”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Riskisijoittajat investoivat vihreään energiaan

Viime viikolla tuntui maaliskuulta, nyt tuntuu huhtikuulta.

Vietin päivän Helsingissä Worldwatchin johtajan Chris Flavinin kanssa. Maailman tila 2008-raportin suomennos julkistettiin.

Chris kertoi, että täsmälleen samat riskisijoittajat, jotka mahdollistivat Microsoftin ja Googlen kasvun nykyisiksi jättiläisiksi, sijoittavat nyt uusiutuvaan energiaan. Eikä uusiutuvan energian kasvu enää rajoitu pelkästään rikkaisiin teollisuusmaihin, se on saanut vauhtia myös Kiinassa ja Intiassa. Kiinassa astui vuonna 2006 voimaan uusiutuvaa energiaa suosiva laki, joka paljolti otti mallia Saksasta. Worldwatch antoi Kiinalle asiantuntija-apua lain valmistelussa. Laki sai aikaan nopean muutoksen, Kiina on noussut monen uusiutuvaa energiaa hyödyntävän teknologian kärjen tuntumaan. Se on maailman ykkönen aurinkoenergian käytössä veden lämmitykseen. Tuulivoimassa ja aurinkosähkön tuotannossa Kiina on maailman kakkonen.

Muita poimintoja Chris Flavinin kertomasta: Maailman talousfoorumissa Davosissa tänä vuonna identifioitiin maailmantalouden 23 suurinta riskiä. Suurin osa liittyi ekologiseen ja sosiaaliseen kehitykseen, ja ne ovat itse asiassa nopean talouskasvun aiheuttamia.

Viime vuonna maailmaan nousi uusia tuulivoimaloita 20 000 megawatin edestä, uutta ydinvoimaa 1000 megawatin verran.

On täysin mahdollista, että 5-6 vuoden kuluttua yli puolet maailman uusista energiainvestoinneista maailmantaloudelle uusiutuvaan energiaan. Uusiutuva energia on nyt riskisijoittajien kolmanneksi suurin sijoituskohde. Nopeimmin uusiutuvan energian investoinnit kasvavat Kiinassa, absoluuttisissa luvuissa Kiina on toiseksi suurin.

Muutama kymmenen vuotta sitten Kalifornian sähkönkulutus henkeä kohden oli sama kuin USA:ssa keskimäärin. Nyt se on puolet USA:n keskitasosta. Tämä johtuu lainsäädännöstä, joka mahdollistaa sen, että sähköyhtiöt voivat tehdä bisnestä myös sähkön säästöllä. Tuulivoimapotentiaali USA:ssa on niin suuri, että koko maan sähkö kyettäisiin tuottamaan tuulella.

Puolet USA:n osavaltioista on säätänyt hiilidioksidipäästöjä rajoittavia lakeja. On hyvin mahdollista, että öljyntuotannon historiallinen huippu on jo käsillä. Öljynkulutuksen vuosikasvu on viime vuosina ollut vain 1-1,5 %, silti öljyn hinta on noussut nopeasti.

Tiedotustilaisuudessa yksi toimittaja kysyi, onko Suomi jo pudonnut uuden energiatekniikan kelkasta? Ei vielä, Chris vastasi, olemme vasta uuden energiatekniikan buumin alussa. Mutta varsin pian on liian myöhäistä hypätä kyytiin.

Minusta Suomessakin pitäisi asettaa tavoitevuosi, johon mennessä maamme kasvihuonekaasupäästöt painetaan nollaan, vastaavasti kuin Ruotsin ilmastokomitea on ehdottanut naapurimaassa. Tästä tulisi tehdä kansallinen projekti, johon yhdistettäisiin niin tekniikan kuin yhdyskuntienkin kehittämistä, muun muassa.

Eilen muuten on Brysselissä ollut BusinessEuropen tilaisuus, jossa vaadittiin EU:ta nostamaan ekoinnovaatioiden ja riskisijoitusten määrärahoja jotta EU olisi vihreän talouden johtaja maailmassa. Jopa on aikoihin eletty, kun perinteisesti kaikkea uutta ympäristönsuojelua kynsin hampain vastustavalta teollisuuden lobbausjärjestöltä tulee tällaista viestiä!

Tilaisuudessa julkistettiin raportti, jonka mukaan EU johtaa kilpailijamaitaan puhtaan teknologian patenttien määrässä, mutta riskipääomasta on pula. EU-mailla on puolet uusiutuvan energian ja puhtaiden kulkuneuvojen patenteista maailmassa. Ei hassumpaa!

Öljyntuotannosta luin muutama päivä sitten Guardianin artikkelin, jossa sanottiin, että öljyn hinta on 10 vuodessa noussut 500 %. Monet tutkijat uskovat, että öljy voi ehtyä nopeammin kuin on luultu. Jokin aika sitten luin myös artikkelin, jonka mukaan öljyntuotannon historiallinen huippu on jo ohitettu.