Pohjois-Afrikkaan jättimäinen aurinkovoimalaverkosto ja Suomenlahden etelärannalle massiivinen ydinvoimakeskittymä
Europarlamentin poliittisten ryhmien sisäiset kokoukset ja ryhmien väliset neuvottelut jatkuvat tällä viikolla. Kun uusi parlamentti kokoontuu 14.7. alkaen, pitää olla jo valmiiksi sovittuna mihin valiokuntiin kukin meppi menee ja ketkä nimetään puhemiehiksi, valiokuntapuheenjohtajiksi jne.
EU-uutiset kertovat brittikonservatiivien johdolla kätilödystä Europarlamentin uudesta poliittisesta ryhmästä. Sen nimeksi tulee ”Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä”. Jäseniä on tulossa 55, ja heistä 26 on Britannian konservatiivipuolueen edustajia. Britanniassa maan konservatiivipuoluetta arvostellaan liittoutumisesta kyseenalaisten kumppanien kanssa. Puolan ”Laki ja oikeus” –puolue (Kaczynskin veljesten puolue) on ratsastanut muun muassa homo- ja saksalaisvastaisuudella. Latvian ”Isänmaa ja vapaus” –puolueen jotkut jäsenet ovat ylistäneet SS-joukoissa mukana olleita latvialaisia ”urheiksi patriooteiksi”. Monet puistelevat päätään sille, että puolue, josta hyvinkin voi tulla Britannian hallituspuolue, on EU-päätöksenteossa liittoutunut marginaalisten puolueiden kanssa.
Toinen mielenkiintoinen EU-uutinen kertoo, että vain 24 % Brysselissä lobbaustoimintaa harjoittavista tahoista on ilmoittautunut komission viime vuonna perustamaan vapaaehtoiseen lobbarirekisteriin. Lobbauspalveluja maksaville asiakkaille myyvistä konsulttitoimistoista vain 15 % on rekisteröitynyt. Thinktankit ja lakiasiaintoimistot boikotoivat rekisteriä kokonaan. Tämä osoittaa, että EU:hun tarvitaam lobbareille pakollinen rekisteri, vastaavanlainen kuin USA:ssa jo on.
Energiasta on tullut mielenkiintoisia uutisia ja kommentteja. Eilinen Hesari kirjoittaa ”antaa jo jankutuksen turpeesta olla”. Siitä ei ole kauaa, kun kommentoin Mauri Pekkarisen uusinta turvepläjäystä tiedotteella, jossa oli melkein sama otsikko. Mukavaa kun voi olla jostakin samaa mieltä Hesarin kanssa.
Tänään Kauppalehti uutisoi Pohjois-Afrikkaan suunnitteilla olevasta valtavasta aurinkovoimalahankkeesta. Pohjois-Afrikan maihin on tarkoitus rakentaa useita isoja aurinkovoimaloita, joilla pystyttäisiin kattamaan jopa 15 % Euroopam sähkönkulutuksesta. Tekniikka on niin sanottua keskitettyä aurinkovoimaa, jossa peilien avulla keskitettään auringon säteilyä höyrystimeen, jossa kuumeneva vesihöyry pyörittää ihan vastaavanlaista höyryturbiinia kuin perinteisessä höyryvoimalaitoksessa. Kimpassa on mukana isoja sähkö- ja muita yhtiöitä, Saksalainen RWE, E.ON, Deutsche Bank, Münchener Rück. Ne sanovat pitävänsä suunnitelmia ”erittäin lupaavina”. Etelä-Espanjassa ja Mojaven autiomaassa USA:ssa on jo vastaavia laitoksia. Suunnitelmissa on noin 400 mrd euron investoinnit vuoteen 2050. Teoriassa 20 000 km2:n suuruisella alueella kyettäisiin tuottamaan aurinkosähköä koko Euroopan tarpeisiin.
Joukko venäläisiä ympäristöjärjestöjä puolestaan on julkaissut huolestuneen kannanoton siksi, että Ssonovyi Boriin Pietarin lähelle (melkein vastapäätä Kotkaa) suunnitellaan peräti 4 uuden ydinvoimalaitoksen rakentamista, ja määrä saattaa kasvaa vielä kuuteen. Samassa kaupungissa on ennestään 4 Tshernobyl-tyyppistä ydinreaktoria ja niiden käytetyn polttoaineen varasto, johon on kertynyt jo 4000 tonnia erittäin radioaktiivista ydinjätettä, joka pitäisi kyetä säilyttämään turvallisesti ainakin seuraavat satatuhatta vuotta. Lisäksi kaupungissa on ydintutkimusinstituutti, jossa on useita sotilaallisia ydinreaktoreita. Eikä se siihen lopu, siellä on myös Ekomet-S –niminen laitos, joka käsittelee radioaktiivista metallijätettä jopa 10 000 tonnia vuodessa ja Luoteis-Venäjän radioaktiivisen jätteen varasto, jossa on 60 000 matala- ja keskiaktiivista radioaktiivista jätettä. Melkoinen riskikeskittymä siis jo ennestään. Jos uusi suunnitelma toteutuu, Sosnovyi Borista tulee yksi maailman suurimmista radioaktiivisen materiaalin ja ydinvoiman riskikeskittymistä, 200 km:n päässä Helsingistä ja 100 km:n päässä Kotkasta. Huh huh! Ja Suomessa tästä ei puhuta missään mitään ainakaan julkisesti.
Suunnitelmaan kuuluu että uusien reaktorien käytetty polttoaine säilytetään ensin kolmen vuoden ajan paikan päällä ja lähetetään sitten jälleenkäsittelylaitokseen. Mutta sitä laitosta ei vielä ole olemassa.
Kuten arvata saattaa, venäläiset ympäristöjärjestöt arvostelevat suunnitelmaa muun muassa siitä, että turvallisuusarvio ei ole realistinen. Kaavailtujen uusien reaktorien tekninen perusratkaisu on sama kuin Loviisan ydinvoimalaitoksessa, mutta reaktorit olisivat yli kaksi kertaa isompia kuin Loviisassa. Kyse olisi reaktoreista, jollaisia ei ennestään ole missään muualla. Ympäristöjärjestöjen mukaan myöskään ydinjätteiden ympäristövaikutuksia ei ole arvioitu realistisesti.
Minusta kyllä Suomen pitäisi vaatia vähintäänkin kansainvälistä ympäristövaikutusarviota tästä megalomaanisesta ydinvoimahankkeesta. Ikävä kyllä se, että Suomessa rakennetaan uutta ydinvoimalaitosta, on Venäjällä antanut vettä myllyyn niille, jotka haluavat sielläkin rakentaa lisää ydinvoimaa. Toisin sanoen kävi aivan päinvastoin kuin ydinvoiman kannattajat Suomessa väittivät silloin, kun meillä kiisteltiin siitä, pitäisikö viidennen ydinreaktorin rakentamiselle antaa lupa. Silloinhan ydinvoiman puolestapuhujan antoivat ymmärtää, että uusi ydinvoimala Suomeen olisi vaihtoehto venäläisille ydinreaktoreille. Todellisuudessa emme päässeet eroon heti rajojemme takana olevista venäläisistä ydinvoimaloista, vaan saamme niitä lisää.
Muita poimintoja uutisvirrasta:
Viime viikolla 30 eurooppalaista lentokenttää lupasi muuttua “hiilineutraaleiksi”, eli alentaa päästöt nollaan lentokenttien kaikista maan pinnan tasolla tapahtuvista toimista, mukaan lukien matkustajien kuljetukset lentokentille ja –kentiltä. No, se on helpommin tehty kuin itse lentokoneiden muuttaminen päästöttömiksi. Hiukan on kosmetiikan tuntu tässä eleessä. Tulee mieleen automainos 1980-luvulta. Siinä Mersun uutta mallia mainostettiin ympäristöystävälliseksi, koska auton hansikaslokero oli tehty kierrätysmateriaalista. Mutta toivottavasti tämä ele nyt oikeasti vähentää päästöjä edes vähän.
Janina Andersson on eduskunnan keskustelussa Suomen ilmasto- ja energiastrategiasta tuonut esiin sen, että hallitus sanoo strategian tekstissä tavoitearvoja tarkistettavan, jos keskeiset olosuhteet muuttuvat olennaisesti. Näin on tapahtunut, Suomen sähkönkulutus on taantuman ja teollisen rakennemuutoksen vuoksi laskenut enemmän kuin kertaakaan toisen maailmansodan jälkeen. Lasku vastaa Loviisan toisen ydinreaktorin tai 15 Vuotoksen altaan tuotantoa. Lasku alkoi jo ennen taantumaa.
Britannian hallitus on julkaissut yksityiskotaisen kartan siitä, miten olosuhteet maassa tulevat ilmastonmuutoksen vuoksi muuttumaan seuraavan 100 vuoden aikana. Muun muassa lämpötilat ja sademäärät muuttuvat. Maan keskilämpötilan arvioidaan kohoavan 3-5 asteella vuoteen 2080.
Ruotsin ruokaviranomainen ja ympäristöviranomainen ovat yhdessä työstäneet suositusta siitä, millainen ruoka olisi ilmasto- ja ympäristöystävällistä ja lisäksi vielä terveellistäkin. Raportin tärkein suositus on lihansyönnin vähentäminen. Tätä nykyä keskiverto ruotsalainen syö lihaan 65 kiloa vuodessa, joka on 10 kiloa enemmän kuin 10 vuotta sitten. Ennen suosituksen julkaisemista se lähetetään kommentoitavaksi muiden EU-maiden hallituksille.
Worldwatch-instituutin mukaan viime vuosi oli aurinkoenergian voimakkaan kasvun vuosi. Uutta aurinkosähkön tuotantokapasiteettia asennettiin vuonna 2008 yli tuplasti (5600 MW) verrattuna edellisvuoteen (2400 MW). (Olkiluoto 3:n suunniteltu teho on 1600 MW.) Maailman isoin aurinkosähkömarkkina on Espanja, joka ohitti Saksan. USA on kolmonen, ja sen perässä tulevat Italia, Etelä-Korea ja Japani. Kuten maiden sijaluvuista näkee, poliittisilla päätöksillä on ratkaiseva vaikutus. Syöttötariffi on se juttu.
Vihreä lanka-lehden mukaan viime vuosi oli maailmassa ensimmäinen, jolloin uusiutuvaan energiaan investoitiin isommalla rahalla (112 mrd euroa) kuin fossiilienergiaan. Investoinnit uusiutuvaan energiaan koko maailmassa olivat viime vuonna 5 % suuremmat kuin edellisvuonna. Suurimmat kasvajat olivat Kiina ja Brasilia. Teollisuusmaiden investoinnit uusiutuvaan energiaan alenivat edellisvuoteen verrattuna puoleen.
Tanska suunnittelee sähköautojen hyödyntämistä tuulivoimasähkön tuotannon vaihtelujen tasaamiseen. Tämä kuuluu sarjaan “mitä minä sanoin”, olen vain odottanut sitä, mikä maa ilmoittautuu ensimmäisenä tekemään tämän. Silloin kun tuulee lujaa, “ylimääräinen” sähkö säilötään sähköautojen akkuihin. Tyynellä säällä sähköautot voivat myydä sähköä takaisin verkkoon. Tekniikka kulkee nimellä “vehicle to grid” (V2G). Sitä kokeillaan ensiksi Bornholmin saarella, jolla on 40 000 asukasta. Tällä hetkellä saari saa 20 % sähköstään tuulesta. Osuus voisi olla isompikin, mutta kovalla tuulella osaa voimalaitoksista joudutaan seisottamaan, koska sähköenergian varasto puuttuu. Sähköautojen akut voivat muodostaa sen.
Mohammed ElBaradei, IAEA:n eli YK:n ydinenergiajärjestön johtaja, on BBC:lle antamassaan haastattelussa sanonut uskovansa, että Iran haluaa ydinaseen rakentamiseen tarvittavan tekniikan, koska maan johto haluaa itselleen Lähi-Idän suurvallan statuksen. Ikävä kyllä tapahtumat maailmalla todistavat myös siitä, että ydinasevaltoja kohdellaan toisin kuin muita. Ei USA olisi hyökännyt Irakiin, jos Saddam Husseinilla olisi ollut ydinase.