”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Perin Caroline Lucasilta tärkeän raportööriyden

Britannian vaaleissa viime viikolla vihreä brittikollegani Caroline Lucas teki historiaa ja tuli valituksi maansa parlamenttiin kaikkien aikojen ensimmäisenä vihreänä. Jättionnittelut Carolinelle! Hän on mielestäni ollut tosi hyvä meppi ja olen varma että hänestä tulee myös erinomainen kansanedustaja Britannian alahuoneeseen, yhteen maailman vanhimmista parlamenteista. Vähän hengästyttää myös se työsarka, joka hänellä on edessään. Ei takuulla tule olemaan helppoa olla yhden hengen parlamenttiryhmä. Mutta toivotaan, että Carolinen läpimurto osaltaan auttaa myös uusimaan maan vaalijärjestelmän, joka suosii suurimpia puolueita ja tekee mahdolliseksi, että esimerkiksi vain runsaat 30 % äänistä saanut puolue saa parlamenttiin enemmistön ja voi muodostaa yhden puolueen hallituksen.

On sekin tuntunut aika nurinkuriselta, että Britannian vihreillä on ollut edustajia Euroopan parlamentissa, mutta ei oman maansa parlamentissa. Luulisi, että kynnys Euroopan parlamenttiin on korkeampi, mutta Britanniassa on päin vastoin.

Carolinen valinnalla on minun kannaltani merkittävä oheisvaikutus. Hän on nimittäin EU-parlamentin raportööri tärkeässä asiassa, joka koskee markkinoilla olevien puun ja puutuotteiden laillisuusvalvontaa. Tämän EU-asetusehdotuksen virallinen nimi on ”puutavaraa ja puutuotteita markkinoille saattavien toimijoiden velvollisuudet”. Sen tavoitteena on sulkea EUn sisämarkkinoilta pois laittomista hakkuista peräisin oleva puu ja siitä tehdyt tuotteet.
 
Caroline on hoitanut tätä tehtävää erinomaisella tavalla, toivon että pystyn jatkamaan hänen aloittamaansa työtä yhtä hyvin.
 
Asia on myös ilmastonsuojelun kannalta erittäin merkittävä. Metsien hävittämisen ja muiden maankäytön muutosten arvioidaan aiheuttavan peräti viidesosan kaikista ilmastonmuutosta aiheuttavista päästöistä. Tämä on enemmän kuin koko liikenne. Tilannetta pahentavat monissa maissa rehottavat laittomat hakkuut. Kun kansainvälisellä tasolla vaadimme trooppisia maita saattamaan omat metsälakinsa ja laillisuusvalvontansa ajan tasalle, on tärkeää panna myös oma kotipesä kuntoon. Siksi laittomista hakkuista saatu puu ja siitä tehdyt tuotteet pitää tehokkaasti sulkea pois EUn markkinoilta.
 
Parlamentti vaati asian ensimmäisessä käsittelyssä viime keväänä laittomasti hakatun puun ja siitä tehtyjen tuotteiden myynnin selkeää kieltoa EUssa. Se olisi siis laitonta myyntiketjun joka portaassa, ei vain ensimmäisessä vaiheessa, eli esimerkiksi kun puutavara tai puutuote tuodaan EUhun. USAn Lacey actissa on sama perusajatus.

Suurin selvitysvastuu puutavaran ja puutuotteiden laillisesta alkuperästä olisi tietenkin sillä, joka tuo puutavaran tai puutuotteet ensimmäistä kertaa EUn markkinoille, eli jättibyrokratiaa nuuskimaan joka ikistä nyrkkipajaa ja pikkufirmaa ei perustettaisi.

EUn ministerineuvosto on ajanut vähemmän tiukkaa mallia. Mutta viime viikolla ympäristövaliokunta ENVI piti pääkysymysten osalta voimassa parlamentin alkuperäisen kannan ja tätä tukivat kaikki merkittävät poliittiset ryhmät. Se oli Carolinelta hieno saavutus parlamentin poliittisten ryhmien neuvotteluja vetäneenä raportöörinä.

Ensi viikolla alkavat sitten neuvottelut asetuksen lopullisesta sanamuodosta parlamentin ja ministerineuvoston välillä. Ja niissä minulla on siis ilo ja kunnia toimia parlamentin pääneuvottelijana.