”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Onnea Heidi ja Ville!

Eilen matkalla kohti lentokenttää ja Brysseliä sain viestin, että vihreät ovat päättäneet osallistua kuuden puolueen hallitukseen. Olisin mielelläni ollut kokouksen loppuun, mutta keskustelu venyi niin pitkäksi, että jouduin lähtemään kesken. Brysseliin saavuttuani sain viestin, että Ville Niinistö on valittu ympäristöministeriksi ja Heidi Hautala kehitysyhteistyöministeriksi.

Tosi paljon onnea ja tsemppiä Heidille ja Villelle!

Villen valintahan oli selvä, kun hallitukseen osallistuminen varmistui, mutta toisen ministerin henkilö ratkaistiin vasta eilisessä kokouksessa. Olen varma, että molemmista tulee hyviä vihreitä ministereitä. Heidin tunnen paremmin ja tiedän, että hän ei jätä yhtään kiveä kääntämättä, kun hän ajaa jotain asiaa. Hän on erinomainen ihminen vääntämään kehitysyhteistyörahojen nostamisesta ja myös varmistamaan, että rahat käytetään tavalla, joka parantaa oikeudenmukaisuutta ja maailman köyhimpien elämää.

Ville osoitti kyntensä hallitusneuvotteluissa, joissa olin yhtenä vihreiden neuvottelijoista. Suunnilleen viimeinen hallitusohjelman asia, josta väännettiin perjantaiaamuna, olivat luonnonsuojelun rahat. Ville onnistui saamaan siihen 15 miljoonaa lisää.

Oli mielenkiintoinen kokemus olla useiden viikkojen ajan hallitusneuvotteluissa. Olen ollut vihreiden neuvottelijana 1995 ja 1999 Lipposen hallituksia muodostettaessa. Neljä vuotta sitten olin asiantuntijana käytettävissä Säätytalolla. Kaikki nämä neuvottelut saatiin valmiiksi alle viikossa.

Oletin alle viikon neuvotteluja myös nyt, kun minua kysyttiin nyt vihreiden tiimiin. Toisin kävi, kuten tiedämme. Oli aika sumpliminen hoitaa erinäisiä muita asioita, kun jouduin olemaan Säätytalolla viikkokausia. Mutta mielestäni me vihreät saimme läpi monia tärkeitä asioita ja siksi minusta on hyvä, että puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokous päätti että osallistumme hallitukseen.

Ilmastopolitiikassa tavoittelimme tietysti sitä, että uusi hallitus asettuisi tukemaan EU:n päästövähennystavoitteen tiukentamista 30 %:iin. Yllättäen demarit vastustivat tätä, vastoin niitä mielikuvia, joita puolue halusi vaalien alla luoda.

Saimme kuitenkin niin sanoakseni sovittua askelkivet päästötavoitteen tiukentamiselle. Uusi hallitus nimeää asiantuntijaryhmän tekemään suositukset päästövähennystavoitteista. Olen melko varma, että jos analyysi tehdään rehellisesti, ottaen huomioon päästötavoitteiden vaikutus tekniikan ja suomalaisen osaamisen kehitykseen, ja se että joka tapauksessa 40 vuodessa päästöjä pitää vähentää ainakin 80 %, tulos tulee olemaan se että päästötavoitteen tiukentaminen on perusteltua.

Olen erittäin iloinen siitä, että sovittu veronalennusten ja -korotusten kokonaisuus hyvin selkeästi vähentää tuloeroja. Samoin on todella hienoa, että saimme väännettyä korotuksen perusturvaan vaikka kokonaisuutena ottaen valtion menoja leikataan.

Siitäkin olen iloinen, että turpeen nosto tullaan ohjaamaan ojitetuille ja luontoarvonsa menettäneille soille ja turpeen verotusta tullaan nostamaan. On jo aika lopettaa turpeen lelliminen, turvehan on ilmastopäästöjen kannalta jopa kivihiiltä huonompi.

Myös Itämeren suojelu tehostuu. Uusi hallitus on sitoutunut ajamaan EU:n maatalouspolitiikassa ratkaisuja, jotka vähentävät fosforin ja typen päästöjä Itämereen. Maataloudesta valuvat ravinteethan ovat Itämeren suurin rehevöittäjä.

Sinilevää ja muuta rehevöitymistä vähennetään myös sillä, että maatalouden ympäristötuet kohdennetaan nykyistä tarkemmin toimiin, jotka vähentävät ravinnevalumia pelloilta vesistöihin. Tähänastinen maatalouden ympäristötukihan ei ole käytännössä lainkaan vähentänyt vesistöpäästöjä.

Hallitusohjelma tarkoittaa siis aikamoista muutosta tähänastiseen maatalouspolitiikkaan.

Uusi hallitus on sitoutunut vesilakiin ja koskiensuojelulakeihin. Selkokielellä tämä tarkoittaa, että Kollajan ja Vuotoksen altaita on turha haikailla.

Aivan erityisen iloinen olen kirjauksesta, että vesivoimalaitosten ympäristölupien uusimisen ehdoksi tullaan asettamaan toimivat kalatiet. Tämä tulee ajan mittaan korjaamaan sen älyttömyyden ja vääryyden, että vesivoimalat sulkevat Suomen suurimmat joet vaelluskaloilta.

Vesivoimalaitosten, kuten minkä tahansa tuotantolaitostenhan pitää aika ajoin uusia ympäristölupansa. Jonkin ajan päästä lupaa ei enää voi uusia ilman toimivia kalateitä. Tämä tulee tarkoittamaan sitä, että luonnonlohi tulee nousemaan myös Kemijoen vapaisiin latvajokiin, kuten Vuotosjokeen.

Tämä puolestaan tulee luomaan uuden elinkeinomahdollisuuden, eli lohenkalastusturismin juuri niille alueille, joiden työllisyyden nimissä Lapin vanhakantaiset betonijäärät ovat vuosikymmeniä ajaneet Vuotoksen allasta.vMinä uskon, että lohen saaminen Kemijoen vapaisiin latvoihin lopettaa lopullisesti yritykset kaivaa Vuotoksen allas haudasta. Kepeät mullat Vuotoksen altaalle!