”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Sähköpostia Mosambikista

Lähtö Strasbourgiin ennen kukonlaua. International Herald Tribune kertoo, että Brasilia aikoo avata Amazonin sademetsien keskiosiakin hakkuille. Brasilia lupaa valvoa hakkuita. Kuka uskoo sen toimivan käytännössä? Eipä ole sademetsäalueen laitamillakaan toiminut.

Iltalehdessä Kalle Isokallio povaa USA:n talouden romahtamista velkoihin ja globaalia lamaa. USA:n kauppatase on ollut alijäämäinen vuodesta 1971 lukuun ottamatta muutamaa poikkeusvuotta. Aluksi kauppataseen vajetta kompensoivat amerikkalaisyhtiöiden ulkomaansijoituksista kotiutetut voitot. Mutta jo pitkään muiden maiden, muun muassa Kiinan, keskuspankit ovat luotottaneet USA:ta.

Guardian kirjoittaa siitä, että alhainen kolesterolitaso lisää Parkinsonin taudin riskiä. Amerikkalaisessa tutkimuksessa todettiin, että ihmisillä joilla ”paha” kolesteroli on alhainen, on kolminkertainen riski saada Parkinsonin tauti. Kolesterolia alentava statiini on maailman eniten myyty lääke.

Sain sähköpostia Mosambikista. Kyse ei ollut rahahuijaus-roskapostista, vaan lähettäjä oli Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen. Mehän olemme vanhat tutut Teiniliitosta 1960- ja 70-lukujen vaihteesta. Eki oli käynyt Mosambikissa. Hänhän veti vuonna 1969 Teiniliiton taksvärkkiä Mosambik-instituutille. Niillä rahoilla tehtiin kirjapaino, jossa painettiin alakoulujen koulukirjoja Frelimon hallussa oleville Mosambikin alueille. Minä olin syksyllä 1969 abi ja Taksvärkin keräyspäällikkö Tampereella. Oikeistolehdistö, muun muassa Aamulehti ja Uusi Suomi väittivät, että taksvärkkirahat menevät ”kommunististen neekerisissien aseisiin”. Tuohon aikaanhan Mosambik oli vielä Portugalin siirtomaa, Portugalia hallitsi diktaattori Caetano ja vapautusliike Frelimo kävi sissisotaa siirtomaaherroja vastaan. Lukiolainen Kimmo Sasi organisoi Tampereella vastataksvärkin, jolla kerättiin rahaa suomalaisille sotaveteraaneille. Seuraavana vuonna Eki oli Teiniliiton varapuheenjohtaja ja minä hallituksen jäsen, sitä seuraavana Eki oli puheenjohtaja ja minä varapuhis.

Eki kertoi, että suomalaisten koululaisten rahoilla melkein 40 vuotta sitten hankittu painokone toimia louskuttaa edelleen, tosin oppikirjojen tekemiseen se on jo liian vanha.

Tieteellisessä Environment-lehdessä tutkijat Henrik Selin ja Stacy VanDeveer toteavat, että EU on ohittamassa USA:n maailman ympäristönormien suunnannäyttäjänä. ”Brysselissä laadituilla säädöksillä on laaja vaikutus kansainväliseen tuotantoon ja kauppaan”, he toteavat. Niinpä. Esimerkkeinä EU-lainsäädännöstä, joka muodostaa normia muullekin maailmalle, tutkijat mainitsevat REACH:in lisäksi RoHS-direktiivin, joka kiesi tietyt haitalliset aineet elektroniikkalaitteista ja WEEE-direktiivin, joka koskee sähkölaiteromua.