Punainen elintarvikeväri "Red 2 G – E 128" pannaan
Japanin Kashiwakassa ydinvoimalan haaverista on tullut lisätietoja. Kyseessä on maailman suurin ydinvoimala. Alun voimayhtiön edustaja sanoi, ettei järistys aiheuttanut voimalassa vikoja. Sitten myönnettiin tulipalo yhdessä voimalaitoksen muuntajista. Vielä myöhemmin kerrottiin, että voimalasta on vuotanut radioaktiivista vettä. Ensin sanottiin, että vuoto oli ihan pieni, sitten myönnettiin että mereen oli päässyt yli tonni radioaktiivista vettä. Tällainen salailu on lisännyt epäilyjä Japanin ydinvoimaloiden turvallisuudesta.
Aamun aluksi oli ympäristövaliokunnan koordinaattorien kokous. Koordinaattoreille oli tullut kirje komissiolta, siinä kerrottiin, että komissio haluaa pikapäätöksen, jolla markkinoilta vedetään pois synteettinen elintarvikeväri ”Red 2 G – E 128”, ja sitä sisältävät tuotteet. Toimenpide johtuu siitä, että EFSA, eli EU:n elintarviketurvallisuusvirasto, on päätynyt siihen, ettei aineen turvallisuutta voida taata. Tuoreissa tutkimuksissa on osoittautunut että ihmiselimistössä aine muuttuu muun muassa anilliiniksi, jonka epäillään eläinkokeiden perusteella aiheuttavan syöpää. Turvallista rajaa aineen päiväannokselle ei ole. Ainetta on käytetty lähinnä aamiaismakkaroissa ja viljaburgereissa, pääasiassa Britanniassa ja Irlannissa.
Portugalin ympäristöministeri kävi selvittämässä valiokunnalle maan EU-puheenjohtajakauden työsuunnitelmaa. Ministeri vakuutti ilmastonmuutoksen olevan prioriteeteista tärkein. Pääministeri Sokrateen viime viikolla esittelemässä puheenjohtajuusohjelmassa ilmasto ei kyllä ollut kovin isosti esillä. Ja jos sanon ihan rehellisen mielipiteeni, ministeristä jäi aika innoton vaikutelma. Mutta on tietysti vaikea arvioida, minkä verran tällainen vaikutelma johtuu tulkkauksesta.
ENVI:n äänestyksissä ei mennyt läpi vihreiden ehdotus, jonka mukaan eläintuotteisiin pitäisi panna merkintä, jos eläimiä on ruokittu gmo-rehulla. Lisäksi valiokunta äänesti muun muassa alkoholin aiheuttamien haittojen vähentämistoimista sekä kansainvälisestä kaupasta ja ilmastonmuutoksesta.
Iltapäivällä kokoontui CLIM, väliaikainen ilmastovaliokunta. Komissaari Dimasin piti tulla vastaamaan meppien kysymyksiin, mutta hän ei päässyt, sen sijaan paikalle tuli komission ympäristöosaston pääjohtaja Peter Carl. Hän kertoi muun muassa päästökauppadirektiivin uudistuksen valmisteluista. Uudistus koskee vuoden 2012 jälkeistä aikaa. Tarkoitus on muuttaa direktiiviä huomattavasti aiempaa “harmonisoidummaksi”. Kysyin, mitä tämä käytännössä tarkoittaa. Hän kertoi, että kun esimerkiksi jäsenmaiden terästehtaille antamat päästökiintiöt ovat kaikkea sen väliltä, että firma saa lisätä päästöjään 20 % tai joutuu vähentämään niitä 20 %, niin nyt komissio valmistelee ehdotusta, jossa kiintiötä vähennettäisiin samalla teollisuudenalalla joka firmalle yhtä isolla prosentilla. Minusta kyllä paljon fiksumpaa olisi sitoa päästökiintiöt tuotannon määrään, esimerkiksi terästehtaat saisivat tuotettua terästonnia kohden saman kiintiön. Tämä hyödyttäisi niitä firmoja, jotka käyttävät edistyneintä tekniikkaa.
Komissio tukee myös hiilidioksidin talteenoton 12 demolaitoksen rakentamista. Komission tavoitteena on, että Balilla sovitaan globaalien kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä puoleen vuoteen 2050 mennessä ja että luodaan järjestelmä, jolla suojellaan trooppisia metsiä.
Kysyin kommenttia senaattorien Bingaman ja Specter ilmastolakihdotukseen. Carl tunnusti, ettei ollut kovin vaikutettu nähdessään ehdotuksen päästövähennystavoitteet.
Carl kertoi työskennelleensä pitkään EU:n komissiossa eikä koskaan ennen ole nähnyt tilannetta, jossa hyvin monimutkaisesta asiasta vallitsisi komission eri pääosastojen välillä samanlainen yhteisymmärrys kuin nyt ilmastosta.
No, ääni kellossa on tosiaan muuttunut. Muistanpa, kun viime vuoden alkukeväästä komission ympäristöpääosaston ihmiset kertoivat komission sisällä käydyn juuri nimenomaan ilmastoasioista pahempia taisteluita kuin koskaan. Sternin raportti viime syksynä on ilmeisesti muuttanut ajattelutavan myös komissiossa.
ITRE eli teollisuusvaliokunta on tänään äänestänyt autojen päästörajoja koskevasta lausunnosta ja tukenut sitovia päästörajoja autoille.
Ilmastonmuutokseen liittyviä uutisia sataakin joka päivä. Kreikassa on tänä vuonna ollut yli 400 metsäpaloa. Ateena on täynnä savua, iso valtatie jouduttiin sulkemaan, samoin lastenkoti. Ateenalaisia on erityisen paljon raivostuttanut 20 km kaupungin keskustasta sijaitsevan Parnitha-vuoren metsäpalo, se on kuuluisa luonnonsuojelualue. EU:n ympäristökomissaari Dimas on kuvannut asiaa massiiviseksi ekologiseksi katastrofiksi. Parnithan metsä on viilentänyt Ateenaa, palon vaikutus kaupungin ilmastoon ja ilmanlaatuun vastaa Ateenan automäärän kaksinkertaistamista.
Myös USAssa ollut isoja metsäpaloja. Tutkijat varoittavat, että metsäpalot kiihdyttävät ilmastonmuutosta.
International Herald Tribunessa on iso juttu Himalajan jäätiköiden sulamisesta. Himalajaltahan alkaa 12 isoa jokea, joista riippuu miljardin ihmisen elämä. Muutokset jokien virtaamassa vaikuttavat juomaveteen, maatalouteen, tulviin, tauteihin. Intian jäätiköitä on tutkittu vasta sangen vähän. Äskettäin Intian avaruustutkimuslaitos julkaisi satelliittikuvia, joista näki 466 jäätikön muutokset. Vuosien 1962 ja 2001 välillä ne ovat kutistuneet yli 20%. Monet isot jäätiköt ovat murtuneet useammiksi palaseksi, jotka kukin sulavat emojäätikköä nopeammin. Viimeisten 20 vuoden aikana Luoteis-Himalaja on lämmennyt 2,2 astetta, mikä on tosi nopeaa.
Sitä mukaa kun ilmastonmuutosta koskevat uutiset muuttuvat yhä rankemmiksi, tulee myös yhä visionäärisempiä uutisia ratkaisumahdollisuuksista. Zerocarbonbritain-niminen taho on julkaissut raportin, jonka mukaan Britannia voisi olla hiilidioksidipäästötön vuonna 2027. Raportissa ehdotettu toimenpideohjelma on aika tiukka, muun muassa kotimaan lentoja rajoitettaisiin ja karjankasvatusta vähennettäisiin, ja sen myötä siis tietenkin myös lihansyöntiä. Raportin mukaan maa voisi leikata energiankulutustaan 50 %, silloin maa pärjäisi kokonaan kotimaisilla uusiutuvilla energiavaroilla. Ehdotuksen mukaan myös yksityiset ihmiset saisivat päästökiintiöt. Ne jaettaisiin ihmisille ilmaiseksi. Teollisuuden päästökiintiöt huutokaupattaisiin.
Illalla sain työpöytäni melkein tyhjäksi. Tuntui oudolta, kun suunnilleen kaikki sellainen on tehty, mikä on välttämätöntä tehdä ennen loman alkua.
Illallistin vielä vihreän europarlamenttiryhmän ympäristöasiantuntijan Terhin kanssa. Viilasimme ilmastopäätöslauselmaehdotusta, jonka valmistelu ilmastovaliokunnassa on annettu minun tehtäväkseni.