”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Parlamentti tukee vuokratyöntekijöiden oikeuksia

Aamulla olin tapaamisessa, jossa käytiin mielenkiintoista keskustelua siitä, mitä oppia finanssikriisistä pitäisi ottaa. Kerrankin käytiin mielenkiintoista periaatekeskustelua useita poliittisia ryhmiä edustavien ihmisten kesken, tuntui melkein siltä kuin olisin ollut opiskeluvuosien opintopiirissä. Keskustelimme muun muassa tämän megavahingon aiheuttajien vastuusta.

Täysistunto hyväksyi uuden kauppakomissaarin Catherine Ashtonin komission jäseneksi.

Viime viikon huippukokousta kommentoivan päätöslauselman äänestyksessä konservatiivit vastustivat sen toteamista, että myös ilmastokriisillä on kielteisiä vaikutuksia finanssijärjestelmään.

Muiden äänestysten joukossa oli muun muassa vuokratyöntekijöiden asemaa koskevat säännöt. Konservatiivit vastustivat sitä, että perusoikeudet todettaisiin tärkeämmiksi kuin palvelujen myynnin vapaus, mutta he hävisivät. Lopputulos oli vihreiden mielestä hyvä, koska sen mukaan vuokratyöntekijöille kuuluvat samat oikeudet kuin muillekin työntekijöille. Istunto otti kantaa myös lomaosakkeiden ostajien kuluttajansuojaan. Siihen asiaan toden totta tarvitaan EU-sääntöjä.

Iltapäivällä tapasin Ranskan EU-edustuston edustajan, keskustelimme aikataulusta jolla ilmastopaketista neuvotellaan parlamentin ja ministerineuvoston välillä. Ymmärsin Ranskan hallituksen ajattelevan, että joulukuun huippukokous hyväksyy koko ilmastopaketin kaikkine yksityiskohtineen ja parlamentin tehtäväksi jää vain siunata tämä pilkkuakaan muuttamatta. Tämä ei kyllä tule onnistumaan, sanon minä. Laki ei synny ilman parlamentin hyväksyntää, ja se tarkoittaa että parlamentti sanoo sanansa myös sisältöön.

Kissanhännänveto siitä, millä tavalla parlamenttia edustetaan ilmastopakettia koskevissa neuvotteluissa parlamentin ja ministerineuvoston välillä, jatkuu. Asiastahan sovittiin viime viikolla jättineuvottelussa, jossa oli paikalla noin 70 henkeä. Ympäristö- sekä teollisuus- ja energiavaliokunnan koordinaattorit ja puheenjohtajat sopivat yksimielisesti menettelytavasta. Nyt herrat Goebbels (Luxemburg, demari) ja Langen (Saksa,m konservatiivi) teollisuus- ja energiavaliokunnasta ovat kirjoittaneet parlamentin puhemielelle että he eivät ole tyytyväisiä, heidän asemansa neuvotteluissa ei ole tarpeeksi hyvä. Tämä iltalypsy on ihan naurettavaa.