”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Puheenvuoroni normien purusta eduskunnassa

Arvoisa puhemies,
turvavyöt ja nopeusrajoitukset ovat esimerkki säätelystä, jota on aikoinaan vastustettu nipotuksena ja ihmisen vapauden rajoittamisena. Muun muassa niiden ansiosta viime vuonna Suomen maanteillä kuoli viime vuonna noin tuhat ihmistä vähemmän kuin 70-luvun alkupuoliskon vuosina. Silti väkilukuun suhteutettuna meillä on enemmän liikennekuolemia enemmän kuin EUssa keskimäärin.
Kaikki sääntely ei siis ole turhaa. Kun arvioidaan hintaa, on laskelmaan otettava mukaan myös ihmisten terveyden ja ympäristön paranemisen tai huononemisen aiheuttamat hyödyt tai kustannukset, ei pelkästään yritysten kustannuksia ja hyötyä.
Mutta toki on sääntelyä, jota pitäisi helpottaa, esimerkiksi määräykset, jotka vaikeuttavat ruoan lähituotantoa tai peräti estävät sen.
Esimerkiksi hiljattain kuulin Kotkassa ravintolan omistajalta, että hän ei voi ostaa kalaa suoraan kalastajilta, koska silloin häneltä vaadittaisiin kokonainen 0-asteinen huone kalan käsittelyä varten, hänen on siis ostettava kalafileet tukusta. Tämä ei varmasti paranna ruoan laatua tai elintarviketurvallisuutta ja tällaisia normeja tulisi purkaa.
(puheenvuoron aikaraja 1 min)