”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Pummilla junassa?

Keski-Uusimaa kertoi viime viikolla minun matkustaneen junalla liputta Tampereelta Keravalle. Uutisessa on rippunen totta, ja isompi annos toimittajan omaa keksintöä.

Viime torstaina oli eurooppalainen liikkumisen teemapäivä joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen puolesta. Olin torstaiaamuna Keravalla aiheeseen liittyvässä keskustelutilaisuudessa. Kerroin siellä esimerkkinä joukkoliikenteen tökkivästä tiedotuksesta, että samana aamuna olin yrittänyt ostaa Helsingin rautatieasemalta automaatista lipun Keravalle, mutta automaatti tarjosi valittavaksi erilaisia lähiliikenteen vyöhykkeitä.

Tamperelaisena en tunne vyöhykejakoa eikä automaatin vieressä ollut karttaa, josta olisi nähnyt, mikä lippu minun olisi pitänyt valita. Niinpä päätin ostaa lipun junasta. Nousin vaunuun, jonka valotaulussa luki ”lipunmyynti”. Juuri kun juna lähti, tauluun vaihtui teksti ”ei lipunmyyntiä”. Sitä ihmetteli lisäkseni usea muukin matkustaja. Lipunmyyntivaunua ei ollut koko junarungossa. Keravalle mennessä konduktööriä ei näkynyt.

Tilaisuudessa ollut Keski-Uusimaa –lehden toimittaja teki uutisen, jonka mukaan olisin matkustanut liputta Tampereelta Keravalle, kun en osannut valita oikeaa vyöhykelippua. Sama uutinen tuli ainakin Iltalehden ja Aamulehden nettiversioihin. Jutun kirjoittanut toimittaja ei ehkä itse käytä junaa. Jos käyttäisi, hän olisi tiennyt, ettei Tampereelta Keravalle kuljeta Helsingin lähiliikenteen vyöhykelipuilla. Hän olisi saattanut tietää myös, että viime viikolla VR:n kaukoliikenteen lippuautomaatit eivät toimineet.

Sitä kyllä vähän ihmettelen, eikö edes Aamulehden toimittaja, joka oli lehteensä tämän ”uutisen” kopioinut, tiedä millaisilla lipuilla Tampereelta Uudellemaalle kuljetaan.

Kirjoitan tätä junassa, matkalla Tampereelta Tikkurilaan – ja sieltä eteenpäin lentokentälle ja Strasbourgiin EU-parlamentin täysistuntoon. Matkustan keskimäärin kerran viikossa edestakaisin Tampereen ja pääkaupunkiseudun väliä. Lisäksi kuljen junalla aika paljon muutenkin, koska minua kutsutaan erilaisiin tilaisuuksiin puhumaan ympäri maata.

Mainittakoon, että EU-parlamentin matkalaskutoimisto oli ensin ymmällään, kun kuljen työmatkoillani Tampereen ja pääkaupunkiseudun välin yleensä junalla. Heidän oli vaikea ymmärtää, että valitsen junan, vaikka Tampereella on lentokenttäkin.