”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Rosoiset ilmastotalkoot

Ilahduin, kun näin Tekniikka ja talous -lehden etusivun. Siinä oli melkein koko sivun kokoinen mainos, jossa rakennusalaa haastettiin ilmastotalkoisiin. Teksti kertoi, että kasvihuonepäästöistä 40 % aiheutuu rakennusten lämmityksestä ja jäähdytyksestä ja että rakennusalan ilmastotalkoiden tavoite on vähentää Suomen kasvihuonekaasupäästöjä 20 % vuoteen 2020 mennessä ja päästä samaan myös rakennusalalla.

Tekniikka ja talous -lehti itse osallistui ilmastotalkoisiin aukeaman kokoisella jutulla, jossa eräs öljylämmitysalan edustaja marisi siitä, kuinka tolkuttoman kalliiksi päästöjen vähentäminen tulee omakotiasujille. Hän urputti, että ilmastopolitiikka maksatetaan omakotiasujilla. Varsinaisesti kenkä kuitenkin näytti puristavan siitä, että on väläytelty uusien öljylämmitysten kieltämistä. Jutussa ei kerrottu, että kodin energiaremontti on se tapa suojella ilmastoa, jonka suomalaiset mielipidetutkimuksen mukaan mieluiten tekisivät. No, onneksi jutussa kerrottiin myös tapoja, joilla taloaan voi muuttaa ilmastoystävällisemmäksi.

Kun selasin lehteä vähän pitemmälle, otsikko kertoi: Rakentajat tekevät ennätystulosta. ”Neljä [Suomen] suurinta rakennusyhtiötä nakuttivat yhteensä puolen miljardin euron liikevoiton. Summa on kaikkien aikojen ennätys.”

No, rakennusalalla siis menee rahallisesti hyvin. Mutta alan näyttö ilmastotalkoissa on, no, rosoinen. Rakentamisen ilmastotalkoot eivät ikinä onnistu, ellei suomalaisen rakentamisen laadunvalvontaa onnistuta parantamaan.