”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Parlamentti voitti komission oikeudessa

Europarlamentti, ja samalla vihreä ryhmä, ovat saaneet hienon voiton EY-tuomioistuimessa. Tuomioistuin kumosi eilen komission päätöksen, jolla komissio antoi elektroniikkateollisuudelle luvan käyttää deca-BDE-palonestoainetta. Sen käyttö sähkö- ja elektroniikkalaitteissa on kielletty niin sanotulla RoHS-direktiivillä. Komissio yritti vesittää tämän kiellon niin sanotulla komitologiapäätöksellä, mutta parlamentti haastoi komission tästä asiasta oikeuteen. Päätös oli selkeästi lainvastainen ja nyt tuomioistuinkin on sen todennut. Parlamentissa tämän oikeusjutun pani alulle ympäristövaliokunta, vihreiden ehdotuksesta. Vihreä meppikollega Carl Schlyter totesi, että DecaBDE:tä (joka on pysyvä ja elimistöön kertyvä yhdiste) on löydetty esimerkiksi rintamaidosta arktisen alueen petoeläimistä, kuten jääkarhuista.

Olin lounaalla, jolla käsiteltiin uusimpia tutkimuksia teollisten kemikaalien ja rintasyövän yhteydestä. Raportti, jota lounaalla esiteltiin, löytyy nettisivuilta www.chemicalshealthmonitor.org ja www.chemtrust.org.uk

Professori Kortenkamp, Lontoon yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan toksikologian keskuksen johtaja, kertoi muun muassa että kaikissa EU-maissa rintasyöpä yleistyy. Niidenkin naisten joukossa, joilla on perinnöllinen rintasyövän riski, rintasyöpien yleisyys riippuu syntymävuodesta. Niistä naisista, joilla on rintasyövälle altistava geeni, 20 % sai rintasyövän 50-vuotispäiväänsä mennessä, jos he olivat syntyneet ennen vuotta 1940, mutta vuoden 1940 jälkeen syntyneiden keskuudessa 60 % on saanut rintasyövän 50 ikävuoteen mennessä. Elinympäristössä on siis tapahtunut muutos, joka lisää rintasyövän riskiä, myös niiden keskuudessa joilla on rintasyövälle altistava geeni.

Britanniassa tutkittiin 11 eri hormonihäiritsijäkemikaalin hormonivaikutusta elimistöön. Kunkin yksittäisen kemikaalin hormonivaikutus on pieni. Mutta kun niiden hormonivaikutus laskettiin yhteen, se ylitti elimistön luonnollisen estrogeenin vaikutuksen.

Muun muassa Hiroshiman pommin kokemuksista tiedetään, että useimmat pommin aiheuttamat rintasyövät tulivat naisille, jotka pommin räjähtämisen aikaan olivat murrosiässä. On havaittu myös, että altistuminen DDT:lle murrosiässä altistaa rintasyövälle. Myös sikiöaikana ihminen on erityisen haavoittuvainen syöpäriskeille.

Lounaalla oli useita tutkijoita, he sanoivat muun muassa, että yhteiskunta ei voi sanella naisille, missä iässä he hankkivat lapsia. Myöskään geenejä ei voi muuttaa. Mutta yhteiskunta voi vaikuttaa kemikaalialtistukseen. Tri Annie J. Sasco Bordeauxin yliopistosta neuvoi muun muassa syöttämään vauvoja mieluummin lasisista kuin muovisista tuttipulloista, erityisesti jos tuttipulloa kuumentaa mikrouunissa.

Toinenkin ikävä uutinen terveysriskeistä: Laserprinttereistä tulee huoneilmaan terveydelle vaarallisia hyvin pieniä hiukkasia. Meidän toimistolla europarlamentissa on sellainen, ja taitaa olla kaikkien muidenkin meppien toimistoissa. Aanelossaastetta tulee printattua kohtalaisia määriä. Tutkimuksessa suositellaan, että laserprintterit pantaisiin erilliseen huoneeseen, joka olisi hyvin ilmastoitu. Kunpa voisikin!

Tänä iltana osallistuin harvinaisen merkittävälle illalliselle. Isäntänä oli itse komission puheenjohtaja Barroso. Paikalla olivat myös ympäristökomissaari Dimas, energiakomissaari Piebalgs ja teollisuuskomissaari Verheugen. Tilaisuudessa tuli hyvin selväksi, että koko komissio on erittäin sitoutunut EU:n ilmastopakettiin. Verheugen totesi, että ilmastopaketti on Lissabonin strategian (jonka tavoite siis on parantaa EU:n kilpailukykyä ja edistää innovaatioita) näkyvä ”kestävyyspilari”.