”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Päivä junassa

Päivä hupeni pääasiassa junassa. Ensin piti aamulla lähteä Tampereelta Europarlamentin tiedotustoimiston pressikahveille. Sieltä lensin Kajaaniin, jossa oli kaksi tilaisuutta, ja lopuksi puksuttelin junalla takaisin Tampereelle, jonne palasin vähän ennen puoltayötä.

Pieksämäellä junaa vaihtaessa VR ällistytti taas. Kajaanin suunnalta tuleva juna oli myöhässä, ja meille kuulutettiin että raiteella 1 oleva IC Helsinkiin odottaa meitä. No, yksi sun toinen juoksi kasseineen kieli vyön alla alikäytävää raiteelle 1. Siinä oli IC-juna jonka ovet eivät avautuneet. Aseman kaiuttimet kuuluttivat, että IC Helsinkiin lähtee raiteelta 1. Vähän matkan päässä samalla raiteella oli toinen junarunko. Juoksin sinne. Sen luona oli paljon väkeä. Juna oli tyhjä. Yhdellä ovella oli konduktööri. Kysyin, onko tämä Helsingin juna. Ei ole, hän vastasi, tässä junassa on vikaa, tämä pitää siirtää pois tieltä, sitten tälle raiteelle saadaan Helsinkiin lähtevä juna. Siinä kun pienessä pakkasessa odottelimme, kaiuttimista tuli ainakin viiteen kertaan sama automaattikuulutus, IC-juna Helsinkiin lähtee raiteelta 1. Yhtään sellaista kuulutusta ei tullut, joka olisi kertonut tosiasiallisen tilanteen. No, aikanaan oikea juna tuli. Urputin kuulutuksista sen junan konduktöörille, joka oli aivan ihmeissään siitä, ettei aseman kaiuttimista kerrottu asioiden oikeaa laitaa.

Matkalla luin professori van Yperseleltä eilisillan STOA-illallisella saamaani muistiota ”kristillinen näkemys ilmastonmuutoksesta”, joka on tehty EU-maiden piispojen konferenssille. Siinä todettiin muun muassa, että viimeksi maapallolla on ollut 2-3 asteen verran lämpimämpää noin 3 miljoonaa vuotta sitten. Muistossa todetaan myös, että nykyinen elämäntapa on kestämätön, ja ilmastonmuutos on vain yksi tämän perusasian seuraus. Päästövähennykset, joilla ilmasto voidaan stabiloida siten, ettei maapallo lämpene yli kahta astetta, maksavat alle 3 % maailman BKT:sta vuoteen 2030. Mutta jokainen vuosi, jonka ajan toimia vitkutellaan, kasvattaa tätä hintaa.