”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Rautaesiripusta tehdään pyöräilyreitti – 7 000 kilometriä ja 20 maata

MAASEUDUN TULEVAISUUS 15.9.2006

"Se joka ei tunne menneisyyttä, ei menesty tulevaisuudessakaan", sanoo Euroopan parlamentin jäsen Michael Cramer (vihr.) Saksasta.

Euroopan jakanutta rautaesirippua myötäilevä pyöräilyreitti on eurooppalaisen identiteetin ja rauhan kannalta Cramerista tärkeä. Matkan varrella voi perehtyä kattavasti Euroopan historiaan, kulttuuriin ja politiikkaan.

Alunperin Saksassa oli pyöräilyreitti, joka kattoi vain Berliinin seuraten Saksat jakanutta muuria. Myöhemmin Cramer halusi reitin entisen Länsi- ja Itä-Saksan rajalle.

Parlamentin jäseneksi päästyään Cramer ryhtyi laajentamaan reittiä Saksaan ja edelleen Eurooppaan. Koko Eurooppa oli jakaantunut kahtia toisen maailmansodan jälkeen, eivät vain Berliini ja Saksa. Pyöräilyhankkeen alkuperäinen idea on Mihail Gorbatšovin.

Jäämereltä Mustallemerelle

Reitti alkaa Norjan ja Venäjän rajalta Jäämereltä. Etelässä matka päättyy Bulgarian ja Turkin rajalla Mustaanmereen. Reitti kulkee 20 maan kautta. Niistä ensi vuonna jo 14 kuuluu EU:hun. Reitti julkaistaan kahtena pyöräilyopaskirjana vuonna 2008.

Reitti rahoitetaan pääasiallisesti EU:n projektilla, joka edistää ympäristöystävällistä turismia.

"On harmillista, ettei reitti voi kulkea Suomen ja Venäjän rajan yli, koska siihen tarvittaisiin viisumi. Etelässä suuri osa maista kuuluu EU:hun tai on liittymässä siihen, jolloin rajan ylittäminen on helppoa. Olen mennyt Saksasta Tšekkiin ilman passia", kertoo Cramer.

Suomen ja Venäjän rajan merkitys on muuttunut, koska se on myös EU:n ulkoraja. Raja-alue on hyvin erilainen Suomen ja Venäjän välillä verrattuna Saksaan, koska Suomessa alueella kasvaa lähinnä metsää, toteaa Cramer. Suomen osuus onkin reitin maalaismaisin.

VIRPI KOMULAINEN