”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Patistimme G20-johtajia vihreisiin elvytystoimiin

Kirsikkapuut kukkivat. Niitä on paljon ja ne näyttävät tosi upeilta, samoin magnoliapuut, joiden kukat ovat isompia. Kirsikkapuita on muun muassa hotelliamme vastapäätä, puiden takana alkaa Valkoista taloa ympäröivä nurmikko. Washington Post-lehdessäkin kerrotaan, kuinka kauan kirsikkapuiden kukinnan vielä oletetaan kestävän. Ilmasto- ja energiaturvallisuuskomissiomme hyväksyi tänään viestin kohta kokoontuvalle G20-huippukokoukselle. Siinä kehotimme G20-johtajia vihreisiin elvytysohjelmiin. Viestissämme kehotamme painottamaan ”vihreitä” elvytystoimia, kuten investointeja uusiutuvaan energiaan, ”älykkäisiin” sähköverkkoihin, energiatehokkaisiin rakennuksiin ja kulkuneuvoihin.

Tällaisten toimenpiteiden vaikuttavuus moninkertaistuu, jos suurimmat maat samansuuntaisilla toimilla nopeuttavat siirtymistä vähähiiliseen yhteiskuntaan. Teollisuudelle annettavien tukipakettien ehdoksi pitäisi asettaa energiatehokkuuden parantaminen ja vähähiilisen teknologian kehittäminen.Tänään kävimme seuraavasta kansainvälisestä ilmastosopimuksesta suorasukaisinta keskustelua, jossa tähän mennessä olen ollut mukana. Sanoin suoraan kiinalaisille ja muille kehitysmaita edustaville kollegoille, että teollisuusmaiden hallitukset tuskin tulevat hyväksymään rahoitusapua kehitysmaiden ilmastoinvestointien avustamiseen, jos vauraimmat ja taloudellisesti voimakkaimmat kehitysmaat eivät sitoudu rajoittamaan päästöjään. Tästä sukeutui railakas keskustelu, ja monet joiden suusta olen tähän asti kuullut vain oman maan hallituksen linjan myötäilyä, keskustelivat ihan oikeasti, väliin kipakastikin.

Mutta koska keskustelu käytiin suljettujen ovien takana, en kerro enempää yksityiskohtia. Minusta on tosi hienoa, että saan olla mukana foorumissa, jossa voin sanoa suoraan kiinalaisille, että ilmastonsuojelusta ei tule mitään, elleivät myös he rajoita päästöjään, ja muutkin isoimmat kehitysmaat.

Meillä on ihan tarpeeksi poliitikkoja, jotka tyytyvät julistamaan tätä vain kotimaassa. Komissiomme puheenjohtaja Ed Markey (dem) jätti tänään yhdessä republikaaniedustaja Henry Waxmanin kanssa ehdotuksen ”Amerikan puhtaan energian ja turvallisuuden laiksi”. Markey on kongressin ilmasto- ja energiaomavaraisuusvaliokunnan puheenjohtaja, ja Waxman johtaa energia- ja talousvaliokuntaa.Ehdotuksen mukaan Yhdysvaltojen kasvihuonekaasupäästöjä vähennetään 20 % vuoteen 2020 (verrattuna 2005 tasoon) ja 80 % vuoteen 2050 (verrattuna 1990 tasoon), uusiutuvan energian osuus sähköntuotannossa nostetaan 25 %:iin vuoteen 2025. Lisäksi lakiehdotuksessa asetetaan normeja energia- ja polttoainetehokkuudelle, ja rakennusten energiankulutukselle. Useat yhdysvaltalaisista keskustelukumppaneistamme veikkasivat, että Markey-Waxman ilmastolakiehdotuksella on kongressissa laaja kannatus ja että se hyväksytään ainakin edustajainhuoneessa ennen ensi joulukuussa Kööpenhaminassa pidettävää suurta ilmastokokousta.