”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Oikaisu: Toimin eduskunnassa aktiivisesti, jotta tyttöjen sukuelinten silpominen määriteltiin rikokseksi

Tänään Uuden Suomen blogipalstalla perussuomalaisten vaaliehdokkaan Tom Packalenin blogin kommenteissa on esitetty minun sanomisistani niin uskomatonta pötyä, että haluan oikaista sen.

Kommentissaan Packalenin blogiin Merja Lavi kirjoitti: ”Muistellaanpa menneitä ja katsotaan mitä ent. kansanedustaja, nyk. EU-parlamentaarikko Satu Hassi on aikoinaan (edelleenkin?) asiasta mieltä

’On kuitenkin tärkeää kunnioittaa muidenkin tapoja; meillä ei ole oikeutta painostaa muslimimaita kieltämään tätä silpomisriittiä’. ”

Merja Lavin kirjoitus on täyttä roskaa. Olen päin vastoin toiminut eduskunnassa aktiivisesti sen selventämiseksi, että tyttöjen sukuelinten silpominen on rikos.

Kun olin ensimmäistä kautta eduskunnassa 1991-95 kokosin kansanedustajia mukaan kirjalliseen kysymykseen, jolla ehdotettiin ns. tyttöjen ympärileikkauksen määrittelemistä rikokseksi erillisellä pykälällä. Silloinen oikeusministeri Hannele Pokka vastasi, että erillispykälää ei tarvita, koska teko on rikos jo ennestään.

1993-95 olin eduskunnan lakivaliokunnassa. Silloin käsiteltäväksi tuli rikoslain uudistus, mm. henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset.

Kysyin lakia valmistelleilta professoreilta, mikä rikos tyttöjen ”ympärileikkaus” siis on. He vastasivat että se on törkeä pahoinpitely. Törkeän pahoinpitelyn tuntomerkki on, että se aiheuttaa pysyvän ruumiinvamman.

Pidin huolta siitä, että lakivaliokunta totesi tämän asian mietinnössään, jonka eduskunnan täysistunto hyväksyi.

Kun mediassa senkin jälkeen esiintyi käsitys, että tyttöjen sukuelinten silpominen ei olisi rikos ja viranomaiset siksi muka olisivat voimattomia siihen puuttumaan, levitin asiasta aktiivisesti tietoa, mm. kirjoittamalla Hesariin.

Myös professori Vesa Kanniainen väitti Hesarin yleisönosastossa maanantaina, että naisten ympärileikkauksia koskee Suomessa ”hiljainen hyväksyminen”.

Ainakaan rikoslain osalta ”hiljainen hyväksyminen” ei alkuunkaan pidä paikkaansa. Siitä en pysty menemään takuuseen, tunteeko jokainen poliisi ja muu viranomainen lain. Jos eivät tunne, heitä pitää valistaa.

Muistan myös lehdistä lukeneeni, että äitiys- ja lastenneuvoloissa maahanmuuttajanaisille kerrotaan tyttölasten sukuelinten silpomisen olevan rikos. Toivottavasti jokaisessa neuvolassa muistetaan tehdä tämä.