”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

"Olkiluoto paisui painajaiseksi"

Aamulehdessä Kari Huoviala syyttää Heidi Hautalaa siitä, että tämän mielestä puhemies Lipponen ei saisi syyllistyä politikointiin. (Ja Lipponen siis pari päivää sitten syytti Hautalaa politikoinnista, SH huom.) Huovialan mukaan ”hautalalainen jesuiittavihreys” toimii siten, että ensin tulee uskonkappale, kaikki muu alistetaan sille, tosiasiat valikoidaan niin, että ne tukevat uskonkappaletta.

Minun silmissäni kyllä näyttää siltä, että ydinvoimasta on tullut uskonkappale niin Lipposelle kuin aika monelle suomalaiselle toimittajallekin. Siksi he eivät näe mitään väärää siinä, että eduskunnan puhemies käyttää lähteenään lobbausjärjestöä, joka valikoi tosiasiat siten, että ne tukevat uskonkappaletta.

Tämän viikon Tekniikka ja talous-lehti kirjoittaa otsikolla ”Olkiluoto paisui painajaiseksi” ja kertoo, että monet Olkiluodon ydinvoimatyömaan takkuiluun suivaantuneet alihankkijat ovat vetäytyneet urakasta. ”’Tässä sitä odotellaan sen projektin alkamista, kuten on oikeastaan tehty jo kaksi vuotta’, sanoo Lemminkäinen-yhtymään kuuluvan Forssan Betonin Oy:n toimitusjohtaja Antti Hujanen. Kun ei ole työsuorituksia, ei tule maksujakaan. Silti pitää odottaa kärsivällisesti ilman korvauksia. Tällä hetkellä on valettu noin neljännes siitä, mitä alun perin olisi pitänyt. Se kismittää.” Näin siis Tekniikka ja talous-lehti.

Eilen sain olla koko päivän Tampereella, tänään piti ensin matkustaa Helsinkiin ”Maailmannäyttämöllä”-ohjelman nauhoitukseen, sitten taas Tampereelle kahteenkin vaalitilaisuuteen.

Tv-ohjelman nauhoituksessa oli tosi mukava kuulla Fortumin edustajan sanovan moneen kertaa, että hiilidioksidipäästöillä pitää olla hinta myös tulevaisuudessa, tämä on ratkaisevaa sen kannalta, että päästöt vähenevät. Tätähän me vihreät olemme sanoneet 1980-luvulta alkaen, kiva että alkaa mennä perille bisnesmaailmaankin.

Päivän vitsi oli ohjelmaan sisältynyt nauhoitettu pätkä, jossa USA:n energiaministeri sanoi, että hiilidioksidin päästäjänä USA on pikkutekijä, muun maailman päästöt ovat paljon isommat. USA:n ja Suomen ilmastopahiksia yhdistää siis se, että molemmat ajattelevat maailmassa olevan kaksi osapuolta, ”meidän maa” ja ”muu maailma”.

Illalla olin Vihreiden nuorten tilaisuudessa, jonka teemana oli seksuaalisten vähemmistöjen oikeudet. Tuija Brax kertoi saaneensa hedelmöityshoitolain käsittelyn aikaan paljon postia niiltä, jotka vastustivat muiden kuin heterosuhteessa elävien naisten oikeutta hedelmöityshoitoihin. Monessa viestissä kuvailtiin laajasti sitä, mitä on lesbo- tai homoseksi, siis kirjoittajan omia mielikuvia asiasta. Moni sanoi, että siinä tulevat kädet likaisiksi. Tuija sanoi pohtineensa, miettivätkö ihmiset heteroäideistä, missä asennossa ja millä tavoin nämä rakastelevat. Minä jäin ihmettelemään, kenen kädet pysyvät heteroseksissä puhtaina.