”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Saksan autoteollisuus saa "pahin lobbari" -palkinnon

Päivä meni pääasiassa kaikenlaisessa, mitä oli pakko ehtiä tehdä ennen lähtöä Balin ilmastokokoukseen.

Jokavuotinen ”Pahin EU-lobbari” ja ”Pahin EU-viherpesijä” -palkinnot on jaettu. Molemmat palkinnot menivät Saksaan, pahin lobbari-palkinnon saa Saksan autoteollisuus ja pahin viherpesijä-palkinnon saa saman Saksan atomifoorumi. Autoteollisuus palkittiin ansioistaan autojen hiilidioksidipäästönormien vesittämiseksi ja ydinteollisuus, koska se väittää vähentäneensä hiilidioksidipäästöjään vaikka oikeasti on lisännyt niitä.

WWF on julkaissut raportin, jossa varoitetaan, että ilmastonmuutos ja Amazonin sademetsien tuhoutuminen kiihdyttävät toinen toisiaan. Vuoteen 2030 mennessä peräti 60 % Amazonin sademetsistä voi tuhoutua tai vaurioitua. Tästä vapautuisi ilmakehään hiilidioksidimäärä, joka vastaa koko maailman kahdessa vuodessa tupruttamia päästöjä. Ilmastonmuutos kiihdyttää metsän häviämistä, koska lämpeneminen ja sateiden väheneminen kuivattaa metsää ja altistaa sitä metsäpaloille ja muille tuhoille. Ilmastonmuutoksen ennustetaan vähentävän sateita Amazonin alueella jopa 20 %. Trooppisten metsien suojeluhan on yksi kuumimmista puheenaiheista Balilla.

Parempi uutinen on, että EU ja USA ovat ryhtyneet WTO:ssa ajamaan vapaakauppaa ilmastoystävällisille tuotteille. Kyseessä on 43 tuoteryhmää, jotka Maailmanpankki on nimennyt ilmastoystävällisiksi, esimerkiksi aurinkopaneelit ja tuuliturbiinit. Eli kuka tahansa kauppias ei saa itse omatoimisesti nimetä hilavitkutintaan sellaiseksi.

USA:ssa MIT-yliopistossa on leväviljelmä, joka imee 20 megawatin voimalaitoksen savupiipusta tupruavan hiilidioksidin, ainakin suurimmaksi osaksi. Aurinkoisina päivinä levä syö hiilidioksidista 82 %, pilvisinä 50 %, siis päiväsaikaan. Levät ovat vähentäneet myös typen oksidien päästöjä voimalaitoksesta peräti 85 %. Levistä saadaan biodieseliä. Tällainen biodiesel ei tietenkään ole täysin ilmastoneutraalia, mutta ainakin sitä poltettaessa ilmaan vapautuva hiilidioksidi on tuottanut energiaa kahteen kertaan, ensin voimalaitoksessa, sitten autossa.