”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Onko divetymonoksidi vaaraksi?

Kävin Valkeakoskella, Hämeenlinnassa, Helsingissä. Huomenna menen Kuopioon.

Hämeenlinnassa sain eräältä ihmiseltä divetymonoksidin vaaroista varoittavan lentolehtisen. Alla on vastaukseni hänelle.

”Kiitoksia divetymonoksidia koskevasta kirjeestänne. Divetymonoksidi eli H2O tunnetaan parhaiten nimellä vesi. Vesimolekyylissä on kaksi vetyatomia ja yksi happiatomi, siitä nimi divetymonoksidi (di= kaksi; divety=kaksi vetyatomia; oksidi=happiyhdiste; monoksidi= yhdiste, jonka molekyylissä on yksi happiatomi).

Sitä todellakin syntyy useissa kemiallisissa reaktioissa, ennen muuta palamisessa. Esimerkiksi puun ja minkä tahansa orgaanisen aineen sisältämissä yhdisteissä on aina mukana myös vetyä, jonka palaessa H2O:ta syntyy.

Sitä todellakin esiintyy luonnossa suurina pitoisuuksina, jopa asuinalueiden läheisyydestä. Nämä esiintymät tunnetaan esimerkiksi nimillä järvi, joki tai meri – tai lätäkkö tai oja.

H2O voi todellakin aiheuttaa kuoleman, usein tällaista kuolemantapausta kutsutaan kansanomaisemmin hukkumiseksi. H2O:ta esiintyy kaikissa elävissä soluissa, myös syöpäsoluissa.

H2O:ta esiintyy maaperässä lähes kaikkialla, varmasti Lappeenrannassakin. Ilman sitä kasvit eivät pysyisikään elossa.

Yhdysvalloissa jotkut opiskelijat ovat huvitelleet eli tehneet ns jäynää keräämällä kaduilla nimiä divetymonoksidin kieltämisen puolesta. Useissa tällaisissa tempauksissa todellakin valtaenemmistö ohikulkijoista on antanut nimensä tämän vaatimuksen tueksi.

Lappeenrannassa kerättävä adressi lienee Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun teekkarien järjestämä ns teekkaritempaus.

Ymmärrän erittäin hyvin, että missään maassa viranomaiset eivät ole ryhtyneet toimiin H2O:n eli veden kieltämiseksi. Minäkään en aio tällaista kieltoa ruveta ajamaan.

yst terv Satu Hassi
tekniikan lisensiaatti
(entinen teekkari)”

Saamassani lentolehtisessä pyydetään 25.4. mennessä allekirjoituksia vaatimukseen puhdistaa divetymonoksidi Lappeenrannan maaperästä. Veikkaanpa, että Lappeenrannan teekkarit suunnittelevat vappuna julkistaa kuinka moni ihminen vaatii veden puhdistamista pois kaupungin maaperästä ja lähistöltä. Tarkoittanee Saimaata myös.

Eilen ilahduin, kun aloin lukea Hesarin pääkirjoitusta, jossa tuetaan norppien suojelua. Lopussa pääkirjoitus kuitenkin sanoo: ”ympäristöjärjestöjen ja vihreiden vaisuus suojelukysymystä valmisteltaessa herättää ihmetystä”. Minusta on kyllä kummallista, että vihreille koko ajan sälytetään vaatimuksia ratkaista asioita, joissa vihreille nimenomaisesti ei ole päätösvaltaa. Tätä hallitusta nimettäessä muut puolueet vielä nimenomaisesti kiven kovaan piti huolta siitä että vihreät eivät saaneet ympäristöministerin salkkua. Norppien suojeluasiassa suurinta valtaa käyttää keskustalainen maa- ja metsätalousministeri Anttila, toiseksi suurinta valtaa myös kepulainen ministeri Lehtomäki.

Jos vihreät sanovat vastalauseensa jostain asiasta ja saavat sen myös julki mediassa, heitä ollaan heti syyttämässä pelisääntöjen rikkomisesta. Ja hetken päästä vihreitä taas syytetään siitä, että he eivät ole keksineet taikatemppua, jolla voisivat sanella kepulaisten ministerien päätöksiä.