”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Puheenjohtajana Greenweekillä

Olin puheenjohtaja Green weekin paneelissa, joka käsitteli sitä, miten maailman ympäristöhallinto saataisiin päivitettyä vastaamaan globaalien ympäristöongelmien haastetta. EU:n ehdotus on, että YK:n ympäristöohjelma UNEP ”ylennettäisiin” YK-ohjelmasta viralliseksi YK-järjestöksi UNEO:ksi (UN Environmental Organization), jolla olisi suurempi painoarvo ja vakaa rahoituspohja. Kuulemma useimmat maailman maat kannattavat tätä, ”vain muutama vastustaa”. Ikävä kyllä noihin ”muutamaan” kuuluvat USA ja Intia.

Paneelin alusta myöhästynyt Jacob Werksman, joka tuli Washingtonista, kertoi lentonsa viivästymisen syyksi Washingtonin huonon sään. Siinä on se hyvä puoli, hän totesi, että Washingtonissa aletaan viimeinkin suhtautua ilmastonmuutokseen vakavasti.

Bulgarialaissyntyinen Maria Ivanova, joka toimii apulaisprofessorina Yhdysvalloissa, kertoi kansainvälisen kauppakamarin todenneen äskettäin, että liike-elämän etu on kunnollinen globaali ympäristöhallinto. Sepä kuulosti hyvältä korvissani.

Jouduin paneelin jälkeen vielä vetämään lehdistötilaisuutta, ja myöhästyin Brysselissä vierailevien Suomen uusien keskustelutilaisuudesta. Ehdin mukaan vasta vähän ennen lounasta. Lounaalla istuin Juha Miedon vieressä, hän oli oikein sympaattinen keskustelukumppani.

Guardian kertoo kardinaali Renato Martinon Vatikaanista sanoneen eilen, ettei katolisten pitäisi antaa rahaa Amnestylle, koska Amnesty vaatii aborttioikeutta naisille, jos raskaus on seurausta raiskauksesta tai insestistä tai aiheuttaa naiselle terveysvaaran. Huh huh! Inhimillisyys on kyllä Vatikaanista kaukana.

Vuoden 2005 lopullisesti vahvistetut päästötiedot kertovat EU:n vähentäneen kasvihuonekaasupäästöjäöän 0,7 % edellisvuoteen verrattuna. Myönteistä, mutta ei ihan riitä Kioto-tavoitteen saavuttamiseksi.

Reuters on tällä viikolla kertonut kivihiilen käytön kasvavan maailmassa, mikä uhkaa ilmastonsuojelutavoitteita. Kiinan hiildioksidipäästöt ovat tänä vuonna ylittämässä USA:n tason. Norja ja Britannia haluavat rakentaa hiildioksidivarastoja Pohjanmeren merenpohjan alle. Venäjä suunnittelee päästöoikeuksien myynnin aloittamista vuonna 2008. Kioton sopimushan on laadittu siten, että käytännössä Venäjä voi myydä päästöoikeuksia.

Vihreä brittimeppi Caroline Lucas on kotimaassaan äänestetty ”vuoden maapallopoliitikoksi”, hän voitti mm tulevan pääministeri Gordon Brownin ja vihreää imagoa itselleen luoneen David Cameronin. Hyvä Caroline!