”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Puolalaisen liberaalimepin valtakirja uhattuna

Täysistunnossa oli taas harvinaislaatuinen asia. Ennen äänestysten alkua puhemies Pöttering luki puhemiehistön tiedotteen siitä, että Puolan hallitus uhkaa peruuttaa Bronislaw Geremekin europarlamentaarikon valtakirjan. Puhemiehistön valtaenemmistö tukee Geremekiä. Puolassa on äskettäin säädetty laki, jonka mukaan valitut kansanedustajat, ja heidän lisäkseen iso joukko ammattiryhmiä, muun muassa lääkärit, toimittajat ja yliopistonopettajat, joutuvat allekirjoittamaan vakuutuksen, etteivät ole aikoinaan toimineen yhteistyössä kommunistihallinnon salaisen poliisin kanssa. Geremek oli kommunistihallinnon loppuvuosina tunnettu oppositioaktivisti ja on allekirjoittanut monia vastaavia papereita aikaisemmin. Tätä uusinta paperia hän on kieltäytynyt allekirjoittamasta, koska kokee nyt säädetyn lain noitavainoksi, se koskee niin suurta ihmisjoukkoa. Puolan perustuslakituomioistuin tutkii tämän lain perustuslainmukaisuutta.

Puolan nykyinen hallitus tekee tosiaan parhaansa pilatakseen maansa maineen.

Ihmisoikeusraporttia koskevassa äänestyksessä parlamentin enemmistö ei halunnut mainita Venäjällä tapahtuvien ihmisoikeusloukkausten listassa Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen kokemia oikeuksien loukkausia. Sekä EPP että demariryhmä PSE äänestivät vastaan, ihmettelen vain miksi.

Homofobiasta hyväksyttiin tiukanpuoleinen päätöslauselma, jossa paheksuttiin Puolan viranomaisten viimeaikaisia toimia homojen ja lesbojen kansalaisoikeuksien rajoittamiseksi.

New York Times kommentoi europarlamentin eilistä päätöslauselmaa, jossa kehotetaan Maailmanpankin pääjohtajaa Paul Wolfiwitzia eroamaan. Pikkulinnut ovat kertoneet Maailmanpankin henkilökunnan iloitsevan Europarlamentin kannanotosta.

Kotimatkalla luin viikon varrella kertyneitä lehtiä. Tiistain Guardian kertoo brittitutkimuksesta, jonka mukaan telkkarin katselu voi häiritä alle kolmivuotiaiden lasten kehitystä, niin piuenten lasten ei pitäisi antaa kattella telkkaria lainkaan, 3-7-vuotiaitten töllöntuijotus pitäisi rajoittaa puolesta tunnista tuntiin päivässä. Tutkimuksen mukaan television liiallinen katselu haittaa lasten kielellistä ja sosiaalisten taitojen kehitystä, ja voi lisätä muun muassa tarkkaavaisuushäiriöitä ja unihäiriöitä, jopa autismia. Huh!