”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Radioaktiivisuus kohosi jo tiistai-iltana

Vihreä meppi Rebecca Harms oli hankkinut Slovenian ydinhaaverin vuoksi tietoja radioaktiivisesta taustasäteilystä. Taustasäteilyn arvot olivat kohonneet jo edellisenä iltana. Oliko Krskon ydinvoimalaitoksessa siis tapahtunut jotain jo tiistai-iltana, mutta hälytys annettiin vasta keskiviikkona?

Aamupäivällä olin johtamassa puhetta Center for European Policy Studies (CEPS)-ajatushautomon raportin julkaisutilaisuudessa. Aiheena oli G8-maiden ilmastoyhteistyö. Raportissa ehdotettiin muun muassa, että G8-maat (ja suurimmat kehitysmaat) tekisivät virallisten ilmastoneuvottelujen ohella ja rinnalla sopimuksia erinäisistä politiikkatoimista, joilla päästöjä voidaan vähentää.

Antonio Pflueger, IEA:sta kertoi muun muassa, että Opec on aloittanut yhteistyön IEA:n kanssa hiilidioksidin talteenoton kehittämiseksi ja että Kiina on maailman suurin aurinkosähköpaneelien tuottaja. Intian talous kasvaa vuosittain noin 7 % mutta energiankulutus 3,5 %, eli toisin sanoen merkittävästi talouskasvua hitaammin. Energian säästössä on suuret mahdollisuudet. Saksassa oli juuri energiansäästökilpailu. Löydetyissä hankkeissa tyypillinen takaisinmaksuaika oli 3 kuukaudesta 2 vuoteen, hyvin harvoissa kauemmin. Eli näillä investoinneilla saadaan silkkaa säästöä.

Täysistunnossa äänestettiin muun muassa ravitsemusalan pienyrityksille annettavista helpotuksista EU:n hygieniavaatimuksissa silloin, kun ne myyvät ruokaa suoraan kuluttajille. Ehtona on myös se, että viranomaiset katsovat, ettei kuluttajille aiheudu vaaraa. Parlamentin enemmistö tuki tätä, vihreät myös. Istunto katsoi myös, USA:n Eurooppaan suunnittelema uusi ydinohjusjärjestelmä vahingoittaa kansainvälisiä aseriisuntapyrkimyksiä. Parlamentti myös kehotti USA:aa liittymään päästökauppajärjestelmään. International Herald Tribunessa on juttu siitä, että 30 vuodessa USA:ssa lasten ja nuorten (6–19 -vuotiaat) liikalihavuus on kolminkertaistunut ja aikuisten kaksinkertaistunut. Richard Bernstein toteaa, että 30 vuotta sitten eli 1970-luvulla jenkit jo olivat siirtyneet fyysisesti passiiviseen elämäntapaan, he kulkivat pääasiassa henkilöautoilla. Suurin osa lihottavista ruoistakin oli olemassa, kuten limsat, donitsit ja perunalastut. Hän arvioi muutoksen suurimmaksi syyksi sen, että kaloripommien mainonta tunkee silmiin ja korviin vielä enemmän joka puolelta kuin 70-luvulla ja ennen kaikkea on muuttunut ovelammaksi. Esimerkiksi television lastenohjelmissa suklaapatukoita ja perunalastuja mainostetaan Disneyn piirroshahmojen ja muiden vastaavien avulla.

Niinpä, roskaruoan mainonta alkaa olla yhtä merkittävä terveysuhka kuin tupakan mainonta. Ja rajoitusten pitäisi olla vastaavia. (Jos tämä onnistuu, ehkä perunalastumainoksetkin siirtyvät Formula-autojen kylkeen.)

Kun tulin Suomeen kello 23:n aikoihin, oli lämpimämpää kuin Brysselistä lähtiessä.