”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Palataan sote-uudistuksen perustavoitteisiin

Sipilän hallituksen sote-malli epäonnistui, mutta itse uudistuksen tarve ei ole kadonnut. Tarvitaan terveydenhoidon tasa-arvon parantamista sekä alueellisesti että sosiaalisesti. Terveyspalvelut, joita ihminen saa, riippuvat nykyisin liikaa toisaalta asuinkunnasta ja siitä, onko työterveyshuollon piirissä vai terveyskeskuksen varassa.

Lisäksi tarvitaan sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatiota. Suurin osa sote-kustannuksista syntyy niiden ihmisten hoitamisesta, jotka tarvitsevat sekä sosiaalipalveluja että terveydenhoitoa. Näiden palveluiden pitää toimia yhdessä sen sijaan, että ihmistä pallotellaan luukulta toiselle.

Sote-palvelut pitää järjestää nykyisiä kuntia suuremmalla väestöpohjalla. Jos aluejako perustuu maakuntiin, niiden tehtävät tulee rajata sosiaali- ja terveyspalveluihin. Uudistukseen ei pidä kytkeä esimerkiksi ympäristöhallinnon mylläämistä, jota Sipilän hallitus yritti.

Julkisen vallan pitää säilyä sosiaali- ja terveyspalvelujen ohjaajan penkillä. Yksityisten yritysten tehtävä on täydentää julkisia palveluita, ei syrjäyttää niitä.

Vanhusten hoidossa paljastuneet skandaalit osoittavat, että tarvitaan lakiin kirjatut normit siitä, paljonko hoitolaitoksissa on oltava henkilökuntaa asukasta kohden.

Linkkejä:

Vihreiden sote-malli: Markkinamalli romukoppaan, maakunnille aito itsehallinto ja verotusoikeus: https://www.vihreat.fi/artikkeli/2018/05/vihreat-linjasi-sote-malliaan-markkinamalli-romukoppaan-maakunnille-aito-itsehallinto-verotusoikeus

Pekka Haavisto: sote-uudistus maaliin viidellä askeleella: https://www.vihreat.fi/artikkeli/2019/03/pekka-haavisto-sote-uudistus-maaliin-viidella-askeleella