”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Paperiteollisuus keskittyy valittamiseen

Arno Pelkonen, Stora Enson ex-johtaja suomii Hesarissa Suomen paperiteollisuutta strategisen ajattelun puutteesta. ”Millään muulla toimialalla en ole nähnyt näin yksisilmäistä ja totaalista keskittymistä suhdanteista ja markkinaolosuhteista valittamiseen, saneeraamiseen ja kustannusten karsimiseen”.

Tuntuipa mukavalta lukea tällaista tekstiä sellaisen ihmisen suusta, joka tuntee paperiteollisuuden sisältä päin. Minua on ottanut päähän kohta 20 vuotta, että paperiteollisuus haluaa sanella Suomelle sellaisen energia- ja teknologiapolitiikan, joka jarruttaa uuden energiateknologian kehitystä.

Mutta ei tarvita kummoistakaan ennustajaeukkoa ymmärtämään, että uuden teollisen vallankumouksen taloudelliset voittajat ovat ne, jotka pysyvät uuden energiatekniikan kehityksen kelkassa. Ja juuri tätä paperiteollisuuden linja Suomessa yrittää estää ja jarruttaa. Paperiteollisuus on Suomen talouden perinteinen jättiläinen. Mutta vanhoille jättiläisille ei pitäisi antaa veto-oikeutta tulevaisuuden alojen kehittämiseen.

Lehdestä luin myös, että amarylliksen suosio joulukukkana kasvaa. No, aina välillä tulee muotiin joku asia, joka on kuulunut minun elämääni kymmeniä vuosia.