”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Saisinko maksaa veroni?

Sain veroehdotuksen. Julkistan sen alun ja lopun. Bruttopalkka 42,19 euroa. Veronpalautus 15 224,92 euroa.
Luit oikein.
Tiedän kyllä missä mättää. Tämän EU-parlamenttikauden alusta eli melkein kolme vuotta sitten meppien palkkaus ja verotus muuttui, mutta Suomen verottaja ei sitä vielä tiedä. Kerrottu on ja moneen kertaan.
Heinäkuuhun 2009 asti kukin EU-maa maksoi oman maansa mepeille saman palkan kuin oman maan parlamentin jäsenille ja peri myös veron. Mepeillä oli huikeat palkkaerot. Isoin palkka taisi olla italialaisilla, jotain kymppitonnin ja yli, moninkertaisesti baltteihin verrattuna.
Kun nykyisen EU-parlamentin kausi alkoi, meppien palkat alkoi maksaa EU-parlamentti. Palkka on nyt kaikille sama ja hyvä niin.
EU perii meppien palkasta niin sanotun EU-veron, joka on alhainen. Direktiivi antaa jäsenvaltioille mahdollisuuden periä omilta mepeiltään myös kotimaahan veroa siten, että yhteenlaskettu vero tulee samaksi kuin samasta palkasta kotimaassa perittävä vero.
Suomi on ainoa EU:n jäsenmaa, joka päätti näin tehdä. Se on minusta täysin ok. Jos yli 20 vuoden kokemus kansanedustajana on jotain opettanut niin sen, että veroja tarvitaan, muuten ei ole rahaa kouluihin, sairaaloihin, sosiaaliturvaan, teihin ja rautateihin ynnä muuhun.
Maksan kansallisen veron mielelläni. Ihan yhtä mieluisaa ei ole joutua anelemaan verottajalta, että saanhan maksaa sen veron, saanhan. Eikä vain kerran vuodessa vaan kaksi kertaa, vuoden aluksi ja veroehdotuksen valmistuttua.
Vuoden alussa ilmoitan verottajalle paljonko mepin kuukausipalkka on ja paljonko siitä peritään EU-veroa. Verottaja laskee tämän perusteella paljonko minun pitää kuukausittain maksaa ”Suomi-veroa”, ettei seuraavana vuonna tulisi hirmumätkyä. Maksan ennakot prikulleen kuten verottaja on määrännyt.
Mutta kun veroehdotus tulee, verottajaan näyttää iskeneen Alzheimer. Se ei tiedä, että olen saanut palkkaa EU-parlamentilta. Se tietää maksamani ennakot, mutta on ehtinyt unohtaa laskeneensa ne itse.
Niinpä joudun veroehdotuksen tultua jälleen anomaan, että saanhan ihan oikeasti maksaa sen veron, ettehän ystävät kiltit vain palauta minulle sitä rahaa.
Teenhän minä sen. Mutta voisi sitä ajalleen muutakin käyttöä keksiä.
Viime vuonna kun olin saanut suunnilleen samanlaisen veroehdotuksen kuin nytkin, kirjoitin asiasta valtiovarainministerille (joka oli silloin Katainen), hänen erityisavustajalleen ja yhdelle ministeriön johtavista virkamiehistä. Sanoin arvaavani, että samainen valtiovarainministeriömme on ajanut läpi päätöksen meppien ”Suomi-verosta”. Ehdotin, että ohjisivat alaisensa veroviranomaiset panemaan toimeen tuon päätöksen, ettei 13 mepin tarvitsisi sitä erikseen anella kerran toisensa jälkeen. Sehän ei ole varsinainen salaisuus, ketkä suomalaiset istuvat EU-parlamentissa ja paljonko mepin palkka on.
Minulle vastattiin, että homma hoidetaan. Vaikeaa näyttää olevan.
Ymmärtääkseni meppien verotus noudattaa samaa logiikkaa kuin ulkomailta eläkettä saavan eläkeläisen. Eläkeläisiltä saamani palautteen perusteella verottaja osaa kyllä oma-aloitteisesti periä ”Suomi-veron” eläkeläisiltä, jotka asuvat Suomessa mutta saavat eläkettä esimerkiksi Ruotsista.
Sitä vähän kyllä ihmettelen, miten verottaja osaa periä ”Suomi-veron” tuhansilta tänne takaisin tulleilta eläkeläisiltä mutta ei kolmeltatoista suomalaiselta mepiltä.