”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Pitääkö Stora Enso Lappia läänityksenään?

Tällä viikolla kemijärveläiset saivat ensin ilouutisen, sitten kylmää vettä niskaan. Torstaina Ruukki Group ilmoitti haluavansa ostaa Kemijärven sellutehtaan, jota Stora Enso on lakkauttamassa. Perjantaina Stora Enso ilmoitti, ettei se myy.

Tänään lauantaina Hesarissa Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen sanoo, että Kemijärvellä ei saa olla tehdasta, joka kilpailee Pohjois-Suomen puusta Stora Enson kanssa, ei sellutehdasta eikä myöskään laitosta, joka tekisi biopolttoainetta puusta. Hänen mukaansa Kemijärvellä saa kehittää vain yritystoimintaa, joka ei hyödynnä puuta.

Hetkinen! Tämähän tarkoittaa, että Stora Enso pitää Lappia läänityksenään. Se lakkauttaa Lapin puuta käyttäneen tehtaan, mutta katsoo kuitenkin olevansa yksinoikeutettu Lapin puuhun.

Kokoomuslainen ministeri Jyri Häkämies, joka vastaa valtionyhtiöiden omistajaohjauksesta, sanoo ettei valtio Stora Enson suurimpana osakkeenomistajana mahda mitään firman törkeilylle. En nyt tähänkään ihan usko, mutta ainakaan valtion ei Lapin suurimpana metsänomistajana ole mikään pakko myydä Lapin puuta Stora Ensolle. Asia on Sirkka-Liisa Anttilan käsissä. Hän käyttää valtion omistajavaltaa Metsähallituksessa, joka hallinnoi valtion metsiä.