”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Sähköteekkarien iltapukujuhlissa

Illaksi olin kutsuttuna Otaniemen sähköteekkarien yhdistyksen eli sähköinsinöörikillan vuosijuhlien illallispuhujaksi. Tämä oli vasta toinen kerta elämässäni kun osallistun tällaisiin akateemisiin frakki- ja iltapukujuhliin. Myös ensimmäisellä kerralla olin kutsuttuna juhlaillallisten puhujana. Minun opiskeluaikani juhlissa oltiin farkuissa ja t-tai flanellipaidassa, tai Marimekon hameessa.

Näillä illallisilla uudistettiin perinnettä raikkaasti siten, että ”puheen naiselle” piti nainen. Se tuntui hauskalta, ja herätti riemua myös osanottajien keskuudessa. Kilta oli tehnyt jäsentensä keskuudessa kyselyn, ja valtaosa vastanneista kannatti sitä, että ”puhe naiselle” joko lopetetaan tai sitten sitä uudistetaan.

Itse kerroin liudan esimerkkejä siitä, miten tekniikka on kehittynyt tavalla, jota aikansa huippuasiantuntijat eivät ole kyenneet ennakoimaan. Ihmisen mielikuvitus kun on rajallinen. Tämä herättää toisaalta pessimismiä, koska ihmiset eivät osaa kuvitella myöskään ilmastonmuutoksen seurauksia, niistä kun ei ole aikaisempaa kokemusta.