”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Orastavaa demokratiaa islamilaisissa maissa tulee tukea eikä torpedoida

Aamulehdessä 24.2. partori Martti Ahvenainen kirjoitti, että demokratian toteutuminen islamilaisissa maissa olisi mahdotonta. Perusteluksi hän esittää mm, että "länsimaista demokratiaa ei löydy ainoastakaan islamin maasta".

Tällaiset näkemykset eivät ole harvinaisia, mutta täytyy ihmetellä, eivätkö niiden esittäjät ole olleet hereillä koulun historiantunneilla. Kun on kyseessä pastori, ihmettelen, onko hänelle jäänyt mitään mieleen edes kirkkohistoriasta.

Reilut sata vuotta sitten ei ollut olemassa yhtään "länsimaista demokratiaa" sanan nykyisessä merkityksessä, eikä kovin monta maata, joissa oli edes minkäänlaista demokratiaa. Se ei ole estänyt näitä demokratioita syntymästä ja kehittymästä. 1500-luvun inkvisitiota, "Jumalalta valtansa saaneita itsevaltiaita" tai 1900-luvun eurooppalaisia diktatuureja, olisi aivan vastaavasti voinut käyttää "todisteina" siitä, ettei kristinusko sovi yksiin demokratian kanssa.

Kristinuskolla on perusteltu ja perustellaan edelleenkin, esim USAn uskonnollisen oikeiston keskuudessa, jotka suomalaisten mielestä eivät sovi yksiin demokratian kanssa. Se ei todista kristinuskoa yhteensopimattomaksi demokratian kanssa.

Länsimaiseen demokratiaan kuuluu uskonnonvapaus, joka kuuluu myös muslimeille, ja myös oikeus olla tunnustamatta mitään uskontoa.

Maailman suurin muslimimaa on Indonesia. Ei ole kovin kauaa siitä, kun siellä tapahtui demokraattinen muutos, kun diktaattori Suharto joutui luopumaan vallasta. Demokratia on siellä kaukana tädyellisestä, mutta paljon parempi kuin sitä edeltänyt diktatuuri. Maailman toiseksi suurin muslimimaa on Intia, jota usein kutsutaan maailman suurimmaksi demokratiaksi.

Kun nyt Lähi-Idän arabimaissakin on alettu ottaa askeleita kohti demokratiaa, meidän tulisi etsiä tapoja tämä kehityksen tukemiseksi ja kannustamiseksi eikä leimata sitä etukäteen mahdottomaksi.

Satu Hassi

EU-parlamentin jäsen, Tampere

 

Aamulehti, 2.3.2010