Poliisi ja rosvo-näytelmä ikkunan alla
Aamuvarhain taas kohti Brysseliä.
Uutisia, jotka sain viiveellä, koska olin viime viikon Suomessa:
EU:n energiakomissaari Piebalgsin osa-aikainen neuvonantaja Rolf Linkohr on erotettu jääviyssyistä. Linkohr on entinen saksalaismeppi, joka parlamentissa ollessaan johti European Energy Forum-ryhmää. Olen havainnut tämän ryhmän keskittyvän järjestämään parlamentissa lobbausillallisia, joilla puhutaan ydinvoiman puolesta ja uusiutuvaa energiaa vastaan, ja sähkömarkkina-asioissa ajetaan suurten sähköyhtiöiden kuten EON:in ja EDF:n tavoitteita. Nykyisin Linkohr on kahden sähköyhtiön hallituksessa ja äskettäin hän isännöi Berliinissä ydinvoiman puolestapuhujien konferenssia.
Prosessi on paljastanut hämmästyttävän aukon komission toiminnan avoimuudessa. Vasta viime kuussa komissio julkisti tiedon, että komissaareilla on 55 osa-aikaista neuvonantajaa. Useiden heistä henkilöllisyys on pidetty salaisena. Viime kuussa Siim Kallas, hallinnosta ja korruption kitkemisestä vastaava komissaari, vaati noita 55 neuvonantajaa tekemään selkoa sidonnaisuuksistaan. Hyvä Siim Kallas! Mutta miksi vasta nyt?
Financial Times on 22.2.07 julkaissut uutisen IPCC:n raportista, joka julkistetaan myöhemmin tänä vuonna. Sen mukaan ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta ei pitäisi päästää nousemaan yli 420 ppm:n (parts per million), muutoin on vaara, että ilmasto lämpenee hyppäyksellisesti. Nyt arvo on 383 ppm ja se nousee noin 2,5 ppm vuodessa. Toisin sanoen aikaa saada päästöt kuriin on alle 15 vuotta. Jos päästöjä ei vähennetä merkittävästi ennen vuotta 2020, lämpeneminen laukaisee liikkeelle peruuttamattomia prosesseja, kuten Grönlannin jäätikön sulamisen ja merien liiallisen happamoitumisen.
Viro ottaa käyttöön niin sanotun syöttötariffin eli takuuhinnan uusiutuvalla energialla tuotetulle sähkölle. Suomi on kohta viimeinen EU-maa, jossa ei käytetä tätä yhteiskunnalle edullista keinoa vauhdittaa investointeja uusiutuvaan energiaan.
Nokia on sitoutunut ostamaan neljänneksen käyttämästään sähköstä ekosähkönä. Osuus pyritään nostamaan puoleen vuoteen 2010 mennessä. Hyvä!
Kiina lupaa vähentää hiilidioksidipäästöjään 10 % seuraavien 5 vuoden aikana ja päästöjään kansantuoteyksikköä kohden 20 %:lla vuoteen 2010. Laskelmat on tehty olettaen, että Kiinan talous kasvaa 7,5 % vuodessa. Toisaalta Kiinan hallituksen omissa raporteissa todetaan Kiinan saavuttaneen aika huonosti asettamiaan ympäristötavoitteita. Kiina on valmistellut myös kansallisen ilmastonmuutokseen sopeutumisohjelman.
Kanadan British Columbia-provinssin pääministeri Gordon Campbell ehdottaa, että provinssi vähentäisi kasvihuonekaasupäästöjä 30 % vuoteen 2020. Dupont-yhtiön johtaja Chad Holliday sanoo, että USA:n pitäisi ottaa opikseen Kioton suhteen tehdyistä virheistä ja ”parantaa toimintaansa”.
Australia aikoo kieltää hehkulamput eli pakottaa kaikki vaihtamaan energiapihimpiin lamppuihin.
EEA, Euroopan ympäristövirasto, kertoo raportissaan, että liikenteen hiilidioksidipäästöjen kehitys kulkee edelleen pahasti väärään suuntaan. Vuosien 1990 ja 2004 välillä liikenteen päästöt nousivat neljänneksellä. EU:ssa maksetaan liikenteelle tukiaisia vuosittain 270-290 mrd euroa. Niistä melkein puolet menee maantieliikenteelle, joka on lentoliikenteen jälkeen vähiten ympäristöystävällinen liikkumismuoto, tieliikenne aiheuttaa 93 % koko liikenteen päästöistä. Lentoliikenne kasvoi kaikkein eniten, 96 % ja sen päästöt kasvoivat 86 %.
Irlanti nostaa muovikassiveron 15 sentistä 22 senttiin. Kun vero otettiin käyttöön, muovikassien kulutus romahti peräti 94 %, 21 kassiin asukasta kohti vuodessa. Nyt kulutus on taas nousussa.
Hiilidioksidi uhkaa myös elämää merissä. Merivesi on happamoitunut sekä Atlantilla että Tyynellä merellä. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on kasvanut ja siksi myös meriin liukenee enemmän hiilidioksidia kuin ennen. Se happamoittaa merivettä. Kalkkikuoriset merenelävät ovat kohta vaikeuksissa, esimerkiksi simpukat, katkaravut, korallit ja myös monet levät. Levät muodostavat merien ravintoketjujen perustan, eli seuraukset saattavat mullistaa meren ekosysteemit.
Ilmatieteen laitoksen, Merentutkimuslaitoksen sekä Helsingin ja Turun yliopistojen yhteistyönä tehty tutkimus kertoo, että 600-800 vuotta sitten vallinnut kylmä ilmasto joudutti monisoluisten eliöiden muodostumista. Kylmyys johtui ilmakehän korkeasta happi- ja pienestä hiilidioksidipitoisuudesta. Monisoluisten eliöiden muodostuminen alkoi taas nostaa hiilidioksidipitoisuutta, ilmasto lämpeni ja muuttui nykyisenkaltaiseksi.
USA:ssa puhtaat teknologiat ovat jo kolmanneksi suosituin sijoituskohde. Sitran ohjelmajohtaja Jukka Noponen perää myös Suomea vauhdittamaan ympäristöystävällisimpien vaihtoehtojen markkinoita muun muassa julkisilla hankinnoilla.”Tähän saakka julkiset toimijat ovat suosineet tuttua ja turvallista. Nyt pitäisi alkaa suosia uusia teknologioita”, sanoo Noponen. Hyvä!
Financial Times kertoo, että EU:n talous kehittyi viime vuonna hyvin. Saksalainen finanssialan yritys Allianz sanoo raportissaan, että ”EU on päässyt lähemmäs Lissabonin tavoitteiden toteutumista kuin moni uskoi”. Centre for European Reform hehkuttaa raportissaan, että ”Euroopan talous on paremmin valmistautunut globaaliin kilpailuun kuin vuonna 2000”.
Mitäs sen hiilidioksidin päästökaupan pitikään tehdä EU:n taloudelle? Viime vuosi oli Euroopan historian toinen päästökauppavuosi ja talous menee paremmin kuin aikoihin.
Euroopan panimoteollisuus on huolissaan, koska biopolttoaineinnostus on nostanut ohran hintaa 85 % viime toukokuun jälkeen.
Asiantuntijaryhmä on jättänyt EU:n komissiolle ehdotuksen, jonka mukaan ilmailun lisäksi myös laivaliikenne tulisi liittää hiilidioksidin päästökauppaan. Oikeansuuntainen ehdotus.
Kun tulin kämpille vähän ennen iltakymmentä, kadulta aivan asuntoni kohdalta alkoi kuulua meteliä. Kolme tai neljä poliisia juoksi kiinni mustaa miestä ja kaatoi tämän jalkakäytävään aivan ikkunaani vastapäätä, pysäköidyn auton taa. Ainakin yhdellä poliisilla oli pistooli kädessä. Poliisien otteet näyttivät aika kovakouraisilta vielä siinäkin vaiheessa, kun kaksi poliisia piteli miestä maassa