”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Pukkeja kaalimaan vartijoina

Vasta tänään huomasin sähköpostista, että parlamentin johto on viime viikolla päättänyt jatkaa kyseenalaista käytäntöä, jonka mukaan meppien ei tarvitse tehdä tiliä siitä, miten käyttävät niin sanotun yleisen kulukorvauksen. Tuo kulukorvaushan on tarkoitettu esimerkiksi (kotimaan) toimiston vuokraan, puhelin- ja tietokonekuluihin, mepin kotimaan matkoihin ym. Kulukorvaus on noin 4000 euroa kuussa eikä parlamentti vaadi pitämään näistä kuluista kirjaa. On tosi typerää ja ikävää, että tätä käytäntöä aiotaan jatkaa vielä edelleen, vaikka on paljastunut, että jotkut mepit ovat käyttäneet väärin toista määrärahaa, sitä joka on tarkoitettu avustajien palkkaamiseen. Toisin sanoen jotkut ovat maksaneet avustajapalkkaa sukulaisilleen tai sitten ”ostaneet palveluita” itse omistamiltaan tai lähisukulaisensa omistamilta firmoilta, tai suorastaan olemattomilta firmoilta.

Heidi Hautala aikoinaan aloitti ”omavalvontakäytännön” yleisen kulukorvauksen käytöstä, eli kirjanpidon ja tilinpäätöksen julkaisemisen netissä. Olen jatkanut tätä käytäntöä. Mutta paljon parempi olisi, että europarlamentti valvoisi viran puolesta kulukorvausten käyttöä. Viime viikolla vain vihreät ja liberaalit tukivat tätä vaatimusta, isoimmat ryhmät eli konservatiivit ja demarit vastustivat.

Suomen vaalirahoituskeskustelu käy aina vain mielenkiintoisemmaksi. Ilta-Sanomat kertoo, että 3.5.08 ministeri Vapaavuori tyrmäsi Vihdin Ideapark-hankkeen lainvastaisena (jota se onkin). Kaksi päivää myöhemmin ”Kehittyvien maakuntien Suomen” taustavoimiin kuuluva Arto Merisalo tapasi Rovaniemellä Pekkarisen ja 7.5.08 hän tapasi Vanhasen ja Korhosen. Kolme päivää myöhemmin Vanhanen puolsi Ideapark-hanketta blogissaan. Merisalo itse kertoo keskustelleensa maankäyttö- ja rakennuslain tulkinnoista, jotka koskevat juuri jättikokoisia kauppakeskuksia. Pekkarinen kiistää, että olisi puhuttu kaavoituksesta. Korhonen kertoo pyytäneensä Merisalolta materiaalia Ideapark-hankkeesta. Vanhanen ensin kiisti neuvotelleensa tapaamisessa kauppakeskuksista ja kaavoituksesta, mutta tarkensi sitten, että Merisalo arvosteli maankäyttö- ja rakennuslain tulkintaa kauppakeskuksista.

Tämä on jo varsin paksua, sanon minä. Sitä paitsi maankäyttö- ja rakennuslaki on aivan selväsanainen. Muistan oikein hyvin, koska laki valmisteltiin Pekka Haaviston alaisuudessa silloin, kun Vihreät olivat ensi kertaa hallituksessa. Laki sanoo, että tiettyä rajaa suurempaa kauppakeskusta ei saa rakentaa muualle kuin keskusta-alueelle, ellei hanketta erikseen osoiteta kestävän kehityksen mukaiseksi. Kaupan keskusliikkeet ja monet kunnat vain ovat halunneet viis veisata tästä laista.

Ylipäänsä kaavoituspäätösten yhteyttä vaalirahoitukseen voisi mielestäni penkoa. Toivottavasti joku tutkiva journalisti tekee tämän.

Europarlamentissa oli illalla ”Energy Globe Award Gala”, kansainvälinen puhtaan energian palkinnon jakotilaisuus, televisioitu gaalailta. Paikalla olivat muun muassa Barroso, Kofi Annan ja Gorbatshov. Katselin hiukan kateellisena kun ryhmätoverini Claude Turmes istui Gorban edessä. Kilpailuun osallistui 835 ehdokasta eri puolilta maailmaa. Palkintopysti on kyllä ihan kamala, se edustaa sosialistisen realismin taidesuuntaa. Esiintyjistä yksi oli Alanis Morissette, Ulriikka olisi kovasti halunnut päästä kuuntelemaan häntä livenä. Mutta vaikka kerroin tekstarilla, milloin Alanis aloitti, Ulriikka ei ehtinyt ajoissa paikalle, koska kukin taiteilija esiintyi vain hyvin lyhyesti.

Poimintoja uutisvirrasta:

Saksassa on kielletty tuholaismyrkkyjä, joiden on havaittu vaikuttaneen monissa maissa ilmenneisiin mehiläisten joukkokuolemiin. Näitä torjunta-aineita on käytetty ainakin rypsin ja maissin siementen ”suojeluun”. Kun tuhoutuneita mehiläispesiä analysointiin, 99 %:ssa niistä kuolleista mehiläisistä löytyi klotianidiini-nimistä hyönteismyrkkyä. USA:ssa joukko Pohjois-Dakotan mehiläiskasvattajia on haastanut tuon aineen tuottajan, saksalaisen Bayer-firman oikeuteen. Mehiläiskasvattajat vaativat korvauksia tuhansien mehiläisyhdyskuntien tuhoutumisesta.

WWF on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan luonnonsuojelu parantaa ihmistenkin hyvinvointia. Monissa maissa hyvin hoidetut luonnonsuojelualueet ovat lukemattomille köyhille ihmisille tärkeä ruoan, lääkkeiden ja puhtaan juomaveden lähde, eli ne parantavat merkittävästi juuri kaikkein köyhimpien elämänlaatua.

Meksikon parlamentti vaatii moratoriota eli tuumaustaukoa biopolttoaineisiin, tai tarkemmin sanottuna agropolttoaineisiin, joita siis viljellään pelloilla. Biopolttoaineitahan voidaan saada myös esimerkiksi biojätteistä valmistetusta biokaasusta tai puun hakkuutähteistä. Meksiko on yksi niistä maista, joissa maissin hinnannousu on tuntunut ihmisten elinkustannuksissa, ja yksi tekijä sen takana on USA:n maissietanolibuumi.

Viime viikolla on neuvoteltu uusi kompromissi niin sanotusta palautusdirektiivistä, joka siis koskee EU:hun laittomasti tulleiden siirtolaisten palautusta. Edellinen kompromissihan kaatui ministerineuvostossa. Vihreät arvostelivat sitä siirtolaisten oikeusturvan ja ihmisoikeuksien riittämättömästä huomioonottamisesta. Uudessa versiossa nämä ongelmat ovat edelleen olemassa.

Sveitsissä on paljastunut ydinmateriaalin salakuljetusskandaali. Syytösten mukaan hallituksen määräyksestä tuhottiin asiakirjoja, jotka liittyivät ydinmateriaalin salakuljetukseen, johon kolme sveitsiläistä insinööriä oli sekaantunut. Sveitsiläisen miehen ja hänen kahden poikansa epäillään toimittaneen materiaalia Libyan ydinaseohjelmaan vuosien 2001 ja 2003 välillä. Salakuljetusrinkiä johti Pakistanin atomipommin isä, Abdul Qadeer Khan. Raporttien mukaan kolme sveitsiläistä toimi CIA:n agentteina. Sveitsin mediassa spekuloidaan, että USA on pyytänyt Sveitsin hallitusta tuhoamaan todistusaineiston sveitsiläisten insinöörien ja CIA:n yhteistyöstä.

Svenska Dagbladetin julkaiseman tiedon mukaan elintarviketeollisuuden lobbarit ovat päässeet valmistelemaan EU:n tulevia ravitsemussuosituksia. Eurreca-verkosto on saanut tähän työhön EU:n komissiolta 13,2 miljoonaa euroa. Eurreca on perustettu International Life Sciences Instituten (ILSI) aloitteesta ja sen takana taas on isoja elintarvikejättejä, sanoisinpa roskaruokajättejä, kuten Coca-Cola ja Heinz, ja lisäksi lääke- ja kemianteollisuutta. ILSI mm. yritti maailman terveysjärjestössä WHO:ssa riitauttaa suosituksen sokerin syönnin vähentämisestä. WHO onkin lopettanut yhteistyön tämän puljun kanssa. Mutta EU:n komissio siis ottaa siltä ”asiantuntija-apua” EU:n ravitsemussuositusten valmisteluun. Tällaista ei kyllä saisi tapahtua, varsinaiset pukit kaalimaan vartijoina. Ruotsalaismeppi Åsa Westlund on jo ehtinyt tehdä asiasta komissiolle kirjallisen kyselyn, jäänpä odottamaan sen saamaa vastausta.

Lääkefirmoilla ja roskaruokafirmoilla on toki yhteinen intressi. Mitä enemmän epäterveellinen ruokavalio, muun muassa ylenpalttinen limsojen ja kaikenlaisen muun makean ahtaminen kurkusta alas sairastuttaa ihmisiä diabetekseen ja muihin tauteihin, sitä enemmän lääkkeille riittää asiakkaita, ja nimenomaan sellaisille lääkkeille, joita on syötävä loppuelämä.