”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Rehellisintä olisi panna vaali-ilmoituksiin maksajan nimi

Rehellisintä olisi panna vaali-ilmoituksiin maksajan nimi
Kauppakamarin edustaja: ilmastokysymys on tullut jäädäkseen

Olin Tampereella puhumassa matalaenergiarakentamisen seminaarissa. Harvinaista kyllä, ei ollut mikään tulipalokiire minnekään, ja jäin kuuntelemaan loputkin esitykset. Rakennusliikkeet YIT ja NCC Puolimatka lupasivat molemmat tästedes rakentaa energiapihimpiä taloja kuin määräykset vaativat. Paneelikeskustelussa Tommi Rasila Tampereen Kauppakamarista sanoi, että 70-luvun energiakriisi tuli ja meni, mutta ilmastokysymys on tullut jäädäkseen.

Keskustelu vaalirahoituksesta jatkuu lehdissä. Olen tosi iloinen siitä, että tästä asiasta on viimeinkin alettu puhua, ei yhtään liian aikaisin.

Nykyinen vaalirahoituksen julkistamislakihan on sangen lepsu. Mutta edes sitäkään ei olisi, elleivät Vihreät olisi ajaneet sitä läpi Lipposen toisessa hallituksessa. Laki jäi lepsuksi, koska isot puolueet eivät oikeastaan olisi halunneet koko lakia.

Rehellisintä olisi panna vaaliehdokkaiden mainosten alalaitaan tieto siitä, kuka mainoksen on maksanut. Silloin kansalaiset näkisivät, ketkä rahoittajat häärivät poliitikon taustalla.

Jos vaalirahoituslaki olisi tiukka, siinä olisi ainakin kolme lisäystä nykylakiin verrattuna. Ensinnäkin rikkomuksista pitäisi seurata rapsut. Toiseksi ehdokkaan tulisi tehdä selkoa myös kampanjansa kuluista. Silloin vaalikampanjan kokonaiskuluja olisi mahdollista valvoa. Nythän on esimerkiksi täysin mahdollista, että joku mainostaa vaalien alla sadalla tuhannella, mutta vaalirahoitusilmoituksessa väittää kampanjansa maksaneen ”vain” 50 000. Jos myös kuluista pitäisi tehdä selko, kansalaiset voisivat helposti nähdä, onko ehdokas esimerkiksi jättänyt ilmoittamatta tv-mainoskampanjan, tai väittääkö hän esimerkiksi maksaneensa paikalliseen valtalehteen 5 ilmoitusta, kun oikeasti niitä on ilmestynyt 15. Kolmanneksi ilmoitusvelvollisuuden tulisi koskea myös vaalirahoittajaa, ainakin siinä tapauksessa, että rahoittaja on yritys tai rekisteröity yhdistys. Firmojen ja isojen yhdistysten (esimerkiksi ammattiliittojen) on käytettävä ammattimaisia tietyt pätevyyskriteerit täyttäviä tilintarkastajia. Näin ollen firman ei olisi kovin helppo piilottaa maksamaansa vaalirahaa, koska sen pimittäminen olisi silloin myös tilintarkastajan väärinkäytös. Tämäkin siis helpottaisi valvontaa, kun vaalirahoituksen ilmoitusvelvollisuus koskisi ”molempia päitä”, siis sekä vastaanottajaa että rahoittajaa.

Haluaisinpa todella saada selville, kenen vaalimainoksia TVO ja muut ydinvoimaa ajavat tahot ovat maksaneet.