”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Pankit aisoihin

Voima-lehden kolumi 4.10.2010

Aika monen mielestä suurimpia viime aikojen vääryyksiä on ollut se, että pankeissa ja finanssimaailman yrityksissä käärittiin vuosikaudet huikeita voittoja "tuotteilla", jotka tosiasiassa olivat mutkikkaasti paketoitua tyhjää. Kun kupla puhkesi, ketjureaktiosta kärsi koko maailma.

Tämän vuoden syyskuussa EUssa hyväksyttiin pankkien ja finanssialan valvontaa tiukentava lakipaketti. Hyvä, että viime vuosien karvaista kokemuksista on otettu opiksi. Huonompaa on, että oppi meni jakeluun vasta maailmantalouden käytyä katastrofin partaalla.

Se, että kupla ja kriisi pääsivät muodostumaan, ei johtunut siitä, ettei kukaan olisi ymmärtänyt mitä tapahtuu. Niitä asiantuntijoita, jotka etukäteen ennustivat kriisin hyvinkin tarkasti, ei vain haluttu kuulla.

Myöskään finanssialan sääntöjen löysääminen, joka mahdollisti kuplan, ei tapahtunut yksimielisesti. Esimerkiksi Euroopan parlamentissa vihreät sanoivat jo kauan etukäteen, että niin sanotut hedge-rahastot luovat epätasapainoa markkinoilla.

Ennen finanssiromahdusta vihreät eivät kuitenkaan saaneet tälle näkemykselle enemmistön tukea. Liian moni päättäjä kuunteli mieluummin pankkien ja rahabisneksen lobbarien seireeninlauluja. Totuus meni jakeluun vasta romahduksen myötä.

Nyt on perustettu finanssibisneksen eurooppalaiset valvontaelimet. Vihreät pitävät tärkeänä, että ne saavat oikeasti "hampaat", esimerkiksi valtuudet kieltää sellaisten finanssituotteiden myynnin, jotka ovat omiaan luomaan uusia kuplia.

Luova into etsiä systeemistä porsaanreikiä ja tienata rahaa myymällä tyhjää ei takuulla silti tähän lopu. Nähtäväksi jää, osaavatko ja haluavatko uudet valvontaelimet käyttää valtuuksiaan silloin, kun sen aika on.

Pankkien pelastamiseen käytettiin toissa ja viime vuonna tuhansia miljardeja dollareita ja euroja veronmaksajien rahaa. Missään muussa yhteydessä päättäjät eivät keskustele tämän suuruusluokan tukisummista, ei lähellekään.

Silloin ymmärrettiin, että jos pankkijärjestelmä romahtaa, seuraukset ovat vakavat koko yhteiskunnalle.

Ikävä kyllä vastaavaa ymmärrystä ei vielä ole näkyvissä ilmastonmuutoksen hillinnän suhteen. Mutta jos ilmastonmuutoksen annetaan ryöstäytyä niin pitkälle, että laaja-alaiset katastrofit kaatuvat päälle, silloin valtavistakaan rahatukuista ei enää ole apua.