Parlamentti tuki EU:n ilmastotavoitteen tiukentamista
EU-parlamentin täysistunto on tällä viikolla päättänyt ilmastonsuojelun kannalta sekä hyviä että huonoja asioita.
Hyvä asia oli, että parlamentti tuki tänään EU:n päästövähennystavoitteen tiukentamista 20 prosentista 30 prosenttiin, siis vuoteen 2020 ja verrattuna vuoteen 1990.
Tämä oli ensimmäinen kerta, kun parlamentin täysistunnon enemmistö tuki EU:n päästötavoitteen tiukentamista ilman lisäehtoja. Tämä on hyvä signaali ensi viikolla alkaville Cancunin ilmastoneuvotteluille. Mutta ennen kaikkea se olisi EU:n oman edun mukaista.
Jos haluamme olla puhtaan tekniikan edelläkävijä, meidän on luotava kotona sekä keppiä että porkkanaa firmoille kehittää ja ottaa käyttöön uutta tekniikkaa. 20 prosentin päästövähennystavoite vuodelle 2020 ei käytännössä tarkoita juuri muuta kuin business as usualin jatkamista, EU:n päästöt olivat jo viime vuonna 19 % alle vuoden 1990 tason.
Kilpailu uuden energiatekniikan osaamisesta on kovaa. Vihreiden Yannick Jadot huomautti, että maailman 20 johtavasta uuden energiatekniikan firmasta vain kolme on eurooppalaisia.
Energiavaltainen teollisuus lobbaa tosi ankarasti sitä vastaan, että EU tiukentaisi ilmastotavoitettaan. Business Europe –järjestön juorutaan jopa painostavan niitä firmoja, jotka kannattavat tiukempaa ilmastopolitiikkaa, ja myös niitä ihmisiä jotka eri firmojen sisäisissä väännöissä ovat EU:n ilmastotavoitteen tiukentamisen kannalla.
Tämä lobbaus näkyi myös EU-parlamentissa muun muassa metalliteollisuuden Eurometaux-järjestön lähettämissä sähköposteissa.
Huonompi asia oli se, että parlamentin enemmistö kannatti tuen jatkamista tappiollisille kivihiilikaivoksille. Komissio on esittänyt tukiaisille jatkoaikaa vuoteen 2014, parlamentin enemmistö haluaa jatkaa tätä tekohengitystä 4 vuotta kauemmin.
Tässä ei ole mitään järkeä, kivihiilen poltto pitäisi päinvastoin lopettaa mahdollisimman nopeasti. Myös kansainvälinen energiajärjestö IEA on hiljattain neuvonut maailman maita lopettamaan fossiilienergian tukiaiset. IEA:n mukaan maailman valtiot antavat fossiilisten polttoaineiden käytölle tukiaisia yli 300 mrd euroa, mutta uusiutuvien energiamuotojen tuki jäi 40 mrd euroon.
Kivihiililobby ei kuitenkaan saanut aivan kaikkea mitä se halusi. Kolmen äänen enemmistöllä parlamentti torppasi ehdotuksen antaa tukiaisia kaikille kivihiilikaivoksille. Samoin kolmen äänen enemmistöllä hylättiin ehdotus uusien kivihiilivoimalaitosten rakentamisen edistämisestä.