”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Öljy-yhtiö Total joutuu vahingonkorvauksiin tankkerionnettomuudesta

Päivä tuntuu lämpimältä, on ainakin yli viisi astetta. On myös valoisaa, tuntuu keväiseltä.

Koko viikon kaikki täysistuntoäänestykset on käyty nimenhuutoäänestyksinä. Vastoin odotuksia se näyttää nopeuttaneen eikä hidastaneen äänestysruljanssia.

Ranskalainen öljy-yhtiö Total joutuu maksamaan vuonna 1999 tapahtuneesta Erika-tankkerin öljyonnettomuudesta 375 000 € sakkoja ja vahingonkorvausta 200 milj €. Ranskalainen tuomioistuin totesi, että öljy-yhtiö oli osittain vastuussa haverista, joka sotki 400 km Bretagnen rannikkoa. Erika oli vanha ja huonokuntoinen alus. Laivan omistaja oli italialainen ja se purjehti Maltan lipun alla, intialaisen miehistön hoitamana. Hyvä tuomio! Kyllä öljy-yhtiön pitää vastata siitä, millaisen varustamon käsiin se antaa lastinsa. Erikan italialainen omistaja sai 75 000 €:n sakot ja Italian merisertifiointilaitos, joka oli luokitellut purkin merikelpoiseksi, 350 000€. Mainiota! Suurin osa korvauksesta menee Ranskan valtiolle ja paikallisviranomaisille, mutta osa menee ympäristöjärjestöille.

Kokoomuksen kansanedustaja Sanna Perkiö kirjoittaa tänään Hesarissa, että sähköntuottajien windfall-voitot ovat ekologisesti perusteltuja. Höpö höpö, Sannalta ovat menneet puurot ja vellit sekaisin. Päästökaupan idea on tehdä päästöttömän tai vähäpäästöisen sähkön tuottaminen edullisemmaksi kuin se olisi muuten, toisin sanoen kannustaa sähköyhtiöitä investoimaan puhtaampaan energiantuotantoon. Mutta se on ihan eri asia kuin se, että sähköyhtiöt ensiksi saavat valtiolta ilmaiseksi päästöoikeuksia ja sitten rahastavat kuluttajilta samojen päästöoikeuksien markkinahinnan. Se, että päästökauppa on tuonut sähköyhtiöille tällaiset ansiottomat windfall-voitot, osoittaa että kilpailu sähkömarkkinoilla ei toimi kunnolla. Paras tapa estää ansiottomat windfall-voitot on se, että sähköfirmat joutuvat maksamaan päästöoikeuksistaan, ja sitähän EU:n komissio kaavailee. Raha menee valtiolle, joka voi käyttää sen esimerkiksi uuden energiatekniikan tutkimus- ja kehitystyöhön.

Kotimatkasta tuli taas piinallinen. Minun piti lentää Stuttgartista Kööpenhaminan kautta Tampereelle. Mutta SAS peruutti jälkimmäisen lennon, jouduin matkaamaan Kööpenhaminasta Tukholman kautta Tampereelle, ja olin kotona vasta reilusti puolen yön jälkeen.