Parlamentin puhemies esitti surunvalittelunsa Jokelan surmien johdosta
Matkustin Strasbourgiin Frankfurtin kautta, kuten tavallisesti. Frankfurtissakin suurin osa puista on jo lehdettömiä, osa vielä keltaisia. Ennen kuin bussimme pääsi Strasbourgiin, ehti jo tulla pimeä.
Täysistunnon alussa parlamentin puhemies Pöttering esitti lämpimän osanottonsa Jokelan koulussa ammuttujen uhrien omaisille. Epävirallisissa keskusteluissa Jokelan tragediasta puhutaan paljon.
Poimintoja uutisvirrasta:
YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon on vaatinut nopeita toimia ilmastonmuutoksen suitsimiseksi vieraillessaan Etelämantereella. Etelämantereen jää on melkein 2,5 km:n paksuinen. Manner on lämpenemässä nopeammin kuin mikään muu paikka maapallolla. Suurelta osin meren päällä oleva Länsi-Antarktiksen jää on ohenemassa. Se vastaa Etelänapamantereen pinta-alasta noin viidesosaa. Jos Länsi-Antarktiksen jää romahtaa, merenpinta nousee 6 metriä. Vuonna 2002 niin sanottu Larsen B -jäätikkö suli, se oli 12 000 vuotta vanha ja 220 metriä paksu.
Wall Street Journal kommentoi Kiinan kasvavia hiilidioksidipäästöjä ja huomauttaa, että iso osa niistä aiheutuu vaatteiden, iPodien ynnä muiden tavaroiden valmistuksesta USA:n ja Euroopan markkinoille. Toisaalta Kiina itse haluaa lisätä vientiään muihin maihin, eli ei se voi vetäytyä vastuustaan.
Europarlamentin ilmastovaliokunnan delegaatio vieraili viime viikolla Kiinassa. Delegaatio palasi takaisin kohtalaisen positiivisena. Kiina tunnustaa ilmastonsuojelun kiireellisyyden. Mutta toisaalta se haluaa pitää kiinni Kioton sopimuksen mukaisesta sopimusrakenteesta, jossa päästörajat koskevat vain perinteisiä teollisuusmaita, ei Kiinaa. No, jos Kiinassa valmistaudutaan myös omaa maata koskeviin päästörajoihin, sitä ei takuulla vielä kerrota julkisesti, koska Kiina tietenkin haluaa neuvotteluissa puristaa muilta mailta myönnytyksiä vastineeksi.
Brittihallitus lupaa, että valtion virkamiesten työlentojen päästöt hyvitetään, eli rahoitetaan sellaiset investoinnit uusiutuvaan energiaan, joilla saadaan samansuuruiset päästövähennykset. Saksan hallitus on jo tehnyt vastaavan päätöksen.
IPCC eli ilmastonmuutostilannetta arvioiva kansainvälinen tieteellinen paneeli kokoontuu tällä viikolla Valenciassa ja julkaisee uusimmat johtopäätöksensä loppuviikosta. WWF on arvostellut julkisesti sitä, että hallitusten edustajat ovat sensuroimassa osan niistä johtopäätöksistä, jotka tutkijoiden valmistelemassa raportissa on. No, IPCC:n päätöksenteko on tällaista. Paljon parempi olisi, jos tutkijoiden raportti julkaistaisiin sellaisenaan. Jotkut huomattavat tutkijat, kuten James Lovelock ja NASA:n Jim Hansen ovat arvostelleet IPCC:n raportteja liian varovaisiksi.
USA:lainen Center for Strategic and International Studies on julkaissut mielenkiintoisen ilmastoraportin. Siinä ennustetaan, että ilmastonmuutos tulee tekemään lopun talouden globalisaatiosta, kun tulevina vuosikymmeninä ”rikkaat maat potkivat köyhät pois pelastusveneestä”. Raportti ennustaa että 1,3 asteen lämpeneminen vuoteen 2040 mennessä johtaa ruoka- ja vesipulaan, luonnonkatastrofeihin ja tappavien tautien epidemioihin.