Rahat ja henki
1990-luvulla hullun lehmän tauti tappoi lehmiä ja ihmisiä; dioksiinia tuli karjan rehun kautta ihmisten ruokaan. Skandaalit saivat EU:n perustamaan elintarviketurvaviraston EFSA:n, jotta saisimme puolueetonta tietoa ruoan turvallisuudesta. Kansalaisjärjestöt Corporate Europe Observatory (CEO) ja Earth Open Source, ovat julkaisseet raportin, jonka mukaan suurfirmoilla on häkellyttävän tiukka ote tänä vuonna kymmenen vuotta täyttävästä virastosta.
Raportin mukaan EFSA pohjaa turvallisuusarviointinsa tutkimuksiin, joita tuotteita myyvät firmat itse ovat teettäneet, ja sivuuttaa riippumattomien tutkijoiden raportoimat haittavaikutukset, olipa kyse geneettisesti muunnelluista kasveista, rikkaruohomyrkyistä, makeutusaineista tai elintarvikepakkausten materiaaleista.
EFSAn paneelit ottavat riippumatonta tutkimusta onkeen lähinnä, jos jokin hallitus, vaikkapa Tanskan tai Ruotsin sitä erikseen vaatii. Äskettäin julkistetun tutkimuksen mukaan kevytlimsoja päivittäin juovilla on 45 prosenttia suurempi sydänkohtausten riski kuin muilla. Se voi johtua monista asioista. Mutta monet kevytjuomat on makeutettu aspartaamilla, jota EFSA pitää turvallisena, vaikka riippumattomat tutkijat ovat raportoineet aineen haitoista jo pitkään.
Myös muovin seosaineena käytettävän bisfenoli A:n EFSA totesi turvalliseksi, vaikka aine tiedetään hormonihäiritsijäksi ja sen on osoitettu lisäävän rintasyövän riskiä. Nyt se on onneksi kielletty tuttipulloissa. Samasta aineesta on kohuttu, koska sitä voi liueta juomaveteen talojen vesijohtoputkien kunnostuksessa käytettävistä pinnoitteista.
Useilla EFSAn tieteellisten paneelien jäsenillä on läheisiä yhteyksiä yrityksiin. Ruoan lisäaineita arvioivan paneelin 20 jäsenestä yhdellätoista on tällaisia kytköksiä. Maaliskuussa 2008 syntyi kohu, kun viraston GM-yksikön päällikkö siirtyi lobbariksi biotekniikkayhtiö Syngentaan. Vastaavanlainen pyöröovi virastosta firmoihin ja takaisin on käynyt useamminkin. Tästä nimenomaisesta tapauksesta kanneltiin EU:n oikeusasiamiehelle. EFSAn johtaja vähätteli asiaa, mutta kaksi vuotta myöhemmin oikeusasiamies kehotti virastoa tiukentamaan jääviyssääntöjään.
Moni EFSAn pomoista ja tieteellisten paneelien jäsenistä toimii myös ILSIssä, joka väittää olevansa tieteellinen eikä lobbausjärjestö. Maailman terveysjärjestö WHO kielsi jo vuonna 2006 ILSIn mukanaolon elintarvikkeiden ja juomaveden turvallisuuden arvioinnissa yrityskytkentöjen vuoksi. Taustalla ovat esimerkiksi kemia- ja biotekniikkafirmat Monsanto ja BASF sekä elintarvikejätit Coca-Cola, Danone, Nestle ja McDonalds.
Kolumni Voimassa 27.2.2012
Nyt kun EU:n elintarviketurvavirasto täyttää kymmenen vuotta, on aika siivota pukit kaalimaalta ja korjata viraston toiminta vastaamaan sille annettua tehtävää – jotta ruoka ei veisi meiltä sekä rahoja että ennenaikaisesti myös henkeä.