Päästökauppa on oikeasti innostanut firmoja päästövähennyksiin
Kuulin, että ne komeina kukkivat puut, joissa on isoja vaaleanpunaisia kukkia, ovat magnolioita.
Point Carbon on julkaissut EU:n hiilidioksidipäästökaupasta analyysin, jossa osoitetaan, että päästökauppa ihan oikeasti vähentää päästöjä. Kaksi kolmasosaa päästökaupan alaisista yrityksistä kertoo aloittaneensa investoinnit päästöjen vähentämiseen, edellisvuonna näitä oli vain 15 %.
Aamulla oli Globe-verkoston tiedotustilaisuus helmikuun lopulla Washingtonissa pidetystä G8-maiden ja suurimpien kehitysmaiden parlamentaarikkojen ilmastokokouksesta. Ruotsalainen Anders Wijkman mainitsi luvun, jota en muista ennen kuulleeni, 80 % vuoden 1992 jälkeisistä energiainvestoinneista on tapahtunut kehitysmaissa. Vuonna 1992 Rio de Janeirossa pidettiin YK:n kestävän kehityksen huippukokous, jossa solmittiin ensimmäinen kansainvälinen ilmastonsuojelusopimus, niin sanottu ilmastopuitesopimus. Sen muuten on myös USA ratifioinut, isä-Bushin ollessa presidenttinä. Konservatiiviryhmän jäsenet kertoivat, että Europarlamentin puhemies Pöttering on havahtunut ilmastonmuutoksen vakavuuteen. Pöttering oli tämän parlamenttikauden ensimmäisellä puoliskolla konservatiiviryhmän puheenjohtaja.
Globen tilaisuudessa todettiin myös se, että kun EU:ssa (jonka nimi ei silloin vielä ollut EU) 1950-luvulla aloitettiin yhteinen maatalouspolitiikka, syynä oli halu varmistaa ruokaturva eli se, että eurooppalaisilla on syötävää. Nyt vastaava turvallisuusongelma on ilmastonmuutos. Ilmastoturvallisuuteen pitää investoida vastaavalla tavalla. Kiinan arvioidaan rakentavan seuraavien 25 vuoden aikana asunnot 500 miljoonalle ihmiselle. Jos niistä tehdään energiaa tuhlaavia, seuraukset ovat vakavat, rakennuksethan tehdään kestämään vuosikymmeniä.
Täysistunto keskusteli viimeviikkoisen Berliinin huippukokouksen tuloksista. Berliinissähän EU sitoutui vähentämään päästöjä 20 % vuoteen 2020 mennessä siinäkin tapauksessa, että kansainvälinen sopimus päästövähennyksistä vuoden 2012 jälkeen viivästyy, säästämään energiaa 20 % ja nostamaan uusiutuvan energian osuuden 20 %:iin. Konservatiiviryhmästä kuului muutama hapan puheenvuoro. Ydinvoiman kannattajat olivat pettyneitä siihen, ettei huippukokous liputtanut ydinvoiman puolesta. Teollisuuskomissaari Verheugen totesi, etteivät työpaikkojen puolustaminen ja ympäristönsuojelu ole vastakkaisia. Verheugen on varsinainen tuuliviiri, hän vaihtaa mielipidettä pari kertaa viikossa. Viime viikolla hän valitti, että EU on joutunut ilmastohysterian valtaan. Nyt hän taas puhuu kuin vihreät. Hänelle on tyypillistä, että hän puhuu parlamentissa vihreitä, mutta neuvotteluissa ajaa mustanharmaata linjaa.
Istunto otti kantaa myös ydinaseiden leviämisuhkaan. Päätöslauselmassa vaaditaan toimia, jotta ydinaseiden leviämiskieltosopimus saataisiin toimimaan myös käytännössä. Vihreä brittimeppi Caroline Lucas totesi, että Ranskan ja Britannian suunnitelmat modernisoida oma ydinaseistuksensa sopivat mahdollisimman huonosti pyrkimyksiin estää ydinaseiden leviäminen.
EU:n meristrategiaa käsittelevässä kokouksessa kuulin, että maailman laivaliikenteen hiilidioksidipäästöt ovat kaksinkertaiset verrattuna lentoliikenteeseen. Toki laivat kuljettavat rahtia moninkertaisesti verrrattuna lentokoneisiin.
Tapasin iltapäiväkahvilla kaksi Turkin parlamentin jäsentä, he olivat oikein fiksun ja viehättävän tuntuisia herroja.
Puolan opetusministeriö on ilmoittanut, että rehtorit, jotka päästävät seksuaalsta tasavertaisuutta ajavien järjestöjen edustajia kouluunsa esiintymään, saavat potkut.
Sain Worldwatchilta viestin, jossa kerrottiin Nasan johtajistoon kuuluvan James Hanenin arvostelevan USA:n energiatutkimusohjelmia siitä, että ne antavat aivan liian suuren osan rahoista ydinvoimalle ja ”puhtaalle hiilelle”, muut energiamuodot saavat pelkkiä murusia.
Britannian hallitus ehdottaa ilmastolakia, joka velvoittaa vähentämään maan hiilidioksidipäästöjä 60 % vuoteen 2050 ja jonka mukaan sitovien päästövähennysten toteutumista seurattaisiin viisivuotiskausittain. Vuoteen 2020 mennessä vähennys olisi 26-32 %. Konservatiivipuolue arvostelee lakiehdotusta liian lepsuksi. Britannian demarien ja konservatiivien välillä on viherkilpailu, voi kun olisi Suomessakin.
USA:ssa päästökauppalakiesitys ei ole kongressin puhemiehen Nancy Pelosin listalla niistä laeista, jotka pitäisi saada valmiiksi ennen kesätaukoa. Muutama viikko sitten Pelosi sanoi, että ilmastolaki pitäisi saada valmiiksi kansallispäivään eli heinäkuun neljänteen mennessä. USA:ssa ehdotetaan myös lakia, joka kieltäisi yhdysvaltalaisyrityksiä ostamasta laittomasti hakattua puuta. Ehdotuksen takana on sekä demokraatteja että republikaaneja.
Suomessa 200 tutkijaa vetoaa Lapin vanhojen metsien suojelun puolesta.
Saksan vihreät vaativat lainsäädäntöä televisioiden ja tietokoneiden tyhjäkäyntivirran rajoittamiseksi.