”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Puhemieheksi puolalainen Jerzy Buzek

Aamulla joko BBC:n tai CNN:n aamu-uutiset, joiden välillä sukkuloin, kertoivat tutkijoiden havainneen, että kissat käyttävät isäntiään ja emäntiään hyväkseen, niillä on erityinen ”kerjuukehräys”. No, sen kyllä tietää jokainen jolla on ollut kissa.

Herätessäni satoi rankasti, pelkäsin jo kastuvani perin pohjin pyöräillessäni, mutta onneksi sade taukosi ennen kuin sain joogattua ja lähdin kohti parlamenttia. Aamun ensimmäiseksi oli Globe -parlamentaarikkoverkoston aamiaiskokous.

Täysistunto alkoi Beethovenin Oodilla ilolle. Muistaakseni viisi vuotta sitten uuden parlamentin aloittaessa ei ollut alkajaisiksi yhtään mitään seremoniallista, käytiin vain äänestämään puhemiehestä. Se tuntui oudon karulta suomalaisesta, jonka kotimaan eduskunta aloittaa pitkän kaavan seremonioilla, ensin valtiopäivien avajaisjumalanpalvelus, sitten juhlaistunto jossa puhemies ja presidentti pitävät puheet, sitten kahvit eduskunnan valtiosalissa. Beethovenin Oodi ilolle oli lyhyt muistutus siitä, että yhdistyneen Euroopan idea on tosi hieno, rauha Euroopan mantereella ja laajemminkin. Tämä tärkeä perusasia tuppaa usein unohtumaan ajankohtaisten poliittisten vääntöjen tiimellyksessä.

Istunnon avasi vanhan parlamentin puhemies Pöttering. Kun hän luki muodostettujen poliittisten ryhmien nimet, huomasin hänen sanovan vihreän ryhmän ennen uutta brittikonservatiivien ympärille muodostettua ECR -ryhmää. Näissä ryhmissähän on tasan yhtä monta jäsentä. Vihreät ovat vaatineet etusijaa ryhmien välisessä nokkimisjärjestyksessä kahdellakin perusteella. Ensinnäkin vihreä ryhmä on ollut olemassa jo kauan. Toiseksi vihreissä on jäseniä useammasta maasta kuin ECR -ryhmässä.

Eilisessä ryhmäkokouksessa selvä enemmistö vihreistä äänesti sen puolesta, että tukisimme Buzekia. Muun muassa siksi, että hän on uudesta jäsenmaasta, entisen rautaesiripun takaa. Hän on Puolassa ollut viemässä läpi sitä poliittista muutosta, joka teki lopun kylmästä sodasta. Puolan Vihreät ovat kertoneet, että Buzek on myös niitä harvoja puolalaisia poliitikkoja, jotka ovat uskaltaneet ääneen tukea samaa sukupuolta olevien oikeutta rekisteröidä parisuhteensa. Alun perin ajattelin äänestää itse tyhjää, Buzek on toisaalta viime kaudella hyvin aktiivisesti ajanut puolalaisen kivihiilen käytön asiaa, ja viime kauden alkaessa hän toisti tilaisuudessa jos toisessakin ”if there is a climate change”. No, IPPC:n uusimman eli vuonna 2007 ilmestyneen raportin jälkeen hän ei enää ole kiistänyt ilmastonmuutosta. Lopulta päätin sittenkin äänestää hänen puolestaan. Myös Pöttering kehittyi puhemiehen asemassaan, toivotaan että samoin käy Buzekille. Puhemiehenä hänen täytyy kuitenkin puhua parlamentin enemmistön näkemysten puolesta. Jos parlamentti säilyttää edistyksellisen roolinsa ilmastonsuojelussa, puolalaisille tekee hyvää kuulla tämä asia maanmiehensä suusta.

Buzek sai 555 ääntä ja vastaehdokkaana ollut Ruotsin vasemmistopuolueen Eva-Britt Svensson 89. Lopulta minustakin tuntui hyvältä, että puhemieheksi valittiin edustaja maasta joka ollut vain EU:n jäsenenä vain 5 vuotta. Kiitospuheessaan Buzek sanoi haluavansa edustaa kaikkia uusia jäsenmaita. Hän mainitsi myös Solidaarisuus-liikkeen osuuden tapahtumissa, jotka johtivat Berliniin muurin murtumiseen, energian huoltovarmuuden ja ilmastonmuutoksen. Mutta jopa Buzekin läksiäislahja väistyvälle puhemies Pötteringille oli muistutus siitä, miten iso asia kivihiili on hänen maailmankuvassaan. Lahja oli schleesialaisen kivihiilen palasesta tehty pienoispatsas, joka esittää Solidaarisuus-liikkeen tunnusta.

Uutiset kertovat muun muassa, että Britanniassa tehdyn mielipidetiedustelun mukaan 54 % briteistä haluaa mieluummin luopua ydinaseista kokonaan kuin uusia Trident -sukellusveneet ja niiden ydinaseistuksen.

Muita poimintoja uutisvirrasta:

Metsäntutkimuslaitoksen yhdessä Tampereen yliopiston kanssa tekemän tutkimuksen mukaan luonto on tärkeä ihmisten mielenterveydelle. Kaupunkien viheralueet lisäävät ihmisten hyvän olon kokemuksia, mutta eivät poista pahaa oloa niiltä, joilla on paha olla. Mutta oikea luonto kaupungin ulkopuolella, kuten metsät, lääkitsevät pahaa oloa, sen lisäksi että ne virkistävät. Henkisen hyvinvoinnin parantamiseen tarvitaan kuukausittain vähintään pari kolme kertaa luonnossa, tai vähintään viisi tuntia. Useimpien kaupunkilaistenkin mielipaikka on metsä.

Oras Tynkkynen on todennut Valkeakosken asuntomessuilla että vuosi sitten pidetyillä Vaasan asuntomessuilla vain muutama talo ylsi energiatehokkuuden A-luokkaan, Valkeakoskella jo yli puolet. Taloista kolme on passiivitaloja, jotka tulevat toimeen alle neljänneksellä ”normaalin” talon energiankulutuksesta. Hyvä! Suomen rakennusalalla on tosi paljon skarpattavaa tässä asiassa, sen olemme mieheni Jukan kanssa oppineet myös remonttityömaallamme.

Medvedev on ilmoittanut, että Venäjä vähentää kasvihuonekaasupäästöjään 50 % vuoteen 2050. Tämän voi ymmärtää optimistisesti tai pessimistisesti. Pessimistinen tulkinta on se, että Medvedev irtautuu heti kättelyssä viime viikon G8-kokouksessa G8-maille sovitusta 80 % päästövähennystavoitteesta (vuodelle 2050). Optimistinen tulkinta on, että tämä on ylipäänsä ensimmäinen kerta kun Venäjä ilmoittaa ihan oma-aloitteisesti yhtään minkäänlaista päästövähennysvalmiutta. Kiotonhan Venäjä ratifioi ja se oli tärkeä asia, koska se ratkaisi Kioton sopimuksen voimaantulon. Mutta Kioto ei oikeasti vaatinut vähentämään Venäjän päästöjä senhetkisestä tasosta, koska Neuvostoliiton luhistumisen jälkeinen talousromahdus oli jo pudottanut päästöt reilusti alas vuoden 1990 vertailutasolta.