”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Olin unohtaa CNN:n haastattelun

Olin puheenjohtajana ilmastoa ja turvallisuutta käsittelevässä seminaarissa. Ruotsin ulkoministerin Carl Bildtin neuvonantaja Olof Ehrenkrona totesi, että ilmastonmuutoksen saaminen kuriin on kaikkein suurin haaste, jota ihmiskunnalla koskaan on ollut. Hän puhui myös ruoan hinnan noususta, esimerkiksi vehnän hinta on noussut korkeammaksi kuin koskaan.

Avril Doyle antoi Balin kokouksen päätösistunnosta eloisan kuvauksen. Hän sanoi tulleensa Balilta takaisin optimistisempana kuin meni sinne, hän näkee lasin pikemminkin puoliksi täytenä kuin puoliksi tyhjänä. Tärkeää on, että Kiina nyt mukana ilmastonmuutoksen hillintätoimissa.

Avril kuuluu konservatiiviryhmään, mutta täytyy sanoa, että tässä asiassa minun tunnelmani ovat hyvin samanlaiset.

Iltapäivällä kokoontui täysistunto keskustelemaan Portugalin puheenjohtajakauden tuloksista. En istunut siellä, vaan siivosin työhuoneessani sähköpostia ja työpöytää. Uppouduin siihen niin perusteellisesti, että unohdin luvanneeni CNN:lle haastattelun Balin ilmastokokouksen tuloksista. Havahduin, kun puhelin soi vartin päästä siitä, kun olin luvannut tulla TV-kameran eteen. Toimittaja oli vielä paikalla, eikä ihme kyllä ollut edes vihainen myöhästymisestäni. Hän halusi kommenttini siksi, että olen esitellyt Europarlamentin päätöslauselman Balin neuvotteluista.

Ruotsin hiilidioksidipäästöt ovat viime vuonna laskeneet, päinvastoin kuin Suomen, kaikkiaan Ruotsin päästöt ovat 9 % alle vuoden 1990 tason (vaikka Kioton sopimus sallisi Ruotsin nostaa päästöjä 4 %). Ruotsin ilmastopolitiikka onkin paljon kunnianhimoisempaa kuin Suomen. Muun muassa puupellettejä, maalämpöä ja tuulivoimaa edistetään ihan toisella vaihteella kuin Suomessa. Esimerkiksi Ruotsin energiavirasto ehdotti äskettäin uutta huimaa tuulivoimatavoitetta. Aiempi tavoite oli tuottaa vuonna 2015 tuulivoimalla 10 TWh vuosittain, nyt tavoitteena on päästä 30 TWh:n sähköntuotantoon vuonna 2020. Suomen vuotuinen sähkönkulutus on 80-90 TWh:n suuruusluokkaa. Toisin sanoen Ruotsissa energiaviranomaiset pitävät mahdollisena tuottaa tuulivoimalla niin paljon sähköä että se vastaa suunnilleen kolmasosaa Suomen nykyisestä kulutuksesta. Kolmannes tuulivoimakapasiteetista tehtäisiin merelle.

Työpöytäni läjistä löysin sellaisenkin tiedon, että EU:n alueella ympäristöteollisuus työllistää 3,4 miljoonaa ihmistä. Se on siis suurempi työllistäjä kuin autoteollisuus, jolla on työvoimaa 2,7 miljoonaa. Kemian teollisuus työllistää 2,4 miljoonaa. Voi kunpa ekoteollisuus lobbaisi yhtä hurjalla draivilla kuin auto- ja kemian teollisuus! Luvut ovat komission julkaisemasta esitteestä.

Tänään onnistui maksaa se Balin matkan hiilidioksidipäästöhyvityskin.