”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Olkiluodon rahariita laajenee

Ilmatieteen laitoksen mukaan tammikuun alku oli Suomessa poikkeuksellisen leuto.

Uutiset kertovat, että Olkiluodon kolmosvoimalan rakentajista yli puolet on ulkomaalaisia. Työmaan tappioista eivät riitele vain Areva ja TVO, myös alihankkijat haluavat korvauksia viivästysten aiheuttamista tappioista.

Forssan Betonin hallituksen puheenjohtaja Henrik Eklund kertoo Ylen nettisivujen mukaan epäilleensä jo pitkään, että Olkiluodossa on jotain pielessä, sillä betonia on kulunut alle puolet arvioidusta. ”Kyllä yämä hanke on ollut alun alkaenkin niin vaativa, että sopimuksen mukainen aikataulu on tuntunut aika epärealistiselta. Tehdään prototyyppiä aikataulussa, joka on ydinvoimarakentamisen maailmanennätys.”

Ruotsi verottaa ydinvoimaa ja vesivoimaa ankarammin kuin Suomi. Ruotsi siis leikkaa päästökaupan aiheuttamia ansiottomia voittoja. Suomessa vasta jahkaillaan, jahkailuun on suttaantunut jo pari vuotta. Hyvä Ruotsi!

Hesarissa Jarmo Aaltonen kirjoittaa Olkiluodosta otsikolla ”Sitä saa mitä tilaa”, muun muassa: ”Tämän kokoisissa myöhästymisissä riidellään pomminvarmasti rahasta, sillä Suomen rakennusalalla tavanomainen viivästyssakko on kymmenen prosenttia urakkahinnasta jokaiselta alkavalta viikolta. Olkiluodon uuden voimalan koko kustannisarvio on kolme miljardia euroa. … Aikataulutus oli alun perinkin epärealistinen, ehkäpä siksi että päätöksiä tekivät finanssimiehet; rahoituslaskelmat näyttävät sitä paremmilta mitä nopeammin mylly saadaan käyntiin. Eri asia olisi, jos voimala olisi vanhan kopio, mutta Olkiluotoon tehdään prototyyppiä. … Ostaja ei tiennyt mitä ostaa ja myyjä ei tiennyt, mitä halutaan, eräs asiaa seurannut luonnehtii.”

Täysistunnossa äänestettiin muun muassa kuolemanrangaistusta koskevasta kannanotosta ja päätöslauselmasta, jolla vastattiin komission kaavailuihin lihavuuden torjuntaohjelmasta EU-maissa. Viimeksimainitussa konservatiivit ja liberaalit äänestivät nurin tosi monta vihreiden ehdotuksta, jotka mielestäni olivat hyvin järkeenkäyviä. Näitä ehdotuksia olivat esimerkiksi kielto käyttää leluja ruoan markkinoimisessa lapsille erityisesti pikaruokaravintoloissa, transrasvojen kieltäminen, sen paheksunta, että komissio uhkaa viedä Tanskan oikeuteen, koska maa on omalla päätöksellään kieltänyt transrasvat. Samat ryhmät äänestivät kumoon myös ehdotukset, joiden mukaan ruoan terveellisyyttä koskevat merkinnät pitäisi jonkin riippumattoman elimen hyväksyä, ja että ravintoloissa tulisi ilmoittaa, jos annos on koottu teollisista puolivalmisteista. Myös ehdotus ankarammasta verosta runsaskaloriselle (tuhdisti sokeroidulle ja paljon piilorasvaa sisältävälle) ruoalle hävisi.

Tämäntyyppisissä asioissa konservatiivien ja liberaalien linjan näyttävät sanelevan ne, jotka kuuntelevat kovin herkällä korvalla roskaruokateollisuuden lobbareita.

Öljynjalostusala on raivoissaan komission eilisestä ehdotuksesta, jonka mukaan liikenteen polttoaineeseen pitää ruveta sekoittamaan biopolttoainetta ja se pitää tehdä tavalla, joka oikeasti vähentää päästöjä, polttoaineen elinkaari mukaan lukien.

Kotimatkalla luin Hesarista, että Ruotsissa valtiosihteeri Lars Danielssonin ura näyttää olevan katkolla. Häntä syytetään vitkuttelusta Aasian tsunamin pelastustoimissa. Uutinen antaa tapahtumista ihan merkillisen kuva.

Vuonna 2004 Danielsson oli ollut pääministerin kanslian päällikkö, joka veti koko Ruotsin EU-politiikkaa. Hänen kuvataan olleen varsinainen työmyyrä. Tapaninpäivän aamuna kello 6.28 puolustusministeriön päivystävä virkailija lähetti tärkeimmille valtiovallan edustajille SÄHKÖPOSTIN hyökyaallosta, jossa monien pelätään kuolleen, ja kertoi alueella olevan jopa 20 000 ruotsalaista. Jälkikäteen Danielsson kertoi lukeneensa sähköpostin ennen aamuseitsemää ja soittaneensa pääministerille noin 7.45. Ministeriön sähköpostiliikenteestä tehdyistä varmuuskopioista käy ilmi, että tämä ei todennäköisesti pidä paikkaansa.

Hyvänen aika, onko pääministerin kanslian päällikkö tosiaan ollut joulupäivystäjänä? Eivätkö päivystäjät ole erikseen? Vai edellytetäänkö, että pääministerin kanslian päällikkö lukee ihan normaalistikin sähköpostejaan ennen seitsemää tapaninpäivän aamuna? Jos näin pitää tehdä tapaninpäivänä, ilmeisesti näin pitää tehdä joka ikinen aamu, olkoon lauantai tai sunnuntai tai pääsiäinen tai vaikka isän hautajaispäivä. Vaaditaanko johtavassa asemassa olevalta virkamieheltä todella, ettei hänellä koskaan ole oikeita vapaapäiviä? Eikö Ruotsissa tieto tällaisesta hätätilanteesta mene hallituksen päivystävään valvomoon ja sieltä tekstiviesteillä ja puhelimitse ihmisille? Ainakin Suomessa valtioneuvostolla on valvomo, josta lähtevät hälytykset ministerien kännykkään koska vaan.

Voi olla että uutisesta puuttui jotain olennaista, mutta vuosikaudet useinkin ylipitkiä työpäiviä tehneenä olen kyllä sitä mieltä, että ihmisellä pitää olla oikeus levätäkin, valtakunnan hallituksen reagointi erityistilanteisiin ei voi olla sen varassa, että johtavat virkamiehet nousevat juhlapyhinäkin aamuyöllä lukemaan sähköpostejaan.

Kauppalehdessä Andrei Ilarionov, Putinen entinen neuvonantaja, varoittaa, että Venäjällä on käynnissä poliittisten oikeuksien ja kansalaisvapauksien järjestelmällinen tuhoaminen. ”Itsenäinen media on kuristettu, demokratian kannattajat tukahdutettu ja kriittiset ajattelijat yleensäkin vaiennettu. Poliittisia arvostelijoita ei enää panna pariksi päiväksi säilköön, vaan heidät hakataan tai tapetaan keskellä kirkasta päivää. … Rehellinen ja puolueeton oikeusjärjestelmä on käytännössä tuhottu.”