”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Patriarkaatti pitää huolen omistaan

Tällä viikolla eduskunnassa on koettu tavanomaista kiihkeämmät tunnelmat. Ne ovat johtuneet ulkoministeri Soinin esiintymisistä ulkomailla aborttia vastaan tavalla, joka on vastoin Suomen pitkäaikaista linjaa, ja Soinille esitetystä epäluottamuslauseesta. 
Tämänpäiväisessä äänestyksessä yksikään hallituspuolueiden edustajista ei äänestänyt Soinin luottamusta vastaan. Ainakin kaksi Kokoomuksen naisedustajaa, Saara-Sofia Siren ja Jaana Pelkonen, jätti äänestämättä. Perussuomalaiset äänestivät tyhjää.
Kokoomuksen ja Keskustan naisedustajiin on kohdistunut kova paine. Heidän syyllistämisensä hallituksen ruodussa pysymisestä on mielestäni epäreilua. Vastuun siitä, että näiden ryhmien johto päätti pitää naisten oikeuksia sivuseikkana, kantaa Keskustan ja Kokoomuksen puoluejohto ja eduskuntaryhmän johto. He ovat kritiikin oikea kohde. 
Perustuslain mukaan äänestyksessä oli kyse yhden ministerin luottamuksesta. Perustuslain mukaan ministeri eroaa, jos eduskunta hyväksyy häntä koskevan epäluottamuslauseen. Muu hallitus voi tässä tilanteessa jatkaa. 
Mutta Siniset tekivät asiasta hallituskysymyksen. Ymmärrän senkin. Koko Sininen tulevaisuus -puoluehan on perustettu, jotta Timo Soini saisi pitää hillotolppansa. Jos Soinin ministeriys kaatuisi, samalla kaatuisi koko puolueen olemassaolon motiivi. 
Entä miksi Keskustan ja Kokoomuksen johto hyväksyi Soinin ministeriyden hallituskysymykseksi? Keskusta yrittää epätoivoisesti pitää kiinni näiden kahden puolueen tekemästä lehmänkaupasta: Keskusta saa maakuntahallinnon, Kokoomus saa terveydenhoidon yksityistämisen. Keskusta tietää hyvin epätodennäköiseksi, että ensi vaalien jälkeinen  hallitus haluaisi maakuntahallinnon. Siksi se haluaa pitää nykyhallituksen pystyssä hinnalla millä hyvänsä. Vastaavasti Kokoomus haluaa ajaa verovaroin kustannetun terveydenhoidon avaamista markkinoille. 
Jokaisella hallituspuolueella on Tärkeä Asia, joka menee kaiken muun yli. Sinisillä se on Soinin hillotolppa, Keskustalla maakuntahallinto, Kokoomuksella terveydenhoidon markkinaistaminen.
Naisten oikeudet eivät Tärkeiden Asioiden kanssa kilpaile. 
Perussuomalaiset olisivat halutessaan voineet tehdä äänestyksestä täpärän. Huomatkaa, että hallituksen puolella oli äänestyksessä 100 ääntä (101 jos Juhana Vartiainen olisi painanut oikeaa nappia). He valitsivat tyhjän äänestämisen. Naisten oikeudet eivät ole perussuomalaisille edes toisarvoisia, ne ovat niin ö-luokan asia että edes mahdollisuus näpäyttää heidän petturiksi nimeämäänsä Soinia ei saanut heitä naisten oikeuksia puolustamaan.
Meille kansanedustajille on tullut melko paljon kansalaispalautetta. Monissa viesteissä on kerrottu, että abortti on synti ja murha. Emme kuitenkaan äänestäneet Suomen aborttilainsäädännöstä. Sitä on muutettu viimeksi 1970-luvun alussa, kun abortti käytännössä vapautettiin.
Myöskään Soinin lausunnoissa ei ollut kyse Suomen aborttilainsäädännöstä, vaan siitä että Soini on sekä esiintymisillään ulkomailla että blogeillaan tukenut abortin pitämistä kiellettynä niissä maissa, joissa se on kielletty.
Millainen todellisuus näissä maissa on? YK:n arvion mukaan puoskariabortteihin kuolee vuosittain 47 000 naista ja miljoona vammautuu. Irlannissa nuori nainen kuoli, koska hänelle ei tehty aborttia vaikka tiedettiin raskaus tälle naiselle hengenvaaralliseksi. Tämän jälkeenhän maa päättikin muuttaa aborttilainsäädäntöään. 
El Salvadorissa naisia tuomitaan vankilaan jopa keskenmenosta. Ainakin 28 on tuomittu kymmeniksi vuosiksi telkien taa ja 150 on syytteessä. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Guatemalassa kaavaillaan aborttilain tiukentamista vastaavalla tavalla.
Suomessakin aikoinaan naisia kuoli ja vammautui puoskariabortteihin. Vuonna 1966 laittomien aborttien määräksi maassamme arvioitiin 18 000. Nyt abortteja tehdään noin 10 000 vuodessa, puoskariabortit ovat jääneet historiaan.
Ei kannata hurskastella sillä, että ehkäisyvälineet on keksitty. Meillä Suomessa niitä on helppo saada, vaikka puutteitakin on. Sen osoittaa esimerkiksi Vantaan kokemus, jossa alle 20-vuotiaiden nuorten maksuton ehkäisy vähensi sille ikäryhmälle tehtyjen aborttien määrää 40 prosentilla. 
Mutta valtaosa maailman köyhimmistä naisista elää oloissa, joissa ehkäisystä ei ole riittävästi tietoa, ja vaikka tietäisikin, ehkäisyä ei välttämättä saa. Tai sitten nainen ei saa itse päättää, käytetäänkö ehkäisyä. Meilläkin raiskauksia on liikaa. Niissä maissa, joissa naisten oikeudet ovat kehnot, raiskaukset ovat vielä yleisempiä. Ei raiskaaja kysy uhriltaan, pitäisikö käyttää kondomia. Monissa maissa tyttöjä pakotetaan avioliittoon teini-ikäisinä, varhaisteineinäkin. Uskooko joku, että lapsena avioliittoon pakotettu tyttö voi vapaasti valita, käytetäänkö ehkäisyä?
Siihen, moniko maailman naisista voi halutessaan käyttää ehkäisyä, voidaan vaikuttaa. Seksuaali- ja ehkäisyvalistusta ja ehkäisyvälineiden saatavuuden parantamista sekä sukupuolitautien ehkäisyä koskevaa työtä kutsutaan seksuaali- ja lisäänttymisterveystyöksi. Tämä työ on kauan ollut tärkeä osa Suomen kehitysyhteistyötä, viimeistään alkaen 1995-99 istuneesta Lipposen ensimmäisestä hallituksesta, jossa Pekka Haavisto oli kehitysyhteistyöministeri ja Tarja Halonen ulkoministeri. 
Luulisi Soinin johdonmukaisuuden vuoksi ajavan seksuaali- ja lisääntymisterveystyön määrärahojen kasvattamista. Jos luulitte näin, luulitte väärin. Meppinä (2009-11) hän äänesti lukuisia kertoja eurooppalaista seksuaali- ja lisääntymisterveystyötä vastaan. Sipilän hallitusta muodostettaessa Soini ajoi kehitysyhteistyörahojen leikkaamista. Niitä leikattiinkin peräti 40%. Tämä teki ison loven myös seksuaali- ja lisääntymisterveystyön rahoihin.
Soini puhuu mielellään myös terrorismin ja pakolaisuuden juurisyihin puuttumisesta. Niihinkin voidaan vaikuttaa antamalla kehitysmaiden naisille mahdollisuus päättää itse montako lasta he haluavat, ja missä elämänsä vaiheessa, esimerkiksi haluavatko he opiskella ensin. 
Ainoaksi todelliseksi johtolangaksi Soinin toiminnassa jäävät tekopyhyys ja välinpitämättömyys köyhien naisten kärsimystä kohtaan, silloinkin, kun se on räikeästi vastoin Suomen linjaa. 
Tälle siis Keskustan ja Kokoomuksen johto päätti antaa luottamuksensa. Tärkeät Asiat ensin.