”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Parlamentti haluaa kieltää kloonattujen eläinten kasvattamisen ruoaksi

Tämän päivän täysistunnossa oli pitkä lista isoja asioita. Johdollani neuvoteltu lakiteksti laittoman puutavaran myyntikiellosta hyväksyttiin äänin 644-25. EU on nyt siis kieltänyt laittomasti hakatun puun ja siitä tehtyjen tuotteiden myynnin. Tämä oli kyseisen lain viimeinen ja lopullinen käsittely. Ministerineuvosto on jo hyväksynyt tekstin.

Vastaavanlainen melkein kaikkien tukema kompromissi oli neuvoteltu teollisuuden päästöjä koskevasta IPPC-direktiivistä (integrated pollution prevention cotrol). Se koskee teollisuuden muita päästöjä, paitsi hiilidioksidia.

Uuselintarvikkeita, EU-slangilla novel foodia koskevasta laista ei ollut syntynyt sopua ministerineuvoston kanssa. Tämän äänestyksen jälkeen seuraa siis vielä yksi neuvottelukierros ministerineuvoston kanssa, eli niin sanottu sovittelu. Täysistunto kannatti melkein kaikkia niitä asioita kuin ympäristö- ja kansanterveysvaliokuntakin. Parlamentti siis haluaa kieltää kloonattujen eläinten ja niiden jälkeläisten kasvattamisen ruoaksi. Perustelu on eläinsuojelu, tarkemmin sanottuna kloonauksen eläimille aiheuttama kärsimys. Parlamentti haluaa myös tuumaustauon nanomateriaalien lisäämiselle ruokaan, kunnes on ehditty kehittää nykyistä paremmat riskinarviointimenetelmät. Asia, jonka hävisimme, on geenimuunnellulla rehulla ruokittujen eläinten tuotteiden merkitseminen. EU ei siis tulevaisuudessakaan vaadi merkitsemään lihaa, maitoa ja munia, jotka ovat peräisin geenimuunnellulla rehulla ruokituista eläimistä. Tämä on tappio kuluttajien tiedonsaannille ja valinnanvapaudelle.

Istunto käsitteli myös pitkän rimpsun finanssimarkkinoiden säätelyyn liittyviä lakiehdotuksia. Niiden viimeinen äänestys kuitenkin lykättiin. En ole seurannut asiaa tarkemmin, mutta ymmärrän lykkäyksen johtuvan neuvotteluista komission ja ministerineuvoston kanssa.

Islannin jäsenyyttä koskevassa päätöslauselmassa vihreät saivat enemmistön tuen sille, että Islannin tulisi luopua valaiden pyynnistä. Voitimme äänestyksen 323-272. Tämä oli iloinen uutinen, olimme varautuneet häviöön, koska suurin ryhmä EPP vastusti, samoin iso osa liberaaleja. EPP:ssäkin oli kuitenkin sen verran toisinajattelijoita, että enemmistö kannatti tätä. Voi hyvin olla, että valaista tulee Islannin jäsenyysneuvottelujen kiperin asia.

Poimintoja maailman uutisista:

Ranskan Flamanvillessä rakenteilla oleva ydinvoimala viivästyy. Alun perin luvattu valmistumisvuosi on 2012, nyt se on 2014. Sen reaktorin on tarkoitus olla samaa tyyppiä kuin Olkiluoto kolmosessa, Areva-firman EPR (European Pressurized Reactor). Saa nähdä, alkaako Flamanvillessäkin päteä sama sääntö kuin Olkiluodossa: työmaa myöhästyy vuoden vuodessa. Heidi kutsuu tätä ”Hassin laskukaavaksi”. Le Figaro-lehden mukaan jotkut asiantuntijat ovat alkaneet kyseenalaistaa koko reaktorin suunnittelua. Heidän mukaansa ”kärsii Concorde-syndroomasta: moottori olisi kieltämättä tehokas, mutta hyvin vaikea koota, ylihintainen ja mahdoton myydä”.

Uusiutuvan energian saralta taas uutisoidaan, että maailman ensimmäinen aurinkolentokone teki koelentonsa Sveitsissä. Kone lähti liikkeelle aamulla, keräsi paneeleihinsa aurinkoenergiaa päivän ja tavoitteena oli lentää varastoidulla sähköllä yön yli. Kone näyttää suunnilleen suurennetulta päiväkorennolta, valtavan pitkät ohuet siivet ja ohut ”ruumis”.

Kaiken kaikkiaan 62 % viime vuonna EU:ssa käynnistetystä uudesta sähköntuotantokapasiteetista oli uusiutuvaa energiaa.

Öljyteollisuutta sivuaa uutinen Syncrude-yhtiön, Kanadan suurimman öljyhiekkaöljyn tuottajan toteamisesta syylliseksi 1600 hanhen kuolemaan. Hanhet laskeutuivat myrkyllisen jätteen altaaseen Albertassa vuonna 2008. Tämä on yksi esimerkki siitä, mihin öljyriippuvuus johtaa. Jos sitä yritetään väkisin jatkaa, vaikka perinteinen ”helppo öljy” hupenee, öljyä joudutaan tiristämään yhä hankalammista paikoista (kuten syvältä merenpohjasta Meksikonlahdelta) tai muuten hankalammin, esimerkiksi öljyhiekasta. EU:ssahan joukko meppejä, joukossa myös minä, olemme juuri kirjoittaneet ilmastokomissaari Hedegaardille siitä, että valmisteilla olevat polttoaineen laatuvaatimukset eivät saisi ummistaa silmiään öljyhiekkaöljyn ongelmilta.

G20, eli 20 johtavan maan päämiesten konklaavi, on hyväksynyt kehotuksen lopettaa fossiilisten polttoaineiden tukiaiset. Toivotaan tosiaan, että tähän joukkoon kuuluvat Saksa, Kiina ja Intia tekevät sen. Ympäristöjärjestöt sanovat tekstiä vesitetyksi versioksi verrattuna siihen, mitä G20-huippukokous lupasi viime syyskuussa. Muutamaa päivää ennen Kanadassa pidettävää G20-huippukokousta julkistettu uutinen kertoo EU-komission kaavailevan pidennystä kivihiilen tukiaisille, vuoteen 2023 asti. No jopa on johdonmukaista. Uutinen kertoo, että tämä olisi jo seitsemäs kerta kun kivihiilen tukiaisten lopettamista lykätään. Kivihiiliala ei takuulla suosiolla luovu tukiaisistaan ikinä, ihan samoin kuin Suomen Vapo ei ikinä luovu ajamasta turvetta uusiutuvaksi energiaksi.

Hollannin hallituksen asettama tutkimuskomitea on käynyt läpi ilmaston tutkimusta kokoavan IPCC:n (Intergovernmental Panel on Climate Change) neljännen raportin ja todennut sen johtopäätökset perustelluiksi. Vuonna 2007 ilmestyneen raportin keskeinen johtopäätöshän on, että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on todistettu. Tai tutkijoiden kielellä ”erittäin todennäköistä”. 3000-sivuisesta raportista löydetty muutama virhe kuten kuuluisat kömmät Himalajan jäätiköiden sulamisesta ja Hollannin tulva-alttiudesta eivät horjuta raportin keskeisiä johtopäätöksiä.

Myös yhdysvaltalainen ilmaston tutkija Michael Mann on selvitysten jälkeen vapautettu tutkimustulosten väärennyssyytteistä. Tämä uutinen julkaistiin 1.7.10. Tutkimuksen teki Pennsylvanian valtionyliopisto ja se kesti neljä kuukautta. Michael Mann on ”lätkämailan isä”. Tutkimuskomitea arvosteli Mannia vain siitä, että tämä oli jakanut eteenpäin muiden tutkijoiden julkaisemattomia tuloksia ilman näiden lupaa. Mann on joutunut valtavan parjauskampan kohteeksi sen jälkeen kun ”climategate”-sähköpostit julkaistiin viime loppuvuodesta. Toinen arvostelun keskiössä ollut tutkija, professori Phil Jones East Anglian yliopistosta, on myös todettu syyttömäksi tutkimustulosten vääristelyyn, vaikka joissakin hänen sähköposteistaan käytetään niin sanotusti ”värikästä kieltä”. Tähän tulokseen tuli Britannian parlamentin valiokunnan asettama selvitysryhmä. Jonesia on kuitenkin arvosteltu siitä, että hän on yrittänyt estää tiettyjen mittaustulosten luovuttamisen tutkijapiirinsä ulkopuolisille. Kaksi muutakin selvitysryhmää on penkonut East Anglian yliopiston ilmastotutkimusta. Viimeisen raportin julkaisi tänään Sir Muir Russell. Myös se vapauttaa yliopiston ilmastotutkijat syytöksistä. Aikaisemmin Britannian Shellin entinen pääjohtaja ja geologi Lordi Oxburgh julkaisi selvityksen, jonka mukaan ”näyttöä tahallisista tieteellisistä väärinkäytöksistä ei löytynyt”. ”Pikemminkin löysimme pienen ryhmän omistautuneita joskin hiukan huonosti organisoituneita tutkijoita, jotka eivät olleet varautuneet olemaan julkisen huomion kohteena. Kuten monissa muissakin pienissä tutkijaryhmissä, heidän keskinäiset menettelytapansa olivat jokseenkin epämuodollisia.” Kuitenkin myös lordi Oxburghin ryhmä totesi, että kysymys tutkimuksen lähdeaineiston julkisuudesta on ratkaisematta. Ryhmä arvosteli sitä, ettei CRU:n (Phil Jonesin johtama ilmastontutkimuslaitos) tutkimuksia tehty yhteistyössä tilastotieteen ammattilaisten kanssa. Selvitysryhmä kuitenkin katsoi, että päätös raakadatan luovuttamisesta muille osapuolille kuuluu sille, joka on datan koonnut.

Guardian kertoo tällä viikolla ilmaston tutkijoista, jotka ovat joutuneet vihasähköpostikampanjoiden kohteeksi, erityisesti USA:ssa. Heitä on haukuttu muun muassa ilmastonatseiksi ja he ovat saaneet jopa tappouhkauksia. Niitä on tullut ennenkin, mutta määrä on kasvanut ”climategaten” jälkeen. Britanniassa ongelma on lievempi, mutta Phil Jones kertoo saaneensa pari tappouhkausta viikossa.

USA:ssa professori Stephen Schneider, kalifornialaisen Stanfordin yliopiston ilmastotutkija, on satoja uhkaavia sähköposteja viime marraskuun jälkeen. Erityisen tiuhasti niitä tuli Kööpenhaminan ilmastokokouksen jälkeen, mutta tahti on taas tihentynyt, kun hän oli yhtenä tekijänä raportissa, jonka mukaan 97-99 % ilmaston tutkijoista piti ihmisen aiheuttamaa toteennäytettynä. Saman raportin mukaan muuten näiden 97-99 %:n tieteellinen pätevyys on parempi kuin niin sanottujen ilmastoskeptikoiden. Schneiderin nimi on muun muassa ollut uusnatsien nettisivujen tappolistalla.

Yksi hyvä puoli ”climategaten” seurauksissa on se, että tutkimusten lähdeaineiston julkisuuden säännöt selvitetään, jotta kukaan ei voisi omia itselleen ja kavereilleen mittaustuloksia, jotka kuuluvat yhteiseen käyttöön. Toinen hyvä puoli on se, että IPCC lisää niiden tutkijoiden määrää, jotka tarkastavat raporttien sisällön. IPCC suunnittelee jopa sitä, että joillekin tutkijoille maksettaisiin palkkaa tästä työstä. Tähän mennessähän kaikki IPCC:n eteen tehty työ on ollut palkatonta. Tutkijat ovat tehneet sitä varsinaisen leipätyönsä ohella.

Ja tämän uutiskoosteen viimeinen ilmastouutinen: Climate Interactive Scoreboard http://climateinteractive.org/scoreboard Se vahtii maailman maiden päästötavoitteita ja niiden toteutumista, laskee maailman olevan menossa kohti 4 asteen lämpenemistä vuoteen 2100. Keväällähän saksalainen Potsdam-instituutti päätyi 3,5 asteen lämpenemiseen. Kumpi vaan, seurauksena on todennäköisesti Grönlannin sulaminen suurimmalta osaltaan, joka nostaisi merenpintaa jopa 7 metriä, ja lisäksi monien alueiden ruoantuotantokyky heikkenisi dramaattisesti. 

Vielä yksi uutinen, vihreän ryhmän sähköpostilistalla lähti iltapäivällä kiertämään tällainen tieto, Heidi ja Indrek Tarand on nimitetty vuoden valaiksi, koska he kampanjoivat parlamentissa aktiivisesti sen puolesta, että Islantia vaadittaisiin lopettamaan valaiden pyynti.

Breaking news from Seaworld: the Whales Council, composed of all the whales families of the oceans, held an extraordinary meeting in the abyss after today’s surprising vote of the EP and decided to appoint Heidi and Indrek ”Honorary Whales for 2010” with Michael as special advisor. Heidi and Indrek will so be allowed to swim freely troughout the oceans with Michael controlling if their swimming is compatible with sealife. Felicitations!!!!!!!!!!! Paolo