Prinssi Charles ja lordi Stern ilmastonsuojelun puolesta
Olipa mukava istua salissa, jossa joukko EU:n mahtavimpia heppuja sekä komission, ministerineuvoston että parlamentin puolelta kuunteli ilmastoasiantuntijoita. Ensin puhui kyllä julkkis, prinssi Charles. Hän totesi, että ainoa mahdollisuutemme pitää talouskasvua yllä vähänkään pitemmällä aikavälillä on siirtyä vähähiiliseen talouteen.
Tilaisuus oli ”vähähiilisen vaurauden huippukokous” (Low Carbon Prosperity Summit), ja siinä oli mukana poliitikkojen lisäksi myös bisnesjohtajia.
Jos kulutamme planeetan pääomaa niin että ekosysteemit, joiden varassa elämme, heikkenevät ja jopa romahtavat, ei kestä kauaa ennen kuin taloudelliset sijoituksemme menettävät arvonsa. Vähähiilinen talous sen sijaan tarjoaa sekä taloudellisia mahdollisuuksia että keinon pitää yllä kilpailukykyämme, prinssi Charles lateli.
Prinssin vierellä istuivat EU:n korkeimmat starat, komission puheenjohtaja Barroso, ministerineuvoston puheenjohtaja eli ”EUn presidentti” van Rompuy ja parlamentin puhemies Buzek, ja heidän lisäkseen muun muassa teollisuus- ja energiavaliokunnan sekä sisämarkkinavaliokunnan puheenjohtajat.
Prinssi Charles luetteli pitkän litanian asioista jotka voidaan tehdä nykyistä fiksummin, puhtaiden energiatekniikoiden käytön vauhdittamisesta maanviljelyn menetelmiin ja ylikalastuksesta luopumiseen.
Hän lateli lukuja esimerkiksi siitä, miten paljon tonnikalan kalastuksella voidaan tulevaisuudessa tienata rahaa, jos kalakannan annetaan elpyä, ja vetosi, että käyttäisimme ”luonnon pääomaa” viisaammalla tavalla.
Barroso totesi, että vuoden 1990 jälkeen EUn kasvihuonekaasupäästöt ovat alentuneet 10 % mutta samaan aikaan talous on kasvanut 40 %.
Lordi Nicholas Stern, Maailmanpankin entinen pääekonomisti, sanoi että perusteet ripeille ilmastotoimille ovat hyvin vahvat.
On ymmärrettävä riskien suunnattomuus, Stern sanoi. Jos päästöt kasvavat nykyvauhtia, on noin 50-60 %:n mahdollisuus siihen, että maapallo lämpenee tämän vuosisadan aikana 5-6 astetta. Se tarkoittaa maapalloa, jollaisella ihmislaji ei ole koskaan elänyt.
”High carbon growth” eli fossiilienergiaan perustuva kasvu on sisäisesti ristiriitainen käsite, totesi Stern, koska fossiilienergiaan perustuva kasvu tuhoaa itse itsensä.
Stern oli kuitenkin optimisti sen suhteen, että homma on hoidettavissa. Fossiileista irtautumisen vaihtoehto on erittäin perusteltu ja sen lisäksi myös taloudellisesti houkutteleva, hän sanoi. Vaikka USA on menossa takapakkia, Kiina ja Intia porhaltavat eteenpäin. Tämä näkyy Kiinan seuraavassa viisivuotissuunnitelmassa, joka julkaistaan tänä keväänä.
Stern kertoi, että syksyllä julkaistussa Kiinan viisivuotissuunnitelman hahmotelmassa on hyvin kunnianhimoisia suunnitelmia uusien energiatekniikoiden suhteen, hän luetteli muun muassa leväpolttoaineet ja nopeat junat.
Jos emme pidä varaamme, voimme menettää uuden tekniikan kärkipaikan, Stern varoitti. Hän totesi, että kun katsoo teollisten vallankumousten historiaa, ne ovat aina merkinneet 30-40 vuoden mittaista kasvun, investointien ja innovaatioiden jaksoa.
(Viime viikolla lukemani uutisen mukaan Kiina suunnittelee nostaa uusiutuvan energian kapasiteettinsa 427 000 megawattiin vuonna 2015, kun EUn tavoite on 322 000 MW)
Kysyin Sterniltä, pitääkö hän perusteltuna EU:n päästövähennystavoitteen tiukentamista 20 %:sta 30 %:iin (vuoteen 2020 mennessä 1990 tasoon verrattuna).
Perusteet ovat hyvin vahvat, hän vastasi. Ensinnäkin juuri lamasta toipumisen aika hyvä ajoitus tulevaisuutta suuntaaville investoinneille, kun ne eivät joudu niin ankarasti kilpailemaan rahasta muiden investointihankkeiden kanssa.
Toiseksi historia opettaa, että suunnanmuutoksissa edelläkävijät vetävät pisimmän korren. Ja kolmanneksi EU:n päästötavoitteen tiukentaminen on tärkeä kansainvälinen signaali ja esimerkki muillekin, totesi Stern.
Myös tohtori Ottmar Edenhofer saksalaisesta Potsdam-instituutista (jonka johtaja Schellnhuber on Angela Merkelin tieteellinen neuvonantaja ilmastoasioissa) kannatti EU:n päästötavoitteen tiukentamista. Myös hän korosti etua, jonka saa olemalla ”first mover”.
Edenhofer totesi, että vaihtoehtoa jatkaa vain vanhaa menoa ei oikeasti ole olemassa. Hän halusi EU:lle päästötavoitteen myös vuodelle 2030. Se asettaisi välipaalun vuosien 2020 ja 2050 välille. Viimeksi mainitulle hyväksytty EU:n tavoite on 80-95 %:n vähennys vuoden 1990 tasoon verrattuna.
Prinssi Charles heitti kysymyksen ilmastonmuutoksen kiistäjille, jotka väittävät eri puolilla maailmaa toimia tutkijoita puolueellisiksi ja antavat ymmärtää, että menossa on salainen juonittelu koko markkinatalouteen perustuvan kapitalismin tuhoamiseksi.
”Kysyisin heiltä, miten he aikovat kohdata lapsenlapsensa ja tunnustaa näille, että tärvelivät näiden tulevaisuuden, kun kieltäytyivät tunnustamasta selviä varoitusmerkkejä ja kuittasivat ne pelkkänä ”luonnollisena vaihteluna.”
No, Suomessa viime aikojen isoin ilmastouutinen näytti olevan se, että Perussuomalaiset ovat kopsanneet ilmastopaperinsa Metalliliitolta, kirjoitusvirheitä myöten.
Minua ei varsinaisesti yllätä kopointi, kun tietää Matti Putkosen ja hänen siirtymisensä Metalliliitosta Perussuomalaisiin. Minussa uutinen herättää pikemminkin surua siitä, että on ammattiliittoja, joissa kuvitellaan ajettavan jäsenten etua tarraamalla menneeseen maailmaan ja kiistämällä ilmastonmuutos.
Historiassa juurikaan löydy esimerkkejä siitä, että menneisyyteen tarraamisen strategia olisi edistänyt kenenkään hyvinvointia. Sitä paitsi investoinnit uusiutuvaan energiaan tarjoavat metallin työpaikkoja. Saksassa tämä on jo opittu.
Ilmastotilastohistorian kymmenen lämpimintä vuotta on kaikki koettu vuodesta 1998 alkaen, lämpimimpinä 1998, 2005 ja 2010. Vaikka Australian, Indonesian ja Brasilian tulvia ja Australian äskettäistä hirmumyrskyä ei voi yksiselitteisesti sanoa ilmastonmuutoksen aiheuttamiksi, ne ovat kuitenkin esimerkkejä äärimäisistä sääilmiöistä, jotka tulevat yleistymään ilmastonmuutoksen myötä.
Jos nämä asiat eivät herätä niitä, jotka ovat halunneet pitää päätään pensaassa, niin luulisi ainakin uusimman Wikileaks-vuodon tekevän sen: Saudit ovat varoittaneet USA:n hallitusta siitä, että he eivät kerta kaikkiaan kykene pumppaamaan tarpeeksi öljyä estääkseen öljyn hinnan nousun pilviin, saudit ovat yliarvioineet öljyvaransa ehkä jopa 40 %:lla.
Tämä siis, kun öljytynnyrin hinta on pompannut yli 100 dollarin. Saudit uskovat voivansa jonkin ajan päästä vielä nostaa öljyntuotantoaan, mutta uskovat ensi vuonna saavutetaan pelätty ”peak oil”, eli käännekohta jonka jälkeen maailman yhteenlaskettu öljyntuotanto kääntyy laskuun.
Aurinkosähkön tuotantokapasiteetti kasvoi maailmassa viime vuonna melkein 40 000 MW:iin. Uutta aurinkovoimaa käynnistettiin 16-18 000 MW, uutta ydinvoimaa jonkin verran yli 3000 MW. Vuoden aikana käynnistettyjen voimalaitosten yhteenlasketussa tehossa tuulivoima meni ydinvoiman ohi jo yli 10 vuotta sitten. Nyt myös uusi aurinkosähkö on mennyt reippaasti uuden ydinvoiman ohi.
Jokainen, joka kuvittelee, että fossiilienergiatulevaisuus on edullisen energian tulevaisuus, elää haavemaailmassa. Vanhojen energiamuotojen, fossiilisten ja ydinvoiman, hinnat kohoavat. Uusiutuvan energian yksikköhinnat sen sijaan laskevat.