”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Puoluevaltuuskunnan kokous

Olin Vihreitten puoluevaltuuskunnan kokouksessa. Yksi osanottaja kiinnitti huomiotani siihen, että Hesarin uutisessa IPCC:n eilisestä raportista uusi ympäristöministerimme Stefan Wallin neuvoo kansalaisia kääntämään sähkölaitteet ”stand by asentoon aina, kun se on mahdollista”. Tämä asiantuntemuksen taso herätti hilpeyttä. Tosin voihan se olla kielivirhe, Wallinin äidinkieli on Ruotsi.

Mieleen jäi erityisesti UKK-instituutin johtajan Mikael Fogelholmin puheenvuoro, jossa hän sanoii, että terveyden edistäminen kuuluu eriarvoisuuden vastaiseen toimintaohjelmaan. Suomessa hyvin ja huonosti koulutettujen kuolleisuuden ero on OECD-maiden suurin. Tämä ei johdu pelkästään siitä, että huonosti koulutetut sylvät enemmän teollisia eineksiä ja urheilevat vähemmän. Se johtuu myös peruspalvelujen rapautumisesta. Yksityisten lääkärien ja työterveysläkääripalvelujen käyttö on kasvanut voimakkaasti, köyhillä ei ole niihin varaa eikä mahdollisuutta.

Janina Andersson totesi Suomen olevan maailman ykkönen työn tuottavuuden kasvussa, on kuin suomalaisilla olisi elämässään koko ajan menossa vaalikampanja. Sadoilla tuhansilla pätkätyöntekijöillä on ihan oikeasti koko ajan menossa vaalikampanja.

Tuija Brax kertoi, että noin 10 % pojista tekee yli puolet kaikista rikoksista. Suurin osa näistä pojista on sellaisia, että heissä näkyi hälytysmerkkejä jo neuvolaikäisinä. Jos neuvola- ja terveydenhuoltojärjestelmä poimisi ajoissa ne lapset, joilla on iso riski päätyä häirikön ja rikollisen uralle, ja näihin lapsiin ja perheisiin kohdistettaisiin erityistukea, se maksaisi todennäköisesti itse itsensä rikollisuuden vähenemisen myötä.

Ode Soininvaara totesi, että ilmastonsuojelu ei onnistu ilman ulkopolitiikkaa. Muun muassa siksi, että ilmaston pelastaminen edellyttää sitä, että osa maailman öljy- ja kivihiilivaroista jätettävä käyttämättä. On kyettävä sopimaan, mitkä näistä rahanarvoisista varoista jäävät maan uumeniin. Tästä näkökulmasta on tosi huono idea ruveta tekemään turpeesta bensaa, kun samaan aikaan pitäs vakuuttaa Putin siitä, että hän jättäisi osan Venäjän öljystä myymättä.

Ilta-Sanomissa ollut kepun mainos: ”Keskeltähän sitä synnytäänkin” kirvoitti kommentteja käytäväkeskusteluissa. Totesimme aika monta muutakin asiaa, jotka tehdään ”keskeltä”. Sanonta ”syvältä” voidaan korvata sanonnalla ”keskeltä”.