”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Rahoitusmarkinavero tarvitaan

Finanssimarkkinat pitää palauttaa käenpojasta ihmisten ja elinkeinoelämän palvelijoiksi
Eilen EU-parlamentin valiokunta tuki sitä, että halukkaat EU-maat säätävät rahoitusmarkkinaveron eli finanssitransaktioveron. Mukaan on ilmoittautunut 11 maata.
Tänä aamuna Suomen hallituksen EU-ministerivaliokunta hylkäsi ehdotuksen, että Suomi liittyisi joukkoon. Se on tosi valitettavaa, varsinkin kun jopa hallitusohjelmassa liputetaan tämän veron puolesta.
Rahoitusmarkkinaveroa kannattavat vihreät, demarit ja Vasemmistoliitto. Suomen hallituksen kielteisen kannan ratkaisivat Kokoomus, RKP ja kristillisdemokraatit, jotka antoivat pankkialan lobbarien sanella kantansa.
Myös EU-parlamentin selkeä enemmistö on tukenut rahoitusmarkkinaveroa useammassakin äänestyksessä.
Veron yksi tavoite on tietenkin kerätä rahaa julkiselle sektorille. Ei ole oikein, että yksi ala, jossa pyörivät tähtitieteelliset rahamäärät, on verotuksessa sellaisessa vapaamatkustajan asemassa kuin finanssiala nykyisin on.
Kaikille lienee selvää, että verotuloja tarvitaan lisää, muuten ei tule loppua menoleikkauksille, jotka kirpaisevat kouluja, sairaaloita, sosiaaliturvaa, eläkkeitä. On oikeus ja kohtuus että veroeuroja kootaan myös alalta, jota veronmaksajat ovat joutuneet pönkittämään miljardien ja taas miljardien pankkituilla, kun rahabisneksen riskinoton seuraukset ovat kaatuneet valtioiden syliin.
Komission ehdotus on, että vero olisi 0,1% ja johdannaiskaupoista 0,01%. Jos siis myisin osakkeita 1000 eurolla, maksaisin veroa euron. Ei ole kohtuutonta.
Tällainen vero ei haittaisi hölkäsen pöläystä niitä, jotka käyvät osakekauppaa sijoittaakseen pitkäjänteisesti. Mutta niin sanottua nopeaa kauppaa, jota käydään satoja kertoja sekunnissa firmojen tietokoneiden välillä, se rokottaisi tuntuvasti.
Nopeaa kauppaa käydään niin paljon, että päivittäin maailman finanssikaupoissa kiertävä raha on kymmeniä kertoja koko maailman rahamäärän suuruinen.
Juuri siksi pankit ja finanssiala tietenkin inhoavat ajatusta transaktioverosta. Toisaalta juuri siksi vero on tärkeä, jotta ala saadaan palautettua ihmisten ja oikean talouden palvelijaksi.
Financial Timesissa on tänä vuonna ollut mielenkiintoisia artikkeleita siitä, että nopea kaupankäynti suosii lähinnä spekuloijia, kärsijöinä ovat ne joiden tarkoitus on sijoittaa pitkäjänteisesti, kuten eläkerahastot.
International Herald Tribune kertoi 18.10.12, että USA:n keskuspankin entinen pääjohtaja Paul A Volcker oli Britannian parlamentin kuultavana. Hän kyseenalaisti monimutkaisista finanssikaupoista yhteiskunnalle koituvan hyödyn. ”Suuri osa kaupankäynnistä ja innovatiivisista finanssimenetelmistä on taloudelliselta ja yhteiskunnalliselta arvoltaan kyseenalaisia”, Volcker sanoi IHT:n mukaan.
Olisi tietysti vielä parempi, jos rahoitusmarkkinavero saataisiin voimaan yhtä aikaa koko EU:ssa. Juuri tällä verukkeella, että mukana ei ole koko EU, Kokoomus on Suomen osallistumista torppaamassa. Koko EU:n veroa ei saada aikaan siksi, että siihen tarvittaisiin jäsenmaiden yksimielisyys ja erityisesti Britannia vastustaa kiivaasti.
Jos koko finanssiala on kasvanut muun yhteiskunnan siivellä eläväksi käenpojaksi, samaa voidaan sanoa Britanniasta EU:ssa.
Finanssialan riskinoton seurausten kaatuminen pankkitukina veronmaksajien syliin ei ole ainoa syy siihen, että melkein kaikíssa teollisuusmaissa valtiot ovat velkaantuneet liikaa. Toinen syy on verokeitaiden ja -paratiisien antama apu veronkiertoon ja rikollisesti hankitun rahan pesemiseen. Tämä bisnes senkuin kasvaa, uusimpana esimerkkinä Kabulin pankin tilien tyhjentäminen.
Ja veroparatiisien solmukohta on Lontoo. Vaikka itse veroparatiisit sijaitsevatkin muualla, kuten Neitsytsaarilla ja Cayman-saarilla, isoa osaa niiden rahavirroista ohjataan Lontoon Citystä.
Britannia kärvistelee itsekin valtiontalouden kriisissä. Tässä kuussa Britannian parlamentissa kansanedustajat syyttivät kiivaaseen sävyyn Googlea, Amazonia ja Strabucksia verokikkailusta, eri maiden veroerojen hyväksikäytöstä kirjanpidossa veronmaksun välttämiseksi – eli siis ihan samasta asiasta joka Suomessa on noussut esille muun muassa Nokian ja Terveystalon kohdalla. Guardian-lehti julkaisi tällä viikolla mielenkiintoisia artikkeleita Lontooseen kiertyvästä veronkierrosta.
Rahoitusmarkkinavero on vain yksi niistä toimista, jotka tarvitaan, jotta saadaan kuriin pankkeja ja finanssibisnestä kanavanaan käyttävä veronkierto, rikollisen rahan pesu ja muun yhteiskunnan kustannuksella tapahtuva riskinotto. Tarvitaan myös muita uudistuksia rahanpesun vaikeuttamiseksi ja verokeitailla kikkailun lopettamiseksi.
Ikävä juttu, että Suomen pääministeripuolue Kokoomus on päättänyt asettua samalle puolelle Lontoon Cityn kanssa. Saksan kristillisdemokraattinen liittokansleri Angela Merkel on rahoitusmarkkinaverossa samalla puolella kuin Suomen vihreät ja vasemmisto.