”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ruotsilla huimat tuulivoimasuunnitelmat

Europarlamentin lakivaliokunnan enemmistö kannatti tänään musiikin tekijänoikeusaikarajan nostamista 50 vuodesta 95 vuoteen. Vihreät vastustivat tätä, koska arvioimme muutoksen hyödyttävän lähinnä suuria levy-yhtiöitä ja kaikkein parhaiten tienaavia muusikoita. Vähemmän tunnetut muusikot todennäköisesti kärsisivät uudistuksesta.

Ruotsin tuulivoimayhtiöt aikovat rakentaa tuuliturbiineita tosi hurjaa vauhtia. Jos niiden kaikki suunnitelmat toteutuvat, vuonna 2020 Ruotsissa tuotetaan tuulivoimalla 55 terawattituntia sähköä. Tämä on kaksi kertaa enemmän kuin uusiutuvan energian EU-direktiivissä Ruotsille asetettu uusiutuvan energian lisäämistavoite, ja yli puolet Suomen vuotuisesta sähkönkulutuksesta, ja yli 4,5 -kertaisesti se, mitä rakenteilla oleva Olkiluoto kolmonen tuottaisi, jos se joskus valmistuu ja sen jälkeen pyörii täydellä teholla suunnilleen tauotta. Suomessa tuotetaan tuulivoimalla sähköä nykyisin 0,19 TWh vuodessa.

Espanjassakin tuulivoiman valmistajafirmat odottavat kasvun jatkuvan, huolimatta huonoista taloussuhdanteista. Viime vuonna Espanjan tuulivoimakapasiteetti kasvoi 1609 MW, joka on yhtä paljon kuin Olkiluoto kolmoselle luvattu teho. Vaikka tuulivoimala pyörisi keskimäärin kolmanneksella huipputehostaan, tuulivoimaa näyttää nousevan nopeammin kuin ydinvoimaa. Olkiluoto kolmonen on nyt ollut rakenteilla 4 vuotta ja sinä aikana aikataulu on viivästynyt 3 ja puoli vuotta. Jos sama aika olisi rakennettu tuulivoimaa samaa vauhtia kuin Espanjassa, tuulivoimalla tuotettaisiin vuodessa enemmän sähköä kuin Olkiluoto kolmosen luvataan tuottavan.

Kreikka on päättänyt, ettei maassa enää rakenneta hiili- eikä ydinvoimaloita.

Ryhmä öljy-yhtiöitä on tällä viikolla pidetyssä konferenssissa ilmaissut halukkuutensa toimia yhteistyössä Obaman kanssa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Joukossa on mm. BP ja Exxon, joka on aikaisemmin rahoittanut ilmastoskeptikoita. Firmat ilmeisesti ovat laskeneet itselleen edullisimmaksi yrittää vaikuttaa tulossa olevien ilmastolakien sisältöön kuin vain vastustaa niitä. Exxonhan on jo aikaisemmin ilmoittanut haluavansa mieluummin hiilidioksidiveron kuin päästökaupan. Tätä arveltiin taktiseksi vedoksi, koska hiilidioksidiveron säätäminen on USA:ssa hyvin paljon epätodennäköisempää kuin päästökaupan.

Nicholas Sternin johtama taloustieteilijäryhmä vaatii vihreää elvytystä, muun muassa 400 mrd dollarin käyttämistä asuntojen lämmöneristyksen parantamiseen ja uusiutuvaan energiaan.