Omituinen äänestys europarlamentin paikkajaosta
Täysistunto äänesti Lamassouren mietinnöstä eli Europarlamentin tulevasta paikkajaosta jäsenmaiden kesken. Mietintöön oli tehty lukuisia muutosehdotuksia viime hetkellä, ne kaatuivat melkein kaikki. Minusta on täysin törkeää, että parlamentin paikkajaon perusteeksi hyväksyttiin asukkaitten määrä, kansalaisten sijaista. Jos tämä toteutuu, niin jotkut maat tulevat saamaan meppejä äänioikeudettomien siirtolaisten perusteella. Minusta tämä on tosi kaukana niistä periaatteista, joille eurooppalaisen oikeusvaltion tulisi perustua.
Asian yhteydessä on kuultu varsinaista hurskastelua. Eilisessä täysistunnossa Lamassoure ja Severin ovat väittäneet, että ”todelliset eurooppalaiset”, jotka eivät kannata ”kansallista itsekkyyttä”, haluavat paikkajaon tekemistä asukkaiden eikä kansalaisten mukaan. Näin voisi olla, jos olisi kyse asukkaista, joilla on äänioikeus jossain toisessa EU-maassa. Mutta tämä on oksettavaa hurskastelua, kun on kyse nälkäpalkoilla raatavista äänioikeudettomista siirtolaisista.
Tekstiviestiuutinen kertoi Doris Lessingin saaneen kirjallisuuden Nobelin. Olen ilahtunut, on aina kivaa, kun Nobel annetaan kirjailijalle, jonka kirjoja olen lukenut jo ennen palkinnon myöntämistä.
Guardian kertoo Oxfamin raportista, jonka mukaan vuoden 1990 jälkeen Afrikassa käydyt aseelliset konfliktit ovat tulleet maksamaan yhtä paljon kuin maanosa on samoina vuosina saanut kehitysapua. Se on tosi surullista. Sen lisäksi että sota merkitsee valtavaa kärsimystä, se on myös pahinta mahdollista resurssien tuhlausta. Siinä tuhlataan ihmiselämää, tuhotaan rakennuksia ja myös luontoa.
USA:ssa on julkaistu selvitys jonka mukaan ”Katrinan kaltaisen” katastrofin uusiutuminen on mahdollista. Maassa suunnitellaan miljardien dollarien ohjelmaa, jolla valtava rannikkoalue Meksikon lahdella tyhjennetään asutuksesta kosteikkoalueiden palauttamiseksi. Katrina opetti, että kosteikot ovat tärkeitä, ne suojelevat takanaan olevia alueita myrskytuhoilta.