”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Saako lypsylehmän kloonata?

Aika usein minulla on tunne, että EU-päätökset voisivat olla toisenlaisia, jos kansalaiset tietäisivät kuka mitäkin ajaa.

Yksi tällainen hetki oli yö maaliskuun lopulla, kun olin neuvottelemassa niin sanotusta uuselintarvikeasetuksesta. Käsillä olivat viime hetket päästä yhteisymmärrykseen asiasta, josta oli väännetty vuosikausia. Aamulla noin 6.30 asetus kaatui, mikä on tosi harvinaista.

Kiista koski sitä, sallitaanko eläinten kloonaus lihan ja maidon tuotannossa.

Mitä vikaa kloonauksessa siis on? Se on eläinsuojeluongelma. Se on eläimelle tuskallista. Kloonaamalla aikaansaadut raskaudet menevät usein kesken. Kloonit sairastavat enemmän ja kuolevat nuorempina kuin normaalisti siinneet lajitoverinsa.

Tieteen etiikkaa valvova EU-asiantuntijaryhmä (EGE) arvioi eläinten hyvinvointiin liittyvät epäkohdat niin suuriksi, ettei se puolla kloonauksen käyttöä elintarviketuotannossa.

Mielipidetiedustelujen mukaan valtaosa eurooppalaisista ja suomalaisista ei halua kloonieläinten lihaa tai maitoa ruokapöytiin. Myös EU-parlamentti vaati suurella enemmistöllä että kloonattuja eläimiä tai niiden jälkeläisiä ei saa käyttää ruoan tuotannossa.

Komissio ja ministerineuvosto ajoivat kieltoa vain itse kloonien käytölle. Se kuulostaa hyvältä, mutta tarkoittaisi tosiasiassa pelkkää leikkikieltoa. Kukaan ei nimittäin aio lypsää huippukalliita klooneja, tai leikellä niitä pihveiksi.

Alan bisneksen idea on käyttää klooneja kalliina siitoseläimiä, eli siis rahastaa kloonien jälkeläisillä, joita myytäisiin lypsylehmiksi ja lihakarjaksi.

Tätä bisnestä komissio ja ministerineuvosto eivät halunneet suitsia edes kattavalla merkinnällä. Tätä me parlamentin neuvottelijat emme voineet hyväksyä. Jos ei ole edes merkintää, kuluttajalta viedään valinnan oikeus.

Komissio ja ministerineuvosto halusivat siirtää merkinnän epämääräiseen tulevaisuuteen eli käytännössä avata EU:n ovet auki USA:ssa ja Argentiinassa tuotetuista klooneista peräisin olevalle lihalle ja maidolle.

Suomen hallituksen linja oli kaksinaamainen. Maatalousministeri Anttila antoi kotimaassa ymmärtää, että Suomi ajaa eläinten kloonauksen kieltoa mahdollisimman laajalti. Mutta viimeisen yön neuvotteluissa Suomi pikemminkin peesasi kloonibisnestä myötäileviä maita.

Haluan lisää julkista keskustelua siitä, kenen asiaa Suomen hallitus EU-päätöksenteossa ajaa.

Julkaistu Vihreän Langan Vihreä Eurooppa -liitteessä 23.6.