”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Sähkö- ja kaasuverkot irti jakeluyhtiöistä, atsoväreihin allergiamerkinnät

Satoi, kun pyöräilin parlamentille. Huhti-toukokuussa täällä oli tosi lämmintä ja ihmettelin, millainen pätsi tämä kaupunki mahtaakaan olla heinäkuussa. No, nyt on tällainen pätsi, jossa melkein kaipaisi pipoa päähän.

Kaikki muut suomalaismepit paitsi minä ovat allekirjoittaneet EU:n maatalouskomissaari Marianne Fisher-Boelille kirjeen, jossa vedotaan Etelä-Suomen maataloustukia koskevan poikkeuksen jatkamisen puolesta. Minuakin kyseltiin mukaan, sanoisinko että “aika aktiivisesti”. Päätin kuitenkin, etten allekirjoita.

Miksi päätin olla näin epäisänmaallinen? No en minä kirjeen sisältöä suoranaisesti vastustakaan. Mutta minua ottaa tosi paljon päähän se, että aina, kun Suomen maataloustuelle sovittu siirtymäaika on lopussa, sen jatkamisesta tehdään ikään kuin kansallinen kysymys. Siinä yhteydessä MTK ei yhtään halua muistaa, että maatalous ruokkii meidän vatsojemme lisäksi sinilevää ja on suurin Itämerta rehevöittävien päästöjen aiheuttaja. Tälle asialle voitaisiin tehdä paljonkin muuttamalla maatalouden menetelmiä. Jos maataloustukiin rakennettaisiin tehokas keppi ja porkkana edistämään sellaisten viljelymenetelmien käyttöä, jotka minimoivat lannoitteiden valumisen vesistöihin, tulokset näkyisivät aikaa myöten rannikkojemme sinileväpuuron vähenemisenä. Joka kierroksella, kun EU:n maataloustuista neuvotellaan, MTK haluaa painaa tämän maton alle. Ja sitten kun tuista on sovittu, sanotaan että sorppa vaan, ei mahda mitään, EU-systeemi nyt vaan on se mikä on. Ihan vähän aikaa sitten julkistettiin raportti, joka kertoi, että maatalous ei ole vähentänyt vesistöpäästöjään lähimainkaan niin paljon kuin vuonna 1995 päätetyssä vesiensuojelun tavoiteohjelmassa sovittiin. Vuosina 1999-2002, kun olin ympäristöministeri, maatalouden edustajat halusivat, ettei vesiensuojeluohjelman seurantaraporteissa saisi edes kertoa, että maatalous on pahasti tavoitteistaan jäljessä.

Täysistunnossa meni läpihuutojuttuna läpi Energy Star-asetus, jota olen ollut neuvottelemassa. Parlamentti ajoi läpi sen, että EU-maiden valtiovalta velvoitettiin ostamaan toimistoihin vain Energy Star-energiatehokkuusmerkinnällä varustettuja tai vastaavantasoisia laitteita, silloin kun hankinnan kokonaisarvo ylittää sen rajan, jota direktiivi julkisista hankinnoista koskee, eli 137 000 €. Julkinen valta on iso asiakas. Uskon, että tämä päätös vauhdittaa toimistolaitteiden kehittämistä energiapihimmiksi. Energy Star-merkinnän voi kussakin laiteryhmässä saada vain energiapihein neljännes.

Istunto äänesti myös elohopean ja elohopeaa sisältävien laitteiden myynti- ja vientikiellosta. Vanhanaikaisille elohopeailmapuntareille ei tullut poikkeusta, vaikka ala sen puolesta kampanjoi. Elohopeaa sisältävistä mittalaitteista, kuten vanhoista kuume- ja verenpainemittareista sekä ilmapuntareista arvioidaan vuosittain pääsevän ympäristöön 8 tonnia elohopeaa, ja lisäksi vuosittain romutettavissa vanhoissa laitteissa on 27 tonnia. Elohopea on hyvin myrkyllinen raskasmetalli. Päätös on lopullinen, koska asiasta oli neuvotteluissa saatu sopu ministerineuvoston kanssa.

Vihreät olivat voittajien puolella myös äänestyksessä direktiivistä, jolla velvoitetaan erottamaan toisistaan sähkön ja kaasun jakeluyhtiöiden omistus ja jakeluverkkojen omistus. Noin kaksi kolmasosaa mepeistä tuki tätä. Isojen sähkö- ja kaasuyhtiöiden vastakampanja veti siis vesiperän. Parlamentti vaati myös sitä, että kaikki tukiaiset uusiutumattomille energiamuodoille pitää lopettaa.

Ruoan lisäaineita koskevassa äänestyksessä meni läpi muun muassa se, että atsovärejä sisältäviin elintarvikkeisiin tulee panna allergiavaroitus. Ennen kuin uusi aromiaine hyväksytään, pitää osoittaa että siitä on kuluttajille oikeasti hyötyä. GM-organismien avulla tuotetut lisäaineet pitää merkitä. Sen sijaan läpi ei mennyt ehdotus elintarvikevärien kieltämisestä lastenruoissa. Elintarvikkeiden aromiaineitahan käytetään kuluttajien hämäämiseen. Yhä suurempi osa syömästämme ruoasta on teollisuustuotteita. Ne eivät tietenkään ole erityisen tuoreita. Teollisuus yrittää naamioida nämä muumioruoat ja säilykkeet tuoreemman ja maittavamman makuisiksi keinotekoisilla aromiaineilla. Parlamentin päätös merkitsee, että maustamisessa pitää suosia luonnollisia mausteita ja yrttejä teollisten kemikaalien sijaan.

Parlamentin enemmistö ei ikävä kyllä kannattanut ehdotusta siitä, että alkoholijuomien vähimmäisveroa nostettaisiin. Se olisi ollut hyvä ainakin Suomen kansanterveydelle. Tosin tässä asiassa parlamentti on vain lausunnonantaja.

Aika ison osan työpäivästäni vei se, että olin mukana raadissa, joka haastatteli ehdokkaita vihreän ryhmän uudeksi biotekniikka-asiantuntijaksi. Lisäksi käytin täysistunnossa kaksi puheenvuoroa, yhden EU:n meristrategiasta, toisen liikennepolitiikasta. Jälkimmäistä puheenvuoroa pääsin pitämään vasta pitkälti kello 22:n jälkeen. Olinpa aika uupunut, kun suunnilleen puoli kahdeltatoista yöllä läksin polkemaan hotellille.