”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Poliittiset mannerlaatat liikkuvat

Kuvankaunis valkoinen Suomi jäi taakse. Matkalla Brysseliin luin kaksi uutista, jotka molemmat liittyvät Kiinaan ja Yhdysvaltoihin, ja molemmat kertovat poliittisten mannerlaattojen liikkumisesta.

Tuoreempi uutinen oli tämän päivän Financial Timesissa. Kiinalaiset pankit ovat syrjäyttäneet amerikkalaispankit paremmuusjärjestyksessä, jossa verrataan pankin markkina-arvoa kirjanpitoarvoon. Vuonna 2000 listan kuudesta parhaasta viisi oli amerikkalaispankkeja ja yksi brittipankki. Viime vuoden lopulla kuuden kärki samalla listalla oli 5 kiinalaispankkia ja yksi brasilialainen. Vuonna 2000 listan 15 parhaasta 7 oli amerikkalaispankkeja. Näistä vain 1 on enää 15 parhaan joukossa. Vuonna 2000 listan 15 kärkipankissa ei ollut yhtään kiinalaista, nyt on 7. Toisin sanoen kiinalaispankit ovat ottaneet listan kärjessä ihan saman aseman kuin yhdysvaltalaispankeilla oli vuosituhannen vaihteessa.
 
Toinen, vanhempi uutinen löytyi Earth Instituten tiedotteesta viime joulukuulta. Se kertoo Kiinan nousseen tuulivoiman kärkimaaksi. Tämänkin paikan se vei USAlta. Tosin USA oli tuulivoiman kärkimaana vain yhden vuoden, vuonna 2008. Sitä ennen maailman johtaja tuulivoimainvestoinneissa oli Saksa. Vuoden 2008 lopulla Kiinassa oli tuulivoimaa noin 12 000 MW. Viime vuonna lisää tuli melkein toinen mokoma. Science-lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan tuulivoiman tuotantopotentiaali Kiinassa on 7-kertainen sen nykyiseen sähkönkulutukseen verrattuna.
 
Nämä kaksi uutista tuovat mieleen ruotsalaisen tulevaisuustutkimusprofessori Anderssonin esityksen, jonka kuulin kymmenkunta vuotta sitten. Andersson kertoi, että viime sadan vuoden aikana talouskasvun maailmanmestarit olivat Suomi, Ruotsi ja Japani. Tämä kehitys osoittaa, ettei haittaa, vaikka tulee markkinoille muiden jälkeen ja sijaitsee syrjässä päämarkkina-alueilta. ”Tämä on rohkaisevaa, muttei meille”, professori jatkoi. Hänen mielestään tämä oli rohkaisevaa esimerkiksi Korealle ja Kiinalle. Anderssonin visio näyttää olevan toteutumassa.
 
Kiina onkin nyt nousemassa supervallaksi yhä useammassa asiassa. Ja tuuli- sekä aurinkoenergian kehitys maassa osoittaa, ettei taloudellisen kasvun tavoittelu Kiinassa mitenkään automaattisesti tuomitse maata lisäämään hiilidioksidin tuprutusta tästä iankaikkisuuteen.
 
Euroopan parlamentissa valiokunnat kuulevat tällä viikolla komissaariehdokkaita. Heti tänään maanantaina oli muun muassa Olli Rehnin kuuleminen. En itse ollut paikalla, mutta ECON-valiokunnan vihreät olivat Rehnin esiintymiseen aika pettyneitä. He sanoivat, että Rehn näyttää täyttävän tämäntyyppisten tehtävien normaalin pääsyvaatimuksen, hänen näkemyksensä makrotaloudesta ovat kaukana vihreiden näkemyksistä.