”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Parlamentti vaatii kieltämään laittomasti hakatun sademetsäpuun tuonnin

Moni kollega tuli kyselemään Kauhajoen tragediasta. Sen lisäksi, että Kauhajoen tragedia on surullinen itsessään, surullinen myös se Suomi-kuva, jota Jokela ja Kauhajoki nyt luovat.

Eilisen jälkeen on selvinnyt muun muassa, että Kauhajoen ampujaa maanantaina kuulustellut poliisi ei voinut tietää siitä videosta, jossa ampuja osoitti kohti kameraa ja sanoi: ”You will die next.” Ampujahan pani tämän videon nettiin vasta tiistaiaamuna. Mutta aseilla uhitteluvideoita oli kuitenkin netissä jo siinä vaiheessa kun poliisi kuulusteli nuorukaista. Tarvitseeko poliisi muka sitovat todisteet siitä, että joku on riittävän hullu ampuakseen kanssaihmisiä ennen kuin ase voidaan takavarikoida? Ei kai se nyt niin voi olla. Minusta pitää olla niin päin, että pienikin epäily ihmisen henkisestä tasapainottomuudesta riittää aseen takavarikointiin ja siihen että aselupaa ei ylipäänsä myönnetä. Eihän aselupa ole mikään kaikille automaattisesti kuuluva ihmisoikeus. Ilman asetta voi elää ihan hyvin.

Jos lentokoneessa matkustaja heittää huonon vitsin, että ”minulla on pommi”, kone ei lähde ennen kuin kaikki matkustajat ja matkatavarat on tutkittu uudestaan. Vitsailija maksaa viiveen kulut ja saa roimat sakot. Mutta kun joku panee nettiin ampuma-aseilla pullistelevia videoita, poliisi muka ”ei voi” ottaa häneltä pois puoliautomaattiasetta.

Europarlamenttia koskevissa uutisissa ennakoidaan, että autoteollisuuden lobbarit tulevat huomenna saamaan riemuvoiton ympäristövaliokunnan äänestyksessä autojen hiilidioksidipäästörajoista. Asian raportööri, italialaisdemari Guido Sacconihan on neuvotellut asiasta konservatiiviryhmän neuvottelijan Martin Callananin kanssa ympäristön kannalta tosi huonon kompromissin, jossa päästörajojen voimaantulos lykättäisiin ja sen lisäksi tehtäisiin joukko isoja porsaanreikiä. Tänään kuului kuitenkin ilmastonsuojelun kannalta rohkaisevia uutisia. Mikään muu ryhmä ei hyväksy Sacconin ja Callananin mallia. On myös mahdollista, että myös demariryhmä vetää tukensa tuolta kompromissilta. Siitä tulisikin erikoinen draama huomisessa ympäristövaliokunnassa.

Tapasin Espanjan ympäristöministeriön valtiosihteerin ilmastopaketista, puhuimme päästökaupan ulkopuolelle jäävien päästöjen vähentämisestä. Hän paheksui Saksan toimintaa, kun se ajaa löysiä päästörajoja autoille, vaikka juuri autojen päästörajojen suitsiminen komission ehdottamalla tavalla helpottaisi päästövähennysurakkaa kaikilla muilla aloilla.

Täysistunnossa äänestettiin muun muassa kahdesta telekommunikaatiopakettiin liittyvästä mietinnöstä, joista oli kiistelty viime hetkeen. Trautmannin mietinnön sananvapauskohtaan oli ennen istuntoa tehty kaksikin viime hetken muutosehdotusta, joiden molempien takana oli 40 meppiä eri ryhmistä. Voitolle pääsi teksti, jonka yhtenä alullepanijana olivat vihreät ja jossa sanotaan: ”… soveltamalla Euroopan unionin perusoikeuskirjan sananvapautta ja tiedonvälityksen vapautta koskevan 11 artiklan mukaista periaatetta, jonka mukaan loppukäyttäjien perusoikeuksia tai -vapauksia ei rajoiteta ilman oikeusviranomaisten tekemää ennakkopäätöstä, kun yleinen turvallisuus on uhattuna tai kansallisten rikossäädösten mukaisesti, jolloin oikeuden päätös voidaan tehdä jälkikäteen.” Toisin sanoen tässä raportissa palveluntarjoajista ei tehdä poliiseja.

Mutta Harbourin raporttiin yksityisyyden ja kuluttajien oikeuksien suojelusta elektronisessa tiedonvälityksessä operaattorit kuitenkin velvoitetaan toimiin tekijänoikeuksia rikkovan materiaalin siirtämisen estämiseksi. Parlamentin enemmistö sentään hylkäsi ehdotuksen, että käyttäjälaitteisiin (siis esimerkiksi tietokoneisiin ja älypuhelimiin) saisi vapaasti piilottaa ohjelmia joilla vakoillaan, kulkeeko laitteen kautta tekijänoikeuksia rikkovaa materiaalia. Läpi meni sellainen mielestäni omituinen kanta, että sähköpostiosoitteita ei katsota henkilötiedoiksi, ellei osoite ole suoraan kytketty yhteen ja ainoaan yksilöön. Eikö kotiosoite ole henkilötieto, jos samassa kodissa asuu useita perheenjäseniä? Enemmistö myös kannatti sitä, että ihminen ei saa itse päättää, tulevatko hänen henkilötietonsa luetteloihin.

Istunto hyväksyi myös brittivihreän Caroline Lucasin mietinnön, jossa vaaditaan lainsäädäntötoimia, joilla kielletään laittomasti hakatun trooppisen puun tuonti EU:n alueelle. Caroline totesi, että nyt trooppisia metsiä hakataan 13 miljoonan hehtaarin vuosivauhtia. Taskulaskimeni mukaan se on suunnilleen puolet Suomen metsäalasta. Sen verran siis maapallolta häviää metsää joka vuosi.

Istunnossa oli vieraana Konstantinopolin patriarkka Bartolomeus, joka puhui kauniisti luomakunnan pyhyydestä ja siitä miten ekosysteemien vahingoittaminen vahingoittaa myös ihmistä itseään. Hän puhui myös Turkin EU:hun liittämisen puolesta ja sanoi että myös Turkin pitää olla avoin kulttuurienväliselle dialogille.

Iltapäivällä tapasin Brysseliin vierailulle tulleen yhdysvaltalaisen professoriystäväni Joshuan, joka on erinomainen Kiina-asiantuntija, tuntee sekä päättäjiä että elämää köyhissä maalaiskylissä. Hän muun muassa kertoi Kiinan hallituksen myöntävän, että ympäristön saastumisesta on tullut maan suurin kuolinsyy. Monta sataa miljoonaa ihmistä elää epävarmempaa elämää kuin ennen, maalaiskylissä terveysklinikat on enimmäkseen suljettu, koulut on muutettu maksullisiksi, mikä on johtanut siihen, että pääasiassa vain pojat pannaan kouluun. Lukemattomien nuorten naisten ainoa mahdollisuus yrittää parempaa elämää on lähteä töihin tehtaisiin, joissa monet menettävät terveytensä. Kun he palaavat kotikyliinsä, heitä kohdellaan hylkiöinä. Virallisten tilastojen mukaan Kiinassa on kymmeniätuhansia ”levottomuuksia” vuodessa, joista noin 10 000 ”vakavaa”. ”Levottomuuksia” eli erilaisia kapinoita, mellakoita ja protesteja on siis päivässä keskimäärin yli 300. Koillis-Kiinassa työttömyys on noin 30 %. Aika hurjaa. No, toisaalta Kiina menee myös eteenpäin hurjaa vauhtia, esimerkiksi uusiutuvaan energiaan investoijana Kiina on jo tosi iso, ja Kiinassa yleinen käsitys on että maa on uusiutuvaan energiaan investoijana paljon EU:ta edellä. Huoli ilmastonmuutoksesta lisääntyy tavallisten ihmisten keskuudessa muun muassa siksi, että riisin tuhohyönteiset lisääntyvät, kun talvet eivät enää pidä tuholaiskantoja kurissa.

Tuore YK-raportti arvioi, että uusiutuvan energian kehitys ja investoinnit siihen tulevat tuomaan 20 miljoonaa uutta työpaikkaa maailmaan lähivuosikymmeninä. Raportin julkaisi UNEP, YK:n ympäristöohjelma. Ilmastonsuojelu ei siis aiheuta työttömyyttä vaan päinvastoin luo uusia työpaikkoja.